Recenzija: HTC Desire X

Galerija i video reprodukcija

HTC Desire X dolazi s galerijom fotografija koja omogućuje razvrstavnje sadržaja po albumima i prikazuje sve slikovne datoteke na uređaju, neovisno o njihovoj lokaciji. Unutar galerije postoji mogućnost sinkronizacije sadržaja s online servisima kao što su Flickr, Picasa, Skydrive i Dropbox te s onima iz Facebooka, za što će uređaj kreirati posebne albume. Svaku pojedinu fotografiju također možete poslati MMS-om/mailom ili podijeliti na drugim mrežama te spomenutim online servisima. Ukoliko na fotografijama postoji geo oznaka, galerija može prikazati i mapu s lokacijom na kojoj je fotografija snimljena.

Video reprodukcija odvija se iz galerije, dakle nema posebne aplikacije koja bi predstavljala video player. Podržani su .mp4 i .3gp fomrati, dok je podrška za .avi uvjetovana codecima korištenim u svakom pojedinom videu. Naime, Desire X je određene DivX-e pokretao bez problema, dok druge nije ni prepoznao.

Budući da je 4,0 zaslon praktički donja granica za ugodno gledanje filmova kvaliteta prikaza je pristojna i zadovoljit će potrebe za povremenim korištenjem.

Music player

U skladu s tradicijom, HTC Desire X dolazi s Beats Audio tehnologijom za poboljšanje doživljaja glazbe i općenito zvuka, a Music Player aplikacija dizajnirana je od strane HTC-a i u mnogome se razlikuje od konkurentskih jer uz manipulaciju glazbom na samom uređaju donosi i aplikacije za online glazbene servise i internet radio. To su Sound Hound, TuneIn Radio i 7 Digital.
Music player u dijelu za reprodukciju pjesama pohranjenih na uređaju prilično je jednostavan. Nudi uobičajenu mogućnost pregleda po naslovima, albumima, izvođačima i žanrovima, a omogućuje i kreiranje playlista.

Otkada HTC u svoje uređaje ugrađuje Beats Audio tehnologiju, kvaliteta zvuka je izvrsna, barem u okvirima smartphone uređaja. Priložene slušalice osigurat će zadovoljavajući ugođaj, no od vanjskog zvučnika ne očekujte previše.

Kamera

HTC Desire X dolazi s 5 MP kamerom i LED bljeskalicom. Za razliku od većine ostalih Androida, HTC je svoju kameru opremio softverom koji u jednom sučelju sadrži fotografiranje i snimanje videa. Ovo je zgodno u situaciji kada za vrijeme snimanja videa želite snimiti i običnu fotografiju.
Omogućeno je i kontinuirano okidanje, tj, burst mode, a od ostalih funkcija spomenimo još autofokus, podešavanje ekspozicije i ISO osjetljivosti, samookidač, geo označavanje i detekciju lica.
Okidač je prilično brz, a ukoliko želite snimiti nekoliko uzastopnih fotografija, samo držite prst na virtualnom okidaču.
Kvaliteta snimljenih fotografija na dnevnom svjetlu većinom je odlična, dok se u zatvorenom prostoru donekle izgubi oštrina. U nastavku slijede fotografije snimljene na dnevnom svjelu, u zatvorenom prostoru te u potpunom mraku uz pomoć bljeskalice. Kliknite za uvećanje:

Unatoč dvojezgrenom procesoru, HTC Desire X snima video isječke u najviše 800 x 480 rezoluciji. Moguće je izabrati i manje rezolucije kao što su 640 x 480, 320 x 240 i 176 x 144. Pomalo je neobično da uređaj s dvojezgrenim procesorom nema mogućnost snimanja videa u HD rezoluciji, jer konkurencija s ovakvim hardverom nudi, ne samo snimanje u 720p, već i u 1080p rezoluciji.
Bilo kako bilo, kvaliteta videa je u okvirima rezolucije zadovoljavajuća, no ne treba očekivati da vas prikazivanje istog na HD monitorima pretjerano oduševi.

Baterija

U ovom dijelu nema iznenađenja. U uvjetima kada uređaj ima stalnu vezu s internetom, osvjetljenje zaslona 100%, aktivnu sinkronizaciju jednog mailboxa, aktivne Google talk i Facebook aplikacije te uz razumno korištenje svih resursa, ugrađena baterija kapaciteta 1650 mAh bez problema će izdržati cijeli dan.

Zaključak

HTC Desire X najradije bismo nazvali pravim nasljednikom prvog Desirea jer dizajnom neodoljivo podsjeća na njega. Ipak, Desire X je tanak, elegantan i lagan i kao takav svom vlasniku neće predstavljati teret u bilo kojem trenutku. 4,0” zaslon bit će dovoljan za većinu radnji, no za ugodno gledanje filmova ipak predstavlja svojevrsnu donju granicu.
Ukupne performanse su solidne i odgovaraju srednjem cjenovnom razredu. Treba izdvojiti izvrstan svirač glazbe i kvalitetu zvuka za koju je zaslužna Beats audio tehnologija.
Kamera nažalost nije ispunila očekivanja, konkretno u segmentu snimanju videa, dok će kvaliteta fotografija zadovoljiti većinu ne previše zahtjevnih korisnika.
Kao izravnu konkurenciju možemo navesti Samsung Galaxy S Advance i Sony Xperia P, koji također dolaze s dvojezgrenim procesorima i istom dijagonalom zaslona, no za kvalitetnu usporedbu morat ćemo pričekati cijenu. Naime, u trenucima pisanja ovog teksta, HTC Desire X još uvijek se nije našao u prodaji.

Uređaj na testiranje ustupio HTC

Stranice: 1 2 3


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT