Recenzija: HTC ChaCha

Koncept uređaja koji u monoblock formi donosi QWERTY tipkovnicu poznat nam je još od prvih BlackBerryja i Nokijine E serije, a sve donedavno bio je na neki način rezerviran uglavnom za poslovne, da ne kažem ozbiljnije korisnike. Zbog same svrhe, odnosno namjene, ovakvi uređaji u pravilu imaju dobru prođu na tržištu, a u zadnje ih vrijeme prihvaća sve veći krug korisnika. BlackBerryji su u startu bili neprikosnoveni isključivo zbog odlične podrške za E-mail komunikaciju, no u međuvremenu se izrodilo toliko novih servisa da se opseg upotrebe osjetno proširio. Naravno, jedan od najznačajnijih faktora je jednostavno korištenje instant poruka, dok je u današnje vrijeme dobar dio komunikacije preseljen na društvene mreže.

Kada promatramo uređaj HTC ChaCha prvo što nam pada na pamet jest mogućnost da se HTC odlučio baciti u koštac s RIM-ovim BlackBerryjima i njihovoj dominaciji u ovom segmentu tržišta. Ipak, uzmemo li u obzir Facebook tipku po kojoj je ovaj uređaj prepoznatljiv vidjet ćemo da je HTC ChaCha uređaj primarno namijenjen komunikaciji putem društvenih mreža.

Dizajn, kućište i zaslon

HTC ChaCha prilično je radikalno dizajniran i sasvim različit od uređaja s QWERTY tipkovnicom koje na koje smo do sada navikli, a kućište u bijeloj boji daje mu dodatnu “šminkersku” notu. QWERTY tipkovnica je također skladno dizajnirana i fino se uklapa u cjelinu pa čak i s crnim obrubom oko zaslona, no ono što mi je pomalo iritantno je spomenuta Facebook tipka koja uz ovako ušminkan dizajn dođe kao šaka u oko.

Za izradu kućišta HTC je kombinirao metal i platiku. Lijepo je što su poklopac baterije i gornji dio poleđine izrađeni od one vrste plastike koja sprečava klizanje uređaja iz ruku.

Prednjom stranom dominiraju zaslon s prepoznatljivim Android kapacitivnim tipkama i naravno, QWERTY tipkovnica. Ono što na Android uređajima do sada skoro pa nismo vidjeli su crvena i zelena tipka za upravljanje pozivima.
Tipke za podešavanje glasnoće nalaze se na lijevoj strani kao i micro USB utor, dok na vrhu nalazimo uobičajenu tipku za uključivanje te 3.5 mm audio utor.
Premda dimenzijama nadmašuje BlackBerry Bold 9700/9780 HTC ChaCha se se ipak ne doima glomaznim. Lagano zakrivljeni oblik kućišta, kao što je to bio slučaj na modelima Hero i Legend, ergonomski bi trebao olakšati upotrebu, no radi se o zanemarivoj razlici.

TFT LCD Zaslon ima dijagonalu od 2,6 inča i rezoluciju 480×320 točaka što odgovara omjeru 15:10. Budući da zaslon ovog uređaja vodoravno orijentiran trebalo mi je jedno vrijeme da se priviknem i da uopće steknem dojam da se radi o Androidu.
Kao i kod većine LCD zaslona čitljivost na vanjskom svjetlu je iznimno dobra, a odaziv je na nivou na koji smo inače navikli kod vrhunskih proizvođača kakav je HTC.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT