Recenzija: HTC ChaCha

Facebook tipka

Budući da smo već ustanovili da je HTC ChaCha uređaj namijenjen prvenstveno onim korisnicima koji žele jednostavnu i funkcionalnu komunikaciju putem društvenih mreža idemo se malo pozabaviti i samom Facebook tipkom.
Iskreno, prvo što mi je palo na pamet je da se pritiskom na ovu tipku aktivira Facebook aplikacija ili eventualno Facebook chat, no to ipak nije slučaj.

Dakle, Facebook tipka aktivira polje za upis, odnosno obnovu statusa, a funkcijski tabovi s lijeve strane omogućuju dodavanje fotografija i aktiviranje kamere. Uz postanje na vlastiti Facebook zid možete to isto učiniti na zidove svojih prijatelja, no ukoliko su njihovi zidovi zaključani nećete dobiti nikakvu obavijest da postanje nije uspjelo.
Dodatno čuđenje nastupa kad shvatite da putem Facebook tipke ne možete ni poslati poruku niti bilo što drugo osim postanja na zid(ove). Dakle, za sve ostale radnje morat ćete otići u standardnu Facebook aplikaciju.
Dužim pritiskom na Facebook tipku aktivira se neka vrsta pretraživanja. Aplikacija pretražuje fan stranice i mjesta te nudi lajkanje, odnosno check-in, što je još jedna polu-korisna funkcija.
Dakle, Facebook tipka ima ograničenu funkcionalnost čime ne možemo biti pretjerano zadovoljni. Ako je već ugrađena bilo bi pametnije da je i maksimalno iskorištena, no što je tu je.

Facebook chat

Facebook chat je posebna aplikacija kojoj je svrha sadržana u nazivu. Na jednostavnom sučelju možete vidjeti sve online prijatelje i započeti konverzaciju. U jednom odjeljku je lista online prijatelja, a u drugom započete konverzacije.

Inače, Facebook Chat je sam po sebi vrlo problematična aplikacija i daleko od razine upotrebljivosti na koju smo navikli kod MSN-a ili Google Talk-a. Ovdje podrazumijevam općenito Facebook chat, a ne samo na mobilnu verziju. Jedan od problema sadržan je u činjenici da ako se na mobitelu prijavite u chat i nakon nekog vremena odjavite, vaši prijatelji će vas i dalje vidjeti kao da ste online. Naime, Facebook chat aplikacija aktivira i vaš chat profil na web verziji Facebooka, ali kad se na mobitelu odjavite web verzija to jednostavno ne prepoznaje.
Naravno, ukoliko na Facebook chatu žetite cijelo vrijeme biti dostupni u tom slučaju nema boljeg rješenja, jer Facbook chat aplikacija može biti stalno aktivna i primati poruke u stvarnom vremenu.

Twitter

HTC na svim svojim modelima donosi vlastiti Twitter klijent Peep, no ukoliko ste zagriženi tviteraš zasigurno ćete instalirati i službenu Twitter for Android aplikaciju ili jedno od 3rd party rješenja kao što su Plume, Twidroyd, TweeterCaster i sl. Također, tu je i mogućnost automatske sinkronizacije, no u tom slučaju računajte na povećanu potrošnju baterije.

Ukupno gledajući HTC ChaCha dobro se snalazi s društvenim mrežama. Pisanje statusa, komentiranje, odgovaranje na poruke i sl. puno je jednostavnije i zabavnije uz fizičku QWERTY tipkovnicu nego tipkanje po zaslonu. Uz jedan od povoljnih podatkovnih paketa zakupljenih kod operatera moći ćete bez problema uživati u stalnoj dostupnosti na društvenim mrežama.

Ukoliko sve ove servise namjeravate koristiti nešto intezivnije i često uploadati ili pregledavati slike putem 3G mreže računajte da će vam trebati nešto veći podatkovni paket (min. 100-200 MB mjesečno)

Poruke

Neki arheolozi i historičari tvrde da je internet postojao i prije Facebooka. U to pretpovjesno doba komuniciralo se e-mailom, instant i inim vrstama poruka. Kako ne bi zaboravili korijene moramo se prisjetiti i ovih arhaičnih načina internet komunikacije pa je zbog toga bitno reći da HTC ChaCha nudi POP, IMAP i MS Exchange pretince elekrtoničke pošte. Radi se o relativno jednostavnom E-mail klijentu pa je usporedba s BlackBerry uređajima bespredmetna. Kako zbog samih mogućnosti klijenta tako i zbog opće upotrebljivosti kad je E-mail u pitanju.

Za instant poruke zadužen je Google Talk, a za ostale protole potražite neki od multiprotokol klijenata u Android Marketu (Fring, Nimbuzz, Imo.im, eBuddy, IM+ itd.)

Što se SMS i MMS poruka tiče priča je poznata. Svaka poruka bit će poslana kao SMS, a u koliko joj dodate neki od multimedijskih sadržaja pretvara se u MMS. Pregled primljenih i poslanih poruka organiziran je u threaded view iliti konverzacije, što olakšava snalaženje.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT