Recenzija: HTC Desire X

Operativni sustav, sučelje, performanse…

Kao i većinu novijih modela, operativni sustav koji pokreće HTC Desire X je Android 4.0 Ice Cream Sandwich, a za dodatni ugođaj brine se nadogradnja sučelja HTC Sense. Poznato je da HTC duboko zalazi u sam Android i pritom znatno izmijeni mnoge funkcije i sam izgled mnogih komponenti sučelja.

Uz uobičajenu mogućnost izmjene pozadinskih slika, HTC nudi i mogućnost odabira tzv. “skinova” i formiranje “scena”. Skinovi su skup postavki pozadinskih slika i dominantnih boja, dok scene sadrže različite rasporede ikonica  i ostalog sadržaja, što je korisno u slučaju kada želite odvojiti aplikacije i widgete vezane uz poslovni, odnosno privatni život.
HTC Sense sadrži mnoge intervencije u sučelje Androida, pa je tako na mnogim mjestima moguće vidjeti zanimljive animacije.

Performanse koje osigurava dvojezgreni procesor, solidne su, a sučelje je radi fluidno i bez zapinjanja. Bilo bi ljepše vidjeti okruglu brojku od 1 GB RAM-a, no Desire X dolazi sa 768 MB koji su, istini za volju, dovoljni za svakog prosječnog korisnika.

Treba reći da svi noviji HTC-ovi Androidi imaju tzv. fastboot mogućnost. Naime, kada uređaj isključite on stupa u određenu vrstu hibernacije, pa se pri ponovnom pokretanju uključi u svega par sekundi. Paralelno s ovim, postoji i “restart” opcija koja isključuje sve sistemske procese i sustav diže iznova.

Pozivi, poruke, mailovi…

Aplikacija Telefon još je jedna koja se u HTC-ovoj verziji Androida izgledom podosta razlikuje od konkurencije. Integrirana je s People aplikacijom u kojoj se nalaze kontakti i svi imenici koje ste sinkronizirali s uređajem (Google, Facbook itd.).

Uz SMS i MMS poruke tu je E-mail klijent koji nudi mogućnost definiranja višestrukih POP, IMAP i Microsoft Exchange pretinaca elektroničke pošte, a automatske postavke su osigurane za Gmail, Yahoo i Hotmail.

Tu je i uobičajena Gmail aplikacija za korištenje istoimenog servisa, gdje je također moguće definirati višestruke Gmail račune.

Virtualna tipkovnica je ergonomski dobro izvedena i podržava dijakritičke znakove koji se aktiviraju duljim pritiskom na odgovarajuću tipku bez kvačice/crtice.

Organizacija

Aplikacija Kalendar u HTC-ovoj režiji oduvijek je plijenila pozornost svojim izvrsnim dizajnom. U startu nudi mjesečni, tjedni, dnevni i prikaz po stavkama, a moguće ga je integrirati s Google, Hotmail i Exchange kalendarima. Za pregled i obradu Office dokumenata tu je Polaris Ofiice aplikacija koja nudi mogućnost kreiranja novih dokumenata i snjihovu skinronizaciju s Dropbox i SkyDrive servisima.

Web preglednik

Kao i svaki ICS uređaj, HTC Desire X sadrži web preglednik vrlo jednostavnog i minimalističkog sučelja, uz neznatne kozmetičke izmjene. Adresna traka na vrhu sadrži prečice prema izboru tabova i izborniku s postavkama. Kada se web stranica učita, spomenuta se traka prilikom listanja prema dolje povuče.
Omogućeno je zumiranje štipanjem i “dvostrukim” dodirom, a velika pohvala ide na račun automatske text reflow funkcije koja radi kao podmazana. Naime, kod mnogih uređaja ova funkcija ili ne postoji, ili radi usporeno.
Uz već spomenuto surfanje u tabovima, preglednik podržava incognito način te prebacivanje na desktop verzije web stranica.
Zanimljivo da je unutar postavki omogućeno uključivanje, odnosno isključivanje Flash Playera koji je na testnom uređaju u startu bio instaliran.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT