Recenzija: HTC One V

Operativni sustav, softver, performanse…

Kao što vam je poznato HTC One V dolazi s najnovijom verzijom Androida 4.0 Ice Cream Sandwich i HTC Sense 4 nadogradnjom sučelja. Iako smo većinu novosti koje donose ICS i Sense 4 vidjeli na modelu HTC One X ovdje treba primijetiti da se po nekim detaljima ipak razlikuje. Primjerice, na ovom modelu ne postoji mogućnost pogleda na sve početne zaslone od jednom. Druga razlika odnosi se na task switcher kojeg aktivirate pritiskom na desnu funkcijsku tipku. Za razliku od modela One X HTC ovdje nije intervenirao u sučelje i ostavio ga je u originalnom obliku kao što smo vidjeli na Galaxy Nexusu. Iskreno, ova verzija Task switchera mi je draža jer radi brže. Još jedna stvar za koju je Sense u ovom modelu uskraćen je mogućnost dodavanja prikaza obavjesti na zaključani zaslon, no prečice za brzi pristup i dalje su ostale.

Općenito, priča sa Sense sučeljem je poznata. Na raspolaganju vam je velik izbor widgeta koje možete dovlačiti na početne zaslone. Isto vrijedi i za prečice aplikacija te mape u koje je moguće spremiti veći broj prečica. Duljim pritiskom na prazno mjesto na zaslonu aktivira se način uređivanja i imate uvid u tabelarni prikaz raspoloživih widgeta koje jednostavno trebate odvući na jedan od početnih zaslona koji se u umanjenom obliku nalaze vrhu.
Statusna traka na vrhu prikazuje obavijesti i stanje mreže, a potezanjem prema dolje dobivate uvid u detalje.
Na dnu početnog zaslona nalazi se pet ikonica od kojih je četiri moguće izmijeniti, a na to mjesto možete dodati i mapu. Središnja ikonica nije izmjenjiva i uvijek vodi u izbornik s aplikacijama.
Kao i kod većeg brata HTC One V ima mogućnost izbora scena koje omogućuju različite rasporede aplikacija i widgeta za različite situacije. Na primjer, svoj uređaj možete prilagoditi tako da vam dok ste na poslu prikazuje jedan raspored aplikacija, a u slobodno vrijeme sasvim drukčiji.

Na rad sustava i fluidnost nemamo zamjerki. Scorpion procesor takta 1 GHz u kombinaciji s 512 MB RAM-a i Adreno 205 grafičnim procesorom sasvim solidno obavlja zadaće, a zaštucati će jedino pri otvaranju “težih” web stranica ili pri pokretanju zahtjevnijih igara.

Za vrijeme testiranja HTC One V je dobio izvjesnu nadogradnju sustava, no prilično je iritantna činjenica što za izvođenje ove radnje traži memorijsku karticu koja u ovom primjerku nije bila prisutna. Naravno, memorijska kartica je u ovom uređaju obavezna oprema jer interna memorija dostupna korisniku iznosi samo 1 GB. Hoće li memorijska kartica biti sadržana u prodajnom paketu vjerojatno ovisi o regiji i tržištu.

Kao što je već prije rečeno HTC u suradnji s Dropboxom nudi 25 GB prostora za pohranu podataka na ovom cloud servisu za sve kupce uređaja iz serije One. Naravno, tu je podrška i za ostale slične servise, a od nedavno i Google Drive.

Virtualna tipkovnica na u Senseu 4 doživjela je face-lifting tako da više nije na bijeloj već na tamnoj podlozi. Zbog veličine zaslona HTC One V nema dodatne strelice na tipkovnici kao što smo vidjeli na modelu One X, ali je zato tipkovnica ugodna za korištenje i nije se problem priviknuti na raspored.

Web preglednik

Preglednik s minimalističkim sučeljem na, uvjetno rečeno, malom zaslonu je imperativ i jednog takvog upravo nalazimo na ovom modelu. Sve nepotrebne tipke prilikom prikaza web stranica se povuku. Što se funkcija tiče imamo istu situaciju kao na modelu One X (adresna traka i izbornik na vrhu) te pomične tipke na dnu zaslona. Omogućeno je korištenje tabova, a pohvala ide na račun podrške za text reflow, tj. prilagodbu veličine teksta zumiranom nivou web stranice. Isto tako, HTC One V ima i punu Flash podršku.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT