Recenzija: HTC Evo 3D

3D Zaslon, 3D prikaz, 3D iskustvo

Tehnologija korištena pri izradi zaslona je LCD, što znači da se po dubini boja ne može mjeriti s modernijim Super AMOLED zaslonima, ali zato ima prednost koja se očituje u izvrsnoj vidljivost pri izravnoj izloženosti suncu. HTC Evo 3D drugi je po redu uređaj, nakon Sensationa, koji dolazi s 4,3-inčnim zaslonim nešto veće rezolucije, tj. 960 x 540 točaka. Ova rezolucija za posljedicu ima nešto uži i duži zaslon (omjer 16:9) nego što je to slučaj kod onih s rezolucijom 800 x 480 točaka.

Naravno, ono što ovaj zaslon čini drukčijim jest mogućnost stereoskopskog prikaza slike. U startu naglašavam da je stereoskopska projekcija moguća isključivo u vodoravnom položaju. Idealna razdaljina za kvalitetan 3D prikaz je između 40 i 50 cm, no nakon malo vježbanja sami ćete pronaći najbolju poziciju. Širina kuta pod kojim je moguće vidjeti 3D sliku nešto je šira nego što je to slučaj na LG Optimusu 3D što omogućuje brže pronalaženje idealne pozicije, no s druge strane čini mi se kako je dubina prostora “unutar” slike manja.
Sve u svemu, ukupan dojam 3D prikaza je odličan i svakome tko poželi uživati u 3D slici neće požaliti.
Kad je u pitanju 3D sadržaj na samom uređaju mora se priznati da je HTC Evo 3D malo siromašniji od svog glavnog konkurenta. Ako se sjećate, na Optimusu 3D imali smo cijeli niz 3D video isječaka, 3D fotografija pa čak i instaliranih 3D igara. Postojala je posebna apliakcija koja objedinjuje skoro sve što je vezano uz 3D tehnologiju.
Naravno, nedostatak ovih dodataka ne predstavlja ni najmanji problem jer Evo 3D ima dvije kamere pomoću kojih stvara svoj sadržaj, a galerija posjeduje posebnu mapu u koju sprema sve 3D fotografije i video.

Gingerbread, performanse, sučelje

HTC Evo 3D opremljen je Gingerbreadom i HTC Sense 3.0 korisničkim sučeljem, isto kao i Sensation tako da u ovom segmentu neke bitne razlike između ta dva modela nema. Također, 1GB RAM-a u odnosu na 768 koliko ima Sesation u praksi će se teško osjetiti iako Quadrant benchmark test pokazuje nešto bolje rezultate.

Benchmark testovi na smartphone uređajima su prilično neprecizni (pri više različitih mjerenja pokazuju različite rezultate) tako da ih ne bi trebalo uzimati kao glavni kriterij pri odabiru uređaja. Mogu eventualno poslužiti kao izvjesni vid orijentacije.

Vratimo se našem Evu 3D. Ukupan dojam brzine i fluidnosti na najvišem je nivou. Kretanje kroz izbornike ne poznaje kašnjenja, a aplikacije se pokreću trenutno kao i na ostalim uređajima ovog ranga. Jedino što me malo iritira je nepotrebno kašnjenje pojavljivanja početnog zaslona nakon izlaska iz sleep moda, a koje je uzrokovano inače zanimljivim vizualnim efektom, tj. animacijom.

Što se tiče početnih zaslona, priča je poznata. Dodavanje prečica aplikacija, mapa i widgeta jednostavno je kao i na ostalim HTC-ovim modelima, s tom razlikom što su widgeti na hrvatskom dobili zaista čudan prijevod – “miniaplikacije”. Ne dajte se zbuniti ;).

Pozadinske slike mogu se mijenjati, kako na radnom tako i na zaključanom zaslonu, a jedna od zanimljivih značajki Sensea 3.0 je i mogućnost pokretanja određenih aplikacija i dok je zaslon zaključan. Jednu od četiri ikonice koje se nalaze na njemu potrebno je odvući u krug za otključavanje i voila, aplikacija je pokrenuta.

Uz statične slike HTC Evo 3D sadrži i “žive” pozadine (live walllpapers), koje mogu biti zanimljive, ali u većini slučajeva samo će otežavati snalaženje po radnoj površini. Izdvojio bih samo jednu i to onu s prikazom oblaka i mjeseca, odnosno sunca, ovisno o dobu dana. Nije toliko napadna niti ometa korisnika.

Verzija Androida koja pokreće Evo 3D je 2.3.4. Kao novost tu su glasovni (VoIP) i video pozivi putem Gtalk aplikacije. Ova funkcionalnost ovisi o kvaliteti internetske veze, dakle ako je uređaj spojen na WiFi ili kvalitetnu 3G mrežu rezultat je izvanredan. Ono što je ovdje problematično jest sama priroda Gtalk aplikacije na svim Androidima. Često se odspaja, a poruke znaju kasniti i po nekoliko minuta.

Srećom, postoji Skype i slični servisi, no ukoliko za VoIP baš morate koristiti Google Talk protokol učinite to putem neke od aplikacij iz Android Marketa.

Uobičajena traka s obavijestima nalazi se na vrhu zaslona i potezanjem iste prema dolje dolazimo do prikaza detalja. Ova površina razdijeljena je u dva taba tako da na drugom imamo prečice prema najvažnijim postavkma kao što su WiFi, Bluetooth, GPS i sl.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT