Recenzija: HTC Desire XUnatoč prošlogodišnjoj najavi o smanjenju broja modela koje će izbaciti na tržište, HTC ipak polako popunjava svoju ponudu smartphone uređaja, no ove se godine ipak više međusobno razlikuju. Između manjeg, 3,7-inčnog modela One V i većeg 4,3-inčnog One S, smjestio se HTC Desire X s dijagonalom zaslona od točno 4,0 inča.

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 118.5 x 62.3 x 9.3 mm
- Masa: 114 grama
- Zaslon: 4,0“ IPS LCD 480 x 800 točaka
- Procesor: Dvojezgreni Qualcomm MSM8225 Snapdragon
- Grafički procesor: Adresno 203
- RAM: 768 MB
- Interna memorija: 4 GB, korisniku dostupno 1 GB
- Utor za memorijske kartice
- Kamera: 5,0 MP
- Video kamera: 800 x 480
- OS: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
- Baterija: 1650 mAh

Prednosti

- Kompaktnost
- Zaslon
- Beats Audio

Nedostaci

- Mala interna memorija
- Video kamera ne snima HD video

Dizajn, kućište i zaslonHTC Desire X još je jedan uređaj klasičnog HTC-ovskog dizajna, no za razliku od mnogih prethodnika, osjetno tanji i lakši. Premda u zadnje vrijeme sve više uređaja dolazi u jednodijelnom kućištu, HTC Desire X dolazi s uobičajenom mogućnošću otvaranja stražnjeg poklopca i izmjene baterije.
Debljina od 9,3 mm ovaj uređaj čini elegantnim, a zahvaljujući ukupnim dimenzijama uređaj je prilično kompaktan.

Kompletno kućište izrađeno je iz plastike, ali je ukupan dojam držannja uređaja u ruci na visini.
Poleđina, tj. poklopac baterije izrađen je iz gumirane plastike, što će spriječiti klizanje iz ruku, ali je zato magnet za otiske prstiju. Prednjim dijelom, kao i obično, dominira zaslon s tri kapacitivne tipke na dnu, a tipke za podešavanje glasnoće nalaze se na desnom boku. S lijeve strane nalazimo micro USB utor, tipku za uključivanje na vrhu, no pomalo je neobično da se ona nalazi točno na sredini.
Utor za memorijsku karticu nalazi se ispod poklopca, ali za njeno umetanje nije potrebno vaditi bateriju.

Umetanje SIM kartice odvija se na pomalo neobičan način. Naime, potrebno je skinuti poklopac i SIM karticu umetnuti s vanjeske strane kućišta, tako da se ona praktički nazlazi ispod ovalnog dijela koje čini cjelinu s kamerom. Zanimljiva kreacija, ali nimalo praktička.

Kompaktne dimenzije Desirea X osigurat će ugodnu upotrebu i nošenje u svakom džepu, za što je zaslužna i mala masa. Treba reći da je Desire X otprilike jednakih dimenzija kao prvi HTC Desire koji je imao 3,7” zaslon.HTC Desire X dolazi s 4,0” S-LCD zaslonom, dakle izrađen je u istoj tehnologiji kao i najskuplji model HTC One X. Rezolucija zaslona iznosi 480 x 800 točaka, što odgovara gustoći od cca. 233 ppi. Dakle, imamo S-LCD zaslon s izuzetno velikim kutom vidljivosti, odličnim prikazom boja i odličnom vidljivošću na dnevnom svjetlu. Preciznost i odaziv su također na najvišem mogućem nivou što korištenje čini jednostavnim i ugodnim.

Operativni sustav, sučelje, performanse...


Kao i većinu novijih modela, operativni sustav koji pokreće HTC Desire X je Android 4.0 Ice Cream Sandwich, a za dodatni ugođaj brine se nadogradnja sučelja HTC Sense. Poznato je da HTC duboko zalazi u sam Android i pritom znatno izmijeni mnoge funkcije i sam izgled mnogih komponenti sučelja.

Uz uobičajenu mogućnost izmjene pozadinskih slika, HTC nudi i mogućnost odabira tzv. “skinova” i formiranje “scena”. Skinovi su skup postavki pozadinskih slika i dominantnih boja, dok scene sadrže različite rasporede ikonica  i ostalog sadržaja, što je korisno u slučaju kada želite odvojiti aplikacije i widgete vezane uz poslovni, odnosno privatni život.
HTC Sense sadrži mnoge intervencije u sučelje Androida, pa je tako na mnogim mjestima moguće vidjeti zanimljive animacije.

Performanse koje osigurava dvojezgreni procesor, solidne su, a sučelje je radi fluidno i bez zapinjanja. Bilo bi ljepše vidjeti okruglu brojku od 1 GB RAM-a, no Desire X dolazi sa 768 MB koji su, istini za volju, dovoljni za svakog prosječnog korisnika.

Treba reći da svi noviji HTC-ovi Androidi imaju tzv. fastboot mogućnost. Naime, kada uređaj isključite on stupa u određenu vrstu hibernacije, pa se pri ponovnom pokretanju uključi u svega par sekundi. Paralelno s ovim, postoji i "restart" opcija koja isključuje sve sistemske procese i sustav diže iznova.

Pozivi, poruke, mailovi...


Aplikacija Telefon još je jedna koja se u HTC-ovoj verziji Androida izgledom podosta razlikuje od konkurencije. Integrirana je s People aplikacijom u kojoj se nalaze kontakti i svi imenici koje ste sinkronizirali s uređajem (Google, Facbook itd.).Uz SMS i MMS poruke tu je E-mail klijent koji nudi mogućnost definiranja višestrukih POP, IMAP i Microsoft Exchange pretinaca elektroničke pošte, a automatske postavke su osigurane za Gmail, Yahoo i Hotmail.

Tu je i uobičajena Gmail aplikacija za korištenje istoimenog servisa, gdje je također moguće definirati višestruke Gmail račune.

Virtualna tipkovnica je ergonomski dobro izvedena i podržava dijakritičke znakove koji se aktiviraju duljim pritiskom na odgovarajuću tipku bez kvačice/crtice.

Organizacija


Aplikacija Kalendar u HTC-ovoj režiji oduvijek je plijenila pozornost svojim izvrsnim dizajnom. U startu nudi mjesečni, tjedni, dnevni i prikaz po stavkama, a moguće ga je integrirati s Google, Hotmail i Exchange kalendarima. Za pregled i obradu Office dokumenata tu je Polaris Ofiice aplikacija koja nudi mogućnost kreiranja novih dokumenata i snjihovu skinronizaciju s Dropbox i SkyDrive servisima.

Web preglednik
Kao i svaki ICS uređaj, HTC Desire X sadrži web preglednik vrlo jednostavnog i minimalističkog sučelja, uz neznatne kozmetičke izmjene. Adresna traka na vrhu sadrži prečice prema izboru tabova i izborniku s postavkama. Kada se web stranica učita, spomenuta se traka prilikom listanja prema dolje povuče.
Omogućeno je zumiranje štipanjem i “dvostrukim” dodirom, a velika pohvala ide na račun automatske text reflow funkcije koja radi kao podmazana. Naime, kod mnogih uređaja ova funkcija ili ne postoji, ili radi usporeno.
Uz već spomenuto surfanje u tabovima, preglednik podržava incognito način te prebacivanje na desktop verzije web stranica.
Zanimljivo da je unutar postavki omogućeno uključivanje, odnosno isključivanje Flash Playera koji je na testnom uređaju u startu bio instaliran.

Galerija i video reprodukcija
HTC Desire X dolazi s galerijom fotografija koja omogućuje razvrstavnje sadržaja po albumima i prikazuje sve slikovne datoteke na uređaju, neovisno o njihovoj lokaciji. Unutar galerije postoji mogućnost sinkronizacije sadržaja s online servisima kao što su Flickr, Picasa, Skydrive i Dropbox te s onima iz Facebooka, za što će uređaj kreirati posebne albume. Svaku pojedinu fotografiju također možete poslati MMS-om/mailom ili podijeliti na drugim mrežama te spomenutim online servisima. Ukoliko na fotografijama postoji geo oznaka, galerija može prikazati i mapu s lokacijom na kojoj je fotografija snimljena.

Video reprodukcija odvija se iz galerije, dakle nema posebne aplikacije koja bi predstavljala video player. Podržani su .mp4 i .3gp fomrati, dok je podrška za .avi uvjetovana codecima korištenim u svakom pojedinom videu. Naime, Desire X je određene DivX-e pokretao bez problema, dok druge nije ni prepoznao.

Budući da je 4,0 zaslon praktički donja granica za ugodno gledanje filmova kvaliteta prikaza je pristojna i zadovoljit će potrebe za povremenim korištenjem.

Music player
U skladu s tradicijom, HTC Desire X dolazi s Beats Audio tehnologijom za poboljšanje doživljaja glazbe i općenito zvuka, a Music Player aplikacija dizajnirana je od strane HTC-a i u mnogome se razlikuje od konkurentskih jer uz manipulaciju glazbom na samom uređaju donosi i aplikacije za online glazbene servise i internet radio. To su Sound Hound, TuneIn Radio i 7 Digital.
Music player u dijelu za reprodukciju pjesama pohranjenih na uređaju prilično je jednostavan. Nudi uobičajenu mogućnost pregleda po naslovima, albumima, izvođačima i žanrovima, a omogućuje i kreiranje playlista.

Otkada HTC u svoje uređaje ugrađuje Beats Audio tehnologiju, kvaliteta zvuka je izvrsna, barem u okvirima smartphone uređaja. Priložene slušalice osigurat će zadovoljavajući ugođaj, no od vanjskog zvučnika ne očekujte previše.

Kamera
HTC Desire X dolazi s 5 MP kamerom i LED bljeskalicom. Za razliku od većine ostalih Androida, HTC je svoju kameru opremio softverom koji u jednom sučelju sadrži fotografiranje i snimanje videa. Ovo je zgodno u situaciji kada za vrijeme snimanja videa želite snimiti i običnu fotografiju.
Omogućeno je i kontinuirano okidanje, tj, burst mode, a od ostalih funkcija spomenimo još autofokus, podešavanje ekspozicije i ISO osjetljivosti, samookidač, geo označavanje i detekciju lica.
Okidač je prilično brz, a ukoliko želite snimiti nekoliko uzastopnih fotografija, samo držite prst na virtualnom okidaču.
Kvaliteta snimljenih fotografija na dnevnom svjetlu većinom je odlična, dok se u zatvorenom prostoru donekle izgubi oštrina. U nastavku slijede fotografije snimljene na dnevnom svjelu, u zatvorenom prostoru te u potpunom mraku uz pomoć bljeskalice. Kliknite za uvećanje:Unatoč dvojezgrenom procesoru, HTC Desire X snima video isječke u najviše 800 x 480 rezoluciji. Moguće je izabrati i manje rezolucije kao što su 640 x 480, 320 x 240 i 176 x 144. Pomalo je neobično da uređaj s dvojezgrenim procesorom nema mogućnost snimanja videa u HD rezoluciji, jer konkurencija s ovakvim hardverom nudi, ne samo snimanje u 720p, već i u 1080p rezoluciji.
Bilo kako bilo, kvaliteta videa je u okvirima rezolucije zadovoljavajuća, no ne treba očekivati da vas prikazivanje istog na HD monitorima pretjerano oduševi.

Baterija


U ovom dijelu nema iznenađenja. U uvjetima kada uređaj ima stalnu vezu s internetom, osvjetljenje zaslona 100%, aktivnu sinkronizaciju jednog mailboxa, aktivne Google talk i Facebook aplikacije te uz razumno korištenje svih resursa, ugrađena baterija kapaciteta 1650 mAh bez problema će izdržati cijeli dan.

Zaključak


HTC Desire X najradije bismo nazvali pravim nasljednikom prvog Desirea jer dizajnom neodoljivo podsjeća na njega. Ipak, Desire X je tanak, elegantan i lagan i kao takav svom vlasniku neće predstavljati teret u bilo kojem trenutku. 4,0” zaslon bit će dovoljan za većinu radnji, no za ugodno gledanje filmova ipak predstavlja svojevrsnu donju granicu.
Ukupne performanse su solidne i odgovaraju srednjem cjenovnom razredu. Treba izdvojiti izvrstan svirač glazbe i kvalitetu zvuka za koju je zaslužna Beats audio tehnologija.
Kamera nažalost nije ispunila očekivanja, konkretno u segmentu snimanju videa, dok će kvaliteta fotografija zadovoljiti većinu ne previše zahtjevnih korisnika.
Kao izravnu konkurenciju možemo navesti Samsung Galaxy S Advance i Sony Xperia P, koji također dolaze s dvojezgrenim procesorima i istom dijagonalom zaslona, no za kvalitetnu usporedbu morat ćemo pričekati cijenu. Naime, u trenucima pisanja ovog teksta, HTC Desire X još uvijek se nije našao u prodaji.

Uređaj na testiranje ustupio HTC