Recenzija: Gigabyte GSmart Rio R1

Internet

Gigabyte GSmart Rio R1 dolazi s dva web preglednika. Prvi je standardni ICS web browser, a drugi Chrome. Prije svega bitno je reći da ovaj uređaj neće sam povući postavke sa SIM kartica već ćete morati ručno upisati nazive pristupnih točaka iliti APN-ova (Access point name). U pravilu je dovoljno upisati samo APN, dok će u nekim slučajevima možda biti nužno upisati i dodatne parametre.  APN-ove i ostale detalje možete potražiti na web stranicama vaših operatera.

Brzina učitavanja web stranica odgovara standardima klase, ali je najviše ovisna o samoj internetskoj vezi. Oba preglednika rade brzo, no zna se dogoditi usporena reakcija na utipkavanje internet adrese. Chrome ima tu prednost što možete sinkronizirati sve bookmarke, postavke i otvorene tabove s Chrome preglednikom na vašem računalu.

4,0” zaslon u svakom slučaju nudi kvalitetan pregled sadržaja i surfanje mobilnim verzijama internet stranica bit će prilično ugodno. Zumiranje teksta i njegova prilagodba razini povećanja (text reflow) na standardnom Internet pregledu se odvija automatski ili eventualno dvostrukim dodirom, dok je kod Chromea u postavkama unaprijed potrebno odrediti veličinu fonta koji će se kasnije prilagoditi zumiranom nivou.

Multimedija

Galerija fotografija, kao i većina softvera pripada izvornom AOSP Androidu. Dakle, imamo jednostavno i funkcionalno sučelje s osnovnim mogućnostima manipulacije fotografijama. Galerija čita sve slike na uređaju, neovisno o njihovim stvarnim lokacijama. Omogućeno je jednostavno slanje e-mailom, izravna podjela na društvenim mrežama te na raznim online servisima (Picasa, Dropbox, itd).

Video reprodukcija odvija se izravno iz galerije, a podržani su osnovni video formati kao što su MP4 i 3GP. Iako smo uspjeli pokrenuti nekoliko AVI datoteka, podrška za DivX nije potpuna jer nisu podržani najpopularniji audio codeci. To znači da se može dogoditi da se AVI datoteke uspješno reproduciraju, ali bez zvuka. Rješenje problema nalazi se u instalaciji alternativnog video playera iz Google Play trgovine (vPlayer, Mobo Player…)

Za reprodukciju glazbe zadužena je uobičajena aplikacija „Glazba“ koja je u ovom modelu dobila nekoliko estetskih izmjena. Što se tiče funkcionalnosti, sučelje je jednostavno, a sadržaj je moguće sortirati po naslovu, izvođaču i albumu te kreirati playliste. Dodatno, svaku je pjesmu izravno iz ove aplikacije moguće odrediti kao ton zvonjave, a na raspolaganju vam je i jednostavni equalizer.

Budući da vanjski zvučnik nije pretjerano jak kao ni na većini ostalih uređaja, glazbu ćete u većini slučajeva preslušavati putem priloženih slušalica.

Kamera

Gigabyte GSmart Rio R1 dolazi 5 MP kamerom s LED bljeskalicom i 1,3 MP prednjom kamerom. Sučelje kamere slično je onom na “čistim” ICS Androidima, s neznatnim izmjenama u redoslijedu postavki. Moguće je birati standardno snimanje, video ili panoramu. Softver kamere podržava podešavanje uobičajenih parametara kao što su ISO osjetljivost, balans bijele boje, brzina zatvarača, podešavanje kontrasta, autofokus, dodirni fokus te uobičajeno namještanje scena.

Kvalitetom fotografija ovaj smartfon neće osvojiti nagrade niti će one završiti na nekoj izložbi, ali će u svakom slučaju poslužiti svrsi. Na dnevnom svjetlu fotografije su solidne kvalitete, dok će one u slabije osvjetljenim prostorijama sadržavati poveću dozu šuma. Ipak, najveći problem  kod ove kamere (barem na testnom primjerku) je bljeskalica. Naime, svjetlost koju producira toliko je slaba da ni predmete u neposrednoj blizini neće dovoljno osvijetliti, dakle praktički je neupotrebljiva.

Zahvaljujući dvojezgrenom procesoru video kamera snima isječke u 720p rezoluciji. Ipak, sama rezolucija ne znači nužno i veću kvalitetu videa. S obzirom na veliki stupanj kompresije, video sadrži prilično mali broj detalja, zbog čega će poslužiti samo za ono najosnovnije.

Baterija

Gigabyte GSmart Rio R1 ima ugrađenu bateriju kapaciteta 1500 mah i ona je njegova jača strana. U uvjetima stalne spojenosti uređaja na internet (Wi-Fi+3G), stalo aktivna oba SIM modula i uz neku razumnu upotrebu svih funkcija uređaja baterija nam je izdržala nešto više od 30 sati, što je iznimno dobar rezultat s obzirom da uređaj radi s dva SIM modula. U tom periodu smo izvršili nekoliko telefonskih poziva u ukupnom trajanju od 20-ak minuta, 50 minuta surfanja, učestalo pregledavanje mailova i povremeno chatanje putem Google Talka. Snimljeno je nekoliko fotografija te jedan video. Dodatne uštede se mogu postići korištenjem jednog SIM modula, prebacivanjem rada na 2G mrežu i spajanjem na internet po potrebi.

Zaključak

Gigabyte GSmart Rio R1 je lijepo dizajniran uređaj normalnih gabarita za svakodnevnu upotrebu. Ne možemo reći da je namijenjen zahtjevnijim korisnicima jer će njih povremeno zastajkivanje sučelja vjerojatno živcirati. No, tko zna, ako uređaj dobije nadogradnju na Jelly Bean, ova stavka se možda i promijeni. Manje zahtjevni korisnici koji od uređaja ne traže vrhunske performanse svakako će biti zadovoljni ponuđenim, jer za cijenu od 1400,00 kuna uređaj nudi solidne karakteristike. Najviše će se ga cijeniti oni koji tek ulaze u svijet smartfona te oni koji koriste usluge dvaju operatera.

Uređaj na testiranje ustupio: Asbis

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT