Recenzija: HTC Desire X

Operativni sustav, sučelje, performanse…

Kao i većinu novijih modela, operativni sustav koji pokreće HTC Desire X je Android 4.0 Ice Cream Sandwich, a za dodatni ugođaj brine se nadogradnja sučelja HTC Sense. Poznato je da HTC duboko zalazi u sam Android i pritom znatno izmijeni mnoge funkcije i sam izgled mnogih komponenti sučelja.

Uz uobičajenu mogućnost izmjene pozadinskih slika, HTC nudi i mogućnost odabira tzv. “skinova” i formiranje “scena”. Skinovi su skup postavki pozadinskih slika i dominantnih boja, dok scene sadrže različite rasporede ikonica  i ostalog sadržaja, što je korisno u slučaju kada želite odvojiti aplikacije i widgete vezane uz poslovni, odnosno privatni život.
HTC Sense sadrži mnoge intervencije u sučelje Androida, pa je tako na mnogim mjestima moguće vidjeti zanimljive animacije.

Performanse koje osigurava dvojezgreni procesor, solidne su, a sučelje je radi fluidno i bez zapinjanja. Bilo bi ljepše vidjeti okruglu brojku od 1 GB RAM-a, no Desire X dolazi sa 768 MB koji su, istini za volju, dovoljni za svakog prosječnog korisnika.

Treba reći da svi noviji HTC-ovi Androidi imaju tzv. fastboot mogućnost. Naime, kada uređaj isključite on stupa u određenu vrstu hibernacije, pa se pri ponovnom pokretanju uključi u svega par sekundi. Paralelno s ovim, postoji i “restart” opcija koja isključuje sve sistemske procese i sustav diže iznova.

Pozivi, poruke, mailovi…

Aplikacija Telefon još je jedna koja se u HTC-ovoj verziji Androida izgledom podosta razlikuje od konkurencije. Integrirana je s People aplikacijom u kojoj se nalaze kontakti i svi imenici koje ste sinkronizirali s uređajem (Google, Facbook itd.).

Uz SMS i MMS poruke tu je E-mail klijent koji nudi mogućnost definiranja višestrukih POP, IMAP i Microsoft Exchange pretinaca elektroničke pošte, a automatske postavke su osigurane za Gmail, Yahoo i Hotmail.

Tu je i uobičajena Gmail aplikacija za korištenje istoimenog servisa, gdje je također moguće definirati višestruke Gmail račune.

Virtualna tipkovnica je ergonomski dobro izvedena i podržava dijakritičke znakove koji se aktiviraju duljim pritiskom na odgovarajuću tipku bez kvačice/crtice.

Organizacija

Aplikacija Kalendar u HTC-ovoj režiji oduvijek je plijenila pozornost svojim izvrsnim dizajnom. U startu nudi mjesečni, tjedni, dnevni i prikaz po stavkama, a moguće ga je integrirati s Google, Hotmail i Exchange kalendarima. Za pregled i obradu Office dokumenata tu je Polaris Ofiice aplikacija koja nudi mogućnost kreiranja novih dokumenata i snjihovu skinronizaciju s Dropbox i SkyDrive servisima.

Web preglednik

Kao i svaki ICS uređaj, HTC Desire X sadrži web preglednik vrlo jednostavnog i minimalističkog sučelja, uz neznatne kozmetičke izmjene. Adresna traka na vrhu sadrži prečice prema izboru tabova i izborniku s postavkama. Kada se web stranica učita, spomenuta se traka prilikom listanja prema dolje povuče.
Omogućeno je zumiranje štipanjem i “dvostrukim” dodirom, a velika pohvala ide na račun automatske text reflow funkcije koja radi kao podmazana. Naime, kod mnogih uređaja ova funkcija ili ne postoji, ili radi usporeno.
Uz već spomenuto surfanje u tabovima, preglednik podržava incognito način te prebacivanje na desktop verzije web stranica.
Zanimljivo da je unutar postavki omogućeno uključivanje, odnosno isključivanje Flash Playera koji je na testnom uređaju u startu bio instaliran.

Stranice: 1 2 3


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT