Recenzija: HTC ChaCha

QWERTY Tipkovnica

Četvroredna tipkovnica na ovom je uređaju vrlo dobro izvedena i čak bih se usudio reći da je bolja od one na Blackberryju 9700/9780. Razlog ovakvom dojmu je taj što tipke nisu međusobno spojene, kao što je to slučaj na većini ovakvih uređaja već između svake postoji po milimetar praznog prostora. Ovakav koncept olakšava tipkanje, a mogućnost pogreške svodi na najmanju moguću razinu. Hod tipki je kratak, a odaziv dovoljno dobar tako da  možemo reći da je ukupan dojam rada s tipkovnicom zadovoljavajući. Jedina mana tipkovnice je način na koji su označene numeričke tipke, jer u kombinaciji s pozadinskim osvjetljenjem daju osjetno zamućen prikaz znamenki. Stvar spašava vještina poznavanja rasporeda brojeva napamet, koju ćete nakon nekog vremena i razviti.
Kao dodatak, tipkovnica sadrži i četiri strelice za navigaciju što je pomalo neobično. Iako će ove tipke nekome olakšati kretanje kroz izbornike, smatramo ih nepotrebnima jer uređaj ionako ima dodirni zaslon putem kojeg se vrše sve potrebne radnje vezane uz upravljanje.

Dijakritičkim znakovima pristupa se pritiskom na odgovarajuću tipku bez kvačice/crtice što je bolje rješenje neko kod Nokije gdje je potrebna kombinacija dviju tipki.

Operativniivni sustav, sučelje, preformanse…

 

Ako ste do sada koristili neki od “normalnih” Android uređaja HTC ChaCha bi vam se mogao učiniti potpuno drukčijim. Sama vodoravna orijentacija, ali i relativno male dimenzije zaslona donose nekako drukčije iskustvo.
Samo korisničku sučelje je prepoznatljivo, ali ipak različito. “Vodoravni Android” u startu sadrži tri početna zaslona, a moguće ih je dodati do ukupno sedam. Svaki od zaslona je zapravo umanjena i zarotirana verzija “okomitih” Android zaslona.
Također, zbog orijentacije zaslona i položaj widgeta je različit, a dodavanje istih na početni zaslon nije toliko ugodno kao što smo navikli na većim zaslonima. No, bilo kako bilo, navika će učiniti svoje pa ćete već nakon nekoliko dana bez problema baratati svim mogućnostima uređaja.

Statusna traka na vrhu nije izmijenjena što znači da objedinjuje uobičajene stavke, odnosno indikatore i obavijesti.
“HTC Sense 2.1 for messenger” donosi većinu korisnih detalja iz verzije 3.0 pa tako lockscreen ima funkcije koje smo vidjeli na modelu Sensation. Dakle i kada je zaslon zaključan moguće je pristupiti funkcijama poziva, e-maila, kamere i SMS/MMS poruka.
Kao što vam je vjerojatno poznato Sense sučelje donosi i mogućnost izmjene “skinova” odnosno tematskih boja i dekoracija nekih elemenata sučelja. Kod model ChaCha ponuđena su samo dva.

Druga stvar koja se bitno razlikuje od standardnih HTC Androida je nedostatak “Phone” virtualne tipke na dnu zaslona, a zamijenila ju je zelena hardverska tipka za upućivanje poziva.
Dvije virtualne tipke na dnu zaslona standardno donose mapu s aplikacijama i prečicu za uređivanje sučelja koja je po našem mišljenju potpuno nepotrebna. Po nekoj logici prečice na zaslonu bi trebale voditi na najčešće korištene funkcije, a uređivanje zaslona to sigurno nije.

Treća bitna razlika je sam izgled glavnog izbornika. Unutar njega, ali i u ponekim aplikacijama na desnoj strani prisutni su tabovi koji određuju ili filtriraju mogući izbor i funkcije. Tako u glavnom izborniku imamo <All apps>, <Frequent> i <Downloaded> što prilično olakšava snalaženje i manipulaciju sadržajem.
Uobičajeni prošireni izbornik uvijek je dostupan pritiskom na odgovarajuću tipku i tu nema većih odstupanja.

 

Same performanse odgovaraju ugrađenom hardveru. Procesor takta 800 MHz u kombinaciji s 512 MB RAM-a više je nego dovoljan za većinu radnji na ovom uređaju. Nakon reboota System Panel pokazuje oko 160 MB slobodnog RAM-a. Interna memorija uređaja iznosi 512 MB, a podržane su i microSD memorijske kartice. Primjerak koji smo imali na testu sadržavao je  karticu kapaciteta 2 GB.

Ne treba zaboraviti ni fastboot funkcionalnost koju već neko vrijeme možemo vidjeti na većini HTC-ovih modela. Dakle, kada uređaj uključite sistem se podigne u roku od nekoliko sekundi, a razlog tome je hibernacija koja se uključi prilikom prethodnog gašenja. Ukoliko pak želite da se sustav resetira prilikom gašenja izaberite “restart” i u tom slučaju podizanje traje duže. U svakom slučaju, Fastboot opciju u postavkama možete isključiti.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT