Recenzija: HTC One V


Nakon što smo protekog tjedna na testu imali najjači HTC-ov model One X ovih smo se dana malo poigrali i s još jednim uređajem iz ove nove serije. HTC One V najmanji je predstavnik One obitelji i za razliku od svoje veće braće dolazi s jednojezgrenim proceosorom čime se svrstava u pristupačne modele dostupne širem krugu kupaca. Krasi ga i najnovija verzija Androida Ice Cream Sandwich te nova HTC Sense 4 nadogradnja sučelja.

Osnovne karakteristike:


- Dimenzije: 120.3 x 59.7 x 9.2 mm
- Masa: 115 grama
- Zaslon: 3,7” LCD, 800x480, 252 ppi
- Procesor: 1-jezgreni 1 GHz
- RAM: 512 MB
- Interna memorija 1 GB
- Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
- Kamera: 5 MP
- Video kamera: 720p
- Polaris Office podrška
- Beats Audio
- FM radio s RDS-om

Nedostaci:


- Izmjena batrerije samo u servisu
- Nema prednju kameru

Dizajn, kućište i zaslon
HTC One V slobodno se može nazvati izravnim nasljednikom modela Legend i Hero jer s njima dijeli istu dizajnersku liniju sa zakrivljenim donjim dijelom, a s Legendom i unibody kućište izrađeno iz aluminija. Ipak, dimenzije su lagano porasle, masa se smanjila, a ono što je važnije svakako je zaslon koji je s 3,2 inča kod Legenda narastao na 3,7 inča.
Dakle, kod ovog modela imamo poznatu HTC-ovu koncepciju kućišta iz jednog dijela izlivenog iz aluminija koje djeluje čvrsto i robusno. Ipak, prigovor ide na račun načina ugradnje zaslona u kućište jer je postavljen tako da je za milimetar “izbačen” iz kućišta umjesto da je u ravnini s rubom. S estetske strane je možda zanimljivo, ali trebat ćete pripaziti kako rukujete s uređajem da ne oštetite rub zaslona.
Zakrivljeni, tj. donji dio kućišta na ovom je modelu prazan. Ostatak prednjeg dijela pripada integralnoj površini koja obuhvaća zaslon i kapacitivne funkcijske ICS tipke. Poklopac na dnu stražnjeg dijela omogućuje umetanje SIM i microSD memorijskih kartica, ali ne i izmjenu baterije. Na vrhu imamo tipku za uključenje i 3.5 mm audio utor. Na desnom boku nalazi se samo dvodjelna tipka za podešavanje glasnoće, a na poleđini 5 MP kamera s bljeskalicom. Lijevi bok rezerviran je za micro USB utor.

LCD zaslon dijagonale 3,7 inča dolazi u 800x480 rezoluciji što daje gustoću od 252 ppi. Vidljivost na dnevnom svjetlu je pristojna, a odaziv i preciznost neupitni. Iako je malo vjerojatno da ćete na 3,7“ zaslonu imati živaca pogledati cijeli film treba reći da je on za svoju kategoriju vrlo kvalitetan i ostavlja odličan dojam.

Operativni sustav, softver, performanse...


Kao što vam je poznato HTC One V dolazi s najnovijom verzijom Androida 4.0 Ice Cream Sandwich i HTC Sense 4 nadogradnjom sučelja. Iako smo većinu novosti koje donose ICS i Sense 4 vidjeli na modelu HTC One X ovdje treba primijetiti da se po nekim detaljima ipak razlikuje. Primjerice, na ovom modelu ne postoji mogućnost pogleda na sve početne zaslone od jednom. Druga razlika odnosi se na task switcher kojeg aktivirate pritiskom na desnu funkcijsku tipku. Za razliku od modela One X HTC ovdje nije intervenirao u sučelje i ostavio ga je u originalnom obliku kao što smo vidjeli na Galaxy Nexusu. Iskreno, ova verzija Task switchera mi je draža jer radi brže. Još jedna stvar za koju je Sense u ovom modelu uskraćen je mogućnost dodavanja prikaza obavjesti na zaključani zaslon, no prečice za brzi pristup i dalje su ostale.Općenito, priča sa Sense sučeljem je poznata. Na raspolaganju vam je velik izbor widgeta koje možete dovlačiti na početne zaslone. Isto vrijedi i za prečice aplikacija te mape u koje je moguće spremiti veći broj prečica. Duljim pritiskom na prazno mjesto na zaslonu aktivira se način uređivanja i imate uvid u tabelarni prikaz raspoloživih widgeta koje jednostavno trebate odvući na jedan od početnih zaslona koji se u umanjenom obliku nalaze vrhu.
Statusna traka na vrhu prikazuje obavijesti i stanje mreže, a potezanjem prema dolje dobivate uvid u detalje.
Na dnu početnog zaslona nalazi se pet ikonica od kojih je četiri moguće izmijeniti, a na to mjesto možete dodati i mapu. Središnja ikonica nije izmjenjiva i uvijek vodi u izbornik s aplikacijama.
Kao i kod većeg brata HTC One V ima mogućnost izbora scena koje omogućuju različite rasporede aplikacija i widgeta za različite situacije. Na primjer, svoj uređaj možete prilagoditi tako da vam dok ste na poslu prikazuje jedan raspored aplikacija, a u slobodno vrijeme sasvim drukčiji.Na rad sustava i fluidnost nemamo zamjerki. Scorpion procesor takta 1 GHz u kombinaciji s 512 MB RAM-a i Adreno 205 grafičnim procesorom sasvim solidno obavlja zadaće, a zaštucati će jedino pri otvaranju “težih” web stranica ili pri pokretanju zahtjevnijih igara.

Za vrijeme testiranja HTC One V je dobio izvjesnu nadogradnju sustava, no prilično je iritantna činjenica što za izvođenje ove radnje traži memorijsku karticu koja u ovom primjerku nije bila prisutna. Naravno, memorijska kartica je u ovom uređaju obavezna oprema jer interna memorija dostupna korisniku iznosi samo 1 GB. Hoće li memorijska kartica biti sadržana u prodajnom paketu vjerojatno ovisi o regiji i tržištu.Kao što je već prije rečeno HTC u suradnji s Dropboxom nudi 25 GB prostora za pohranu podataka na ovom cloud servisu za sve kupce uređaja iz serije One. Naravno, tu je podrška i za ostale slične servise, a od nedavno i Google Drive.

Virtualna tipkovnica na u Senseu 4 doživjela je face-lifting tako da više nije na bijeloj već na tamnoj podlozi. Zbog veličine zaslona HTC One V nema dodatne strelice na tipkovnici kao što smo vidjeli na modelu One X, ali je zato tipkovnica ugodna za korištenje i nije se problem priviknuti na raspored.


Web preglednik
Preglednik s minimalističkim sučeljem na, uvjetno rečeno, malom zaslonu je imperativ i jednog takvog upravo nalazimo na ovom modelu. Sve nepotrebne tipke prilikom prikaza web stranica se povuku. Što se funkcija tiče imamo istu situaciju kao na modelu One X (adresna traka i izbornik na vrhu) te pomične tipke na dnu zaslona. Omogućeno je korištenje tabova, a pohvala ide na račun podrške za text reflow, tj. prilagodbu veličine teksta zumiranom nivou web stranice. Isto tako, HTC One V ima i punu Flash podršku.

Aplikacije


HTC One V dolazi s prilično bogatim paketom HTC-ovih aplikacija među kojima svakako treba izdvojiti Polaris Office koji omogućuje pregledavanje, kreiranje i uređivanje Office (Word, Excel i PowerPoint) dokumenata. Napominjem da Office 2007 i kasniji formati nisu podržani.

Za e-mail zadužen je uobičajeni klijent i Gmail aplikacija. Kao sastavni dio svakog Androida tu je i Google Talk koji uz chat podržava glasovne i video pozive. Začuđujuće, Google Talk se tijekom nekoliko dana nije odspojio i sve su poruke stizale na vrijeme. Isto vrijedi i za mailove. Naime, ova situacija je na Androdima rijetkost jer mailovi (Gmail i Google apps) često znaju kasniti, a Google Talk klijent s isporukom poruka kasni i po 15 minuta. Uz Galaxy Nexus i Samsung Galaxy Note ovo je prvi Android na kojem sam se uvjerio da ova dva servisa rade besprijekorno.

Kalendar u HTC-ovoj izvedbi uvijek je bio ogledni primjer kako ovakve aplikacije trebaju izgledati, a u najnovijoj verziji donosi nekoliko widgeta za početni zaslon. Naravno, ako niste zadovoljni ponuđenim tu je uvijek Google Play trgovina u kojoj ćete pronaći mnoštvo sličnih widgeta.

Omogućena je sinkronizacija višestrukih Google kalendara te Facebook kalendar.

Multimedija


Prikaz fotografija nalazi se u uobičajenoj galeriji iz koje se izravno pokreću i video sadržaji. Uz sadržaj na uređaju moguće je pretraživati i online galerije, npr. Facebook, Picasa, Flickr itd. Video player će pokrenuti većinu sadržaja u DivX formatu, no imali smo poteškoća s pokretanjem MKV filmova. Ako baš morate gledati filmove na ovom uređaju pomoći će vam popularni vPlayer kojeg ćete pronaći u Google Play trgovini.
Doživljaj slušanja glazbe sličan je onom na modelu One X. Beats Audio je tu da poboljša dojam uživanja u zvucima vaših omiljenih pjesama i radit će sa svim slušalicama. Da, Beats Audio slušalice nisu dio prodajnog paketa.


Kamera


HTC One V dolazi s 5 MP kamerom i LED bljeskalicom. Kao i kod starijeg brata sučelje je koncipirano na način da omogućuje istovremeno snimanje videa i fotografiranje, dakle bez potrebe za prebacivanjem između ova dva načina rada. Tipke za fotografiranje i snimanje videa nalaze se jedna uz drugu. Općenito, softver kamere uz ostalo nudi mogućnost snimanja HDR i panoramskih fotografija, a omogućuje i snimanje videa u 720p rezoluciji.
Kad je kvaliteta snimljenih fotografija posrijedi treba reći da kvalitetom odskaču od prosjeka u ovom cjenovnom rangu. U nastavku možete vidjeti primjere u uvjetima lošijeg osvjetljenja.Prilikom snimanja video isječaka moguće je koristiti kontinuirani autofokus. Također, jednostavnim dodirom po zaslonu možete odrediti koji dio kadra želite fokusirati. Kao i kod starijeg brata, ukupan dojam kvalitete videa zbog niskog bitratea nije na očekivanoj razini, no svakako će poslužiti svrsi.

Baterija


Ako ste do sada pratili Mob.hr mogli ste vidjeti da baterije uglavnom testiramo u uvjetima stalne internetske veze (WiFi/3G), s osvjetljenjem zaslona 100%, aktivnom sinkronizacijom jednog ili više mailboxova te barem još Google Talk aplikacijom. U takvim uvjetima i uz umjerenu upotrebu baterija uređaja s većim zaslonima u pravilu izdrži od ujutro do navečer.
HTC One V dolazi s 1500 mAh baterijom i u gore navedenim uvjetima izdržala je cijela dva dana što je za svaku pohvalu. Naravno, ako mu „vadite dušu“ nemojte očekivati više od jednog dana autonomije.

Zaključak


HTC One V se svojim dimenzijama, specifikacijama i dijagonalom zaslona svrstava u neku vrstu srednjeg razreda Android uređaja, a relativno prihvatljivom cijenom daje dobar omjer uloženog i dobivenog. Zahvaljujući svojoj kompaktnosti stat će u svaki džep i neće ga opteretiti svojom masom. Zaslon dijagonale 3,7 inča možda nije raskošan kao kod skupljih modela, no treba priznati da su mu ukupne kvalitete u njegovoj kategoriji iznad prosjeka.

Ovim bi uređajem trebali biti zadovoljni svi zaljubljenici u Android, a posebice oni kojima je trajanje baterije od velike važnosti jer, vidjeli smo, dva dana autonomije u današnje doba nije mala stvar.

Cijena uređaja u slobodnoj prodaji iznosi 2699,00 kuna, a ukoliko vam odgovara potražite ga i u ponudi svog operatera.

Detaljne specifikacije potražite ovdje.