Recenzija: HTC Desire X

Galerija i video reprodukcija

HTC Desire X dolazi s galerijom fotografija koja omogućuje razvrstavnje sadržaja po albumima i prikazuje sve slikovne datoteke na uređaju, neovisno o njihovoj lokaciji. Unutar galerije postoji mogućnost sinkronizacije sadržaja s online servisima kao što su Flickr, Picasa, Skydrive i Dropbox te s onima iz Facebooka, za što će uređaj kreirati posebne albume. Svaku pojedinu fotografiju također možete poslati MMS-om/mailom ili podijeliti na drugim mrežama te spomenutim online servisima. Ukoliko na fotografijama postoji geo oznaka, galerija može prikazati i mapu s lokacijom na kojoj je fotografija snimljena.

Video reprodukcija odvija se iz galerije, dakle nema posebne aplikacije koja bi predstavljala video player. Podržani su .mp4 i .3gp fomrati, dok je podrška za .avi uvjetovana codecima korištenim u svakom pojedinom videu. Naime, Desire X je određene DivX-e pokretao bez problema, dok druge nije ni prepoznao.

Budući da je 4,0 zaslon praktički donja granica za ugodno gledanje filmova kvaliteta prikaza je pristojna i zadovoljit će potrebe za povremenim korištenjem.

Music player

U skladu s tradicijom, HTC Desire X dolazi s Beats Audio tehnologijom za poboljšanje doživljaja glazbe i općenito zvuka, a Music Player aplikacija dizajnirana je od strane HTC-a i u mnogome se razlikuje od konkurentskih jer uz manipulaciju glazbom na samom uređaju donosi i aplikacije za online glazbene servise i internet radio. To su Sound Hound, TuneIn Radio i 7 Digital.
Music player u dijelu za reprodukciju pjesama pohranjenih na uređaju prilično je jednostavan. Nudi uobičajenu mogućnost pregleda po naslovima, albumima, izvođačima i žanrovima, a omogućuje i kreiranje playlista.

Otkada HTC u svoje uređaje ugrađuje Beats Audio tehnologiju, kvaliteta zvuka je izvrsna, barem u okvirima smartphone uređaja. Priložene slušalice osigurat će zadovoljavajući ugođaj, no od vanjskog zvučnika ne očekujte previše.

Kamera

HTC Desire X dolazi s 5 MP kamerom i LED bljeskalicom. Za razliku od većine ostalih Androida, HTC je svoju kameru opremio softverom koji u jednom sučelju sadrži fotografiranje i snimanje videa. Ovo je zgodno u situaciji kada za vrijeme snimanja videa želite snimiti i običnu fotografiju.
Omogućeno je i kontinuirano okidanje, tj, burst mode, a od ostalih funkcija spomenimo još autofokus, podešavanje ekspozicije i ISO osjetljivosti, samookidač, geo označavanje i detekciju lica.
Okidač je prilično brz, a ukoliko želite snimiti nekoliko uzastopnih fotografija, samo držite prst na virtualnom okidaču.
Kvaliteta snimljenih fotografija na dnevnom svjetlu većinom je odlična, dok se u zatvorenom prostoru donekle izgubi oštrina. U nastavku slijede fotografije snimljene na dnevnom svjelu, u zatvorenom prostoru te u potpunom mraku uz pomoć bljeskalice. Kliknite za uvećanje:

Unatoč dvojezgrenom procesoru, HTC Desire X snima video isječke u najviše 800 x 480 rezoluciji. Moguće je izabrati i manje rezolucije kao što su 640 x 480, 320 x 240 i 176 x 144. Pomalo je neobično da uređaj s dvojezgrenim procesorom nema mogućnost snimanja videa u HD rezoluciji, jer konkurencija s ovakvim hardverom nudi, ne samo snimanje u 720p, već i u 1080p rezoluciji.
Bilo kako bilo, kvaliteta videa je u okvirima rezolucije zadovoljavajuća, no ne treba očekivati da vas prikazivanje istog na HD monitorima pretjerano oduševi.

Baterija

U ovom dijelu nema iznenađenja. U uvjetima kada uređaj ima stalnu vezu s internetom, osvjetljenje zaslona 100%, aktivnu sinkronizaciju jednog mailboxa, aktivne Google talk i Facebook aplikacije te uz razumno korištenje svih resursa, ugrađena baterija kapaciteta 1650 mAh bez problema će izdržati cijeli dan.

Zaključak

HTC Desire X najradije bismo nazvali pravim nasljednikom prvog Desirea jer dizajnom neodoljivo podsjeća na njega. Ipak, Desire X je tanak, elegantan i lagan i kao takav svom vlasniku neće predstavljati teret u bilo kojem trenutku. 4,0” zaslon bit će dovoljan za većinu radnji, no za ugodno gledanje filmova ipak predstavlja svojevrsnu donju granicu.
Ukupne performanse su solidne i odgovaraju srednjem cjenovnom razredu. Treba izdvojiti izvrstan svirač glazbe i kvalitetu zvuka za koju je zaslužna Beats audio tehnologija.
Kamera nažalost nije ispunila očekivanja, konkretno u segmentu snimanju videa, dok će kvaliteta fotografija zadovoljiti većinu ne previše zahtjevnih korisnika.
Kao izravnu konkurenciju možemo navesti Samsung Galaxy S Advance i Sony Xperia P, koji također dolaze s dvojezgrenim procesorima i istom dijagonalom zaslona, no za kvalitetnu usporedbu morat ćemo pričekati cijenu. Naime, u trenucima pisanja ovog teksta, HTC Desire X još uvijek se nije našao u prodaji.

Uređaj na testiranje ustupio HTC

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT