Recenzija: HTC ChaCha

Koncept uređaja koji u monoblock formi donosi QWERTY tipkovnicu poznat nam je još od prvih BlackBerryja i Nokijine E serije, a sve donedavno bio je na neki način rezerviran uglavnom za poslovne, da ne kažem ozbiljnije korisnike. Zbog same svrhe, odnosno namjene, ovakvi uređaji u pravilu imaju dobru prođu na tržištu, a u zadnje ih vrijeme prihvaća sve veći krug korisnika. BlackBerryji su u startu bili neprikosnoveni isključivo zbog odlične podrške za E-mail komunikaciju, no u međuvremenu se izrodilo toliko novih servisa da se opseg upotrebe osjetno proširio. Naravno, jedan od najznačajnijih faktora je jednostavno korištenje instant poruka, dok je u današnje vrijeme dobar dio komunikacije preseljen na društvene mreže.

Kada promatramo uređaj HTC ChaCha prvo što nam pada na pamet jest mogućnost da se HTC odlučio baciti u koštac s RIM-ovim BlackBerryjima i njihovoj dominaciji u ovom segmentu tržišta. Ipak, uzmemo li u obzir Facebook tipku po kojoj je ovaj uređaj prepoznatljiv vidjet ćemo da je HTC ChaCha uređaj primarno namijenjen komunikaciji putem društvenih mreža.

Dizajn, kućište i zaslon

HTC ChaCha prilično je radikalno dizajniran i sasvim različit od uređaja s QWERTY tipkovnicom koje na koje smo do sada navikli, a kućište u bijeloj boji daje mu dodatnu “šminkersku” notu. QWERTY tipkovnica je također skladno dizajnirana i fino se uklapa u cjelinu pa čak i s crnim obrubom oko zaslona, no ono što mi je pomalo iritantno je spomenuta Facebook tipka koja uz ovako ušminkan dizajn dođe kao šaka u oko.

Za izradu kućišta HTC je kombinirao metal i platiku. Lijepo je što su poklopac baterije i gornji dio poleđine izrađeni od one vrste plastike koja sprečava klizanje uređaja iz ruku.

Prednjom stranom dominiraju zaslon s prepoznatljivim Android kapacitivnim tipkama i naravno, QWERTY tipkovnica. Ono što na Android uređajima do sada skoro pa nismo vidjeli su crvena i zelena tipka za upravljanje pozivima.
Tipke za podešavanje glasnoće nalaze se na lijevoj strani kao i micro USB utor, dok na vrhu nalazimo uobičajenu tipku za uključivanje te 3.5 mm audio utor.
Premda dimenzijama nadmašuje BlackBerry Bold 9700/9780 HTC ChaCha se se ipak ne doima glomaznim. Lagano zakrivljeni oblik kućišta, kao što je to bio slučaj na modelima Hero i Legend, ergonomski bi trebao olakšati upotrebu, no radi se o zanemarivoj razlici.

TFT LCD Zaslon ima dijagonalu od 2,6 inča i rezoluciju 480×320 točaka što odgovara omjeru 15:10. Budući da zaslon ovog uređaja vodoravno orijentiran trebalo mi je jedno vrijeme da se priviknem i da uopće steknem dojam da se radi o Androidu.
Kao i kod većine LCD zaslona čitljivost na vanjskom svjetlu je iznimno dobra, a odaziv je na nivou na koji smo inače navikli kod vrhunskih proizvođača kakav je HTC.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT