Recenzija: HTC One X

Veličina i ergonomija

HTC One X je velik uređaj, zapravo najveći smartphone ako izuzmemo Samsung Galaxy Note. Ipak, zadnjih godinu dana kriteriji su se znatno izmijenili tako da ove dimenzije neće predstavljati šok kao što bi to bio slučaj prije nekoliko godina. Jedino bi ljudi s malim rukama mogli imati problema s manipulacijom i u tom slučau preporučamo da uređaj prije kupnje svakako isprobate. HTC One X je zanemarivo  širi od Galaxy Nexusa kojim se osobno koristim nekoliko mjeseci pa mi u tom smislu ne predstavlja promjenu. Naravno, ukoliko ste do sada imali uređaje manjih dimenzija trebat će vam neko vrijeme da se priviknete, no zbog svih ostalih benifita koje HTC One X sa sobom donosi to neće biti ni najmanji problem.

Još jedna važna stavka je i masa jer je uređaj iznimno lagan za svoje dimenzije. HTC One X je osjetno lakši od svojih prethodnika i kao takav bolje leži u ruci, a kompletan doživljaj je potpuno drukčiji.

Dizajn i kućište

Napokon! Ova riječ najbolje opisuje frustraciju autora dosadašnjim dizajnom HTC-ovih uređaja i izborom materijala za izradu kućišta. Modeli proizvedeni u zadnje dvije godine redom su stizali u metalnom unibody kućištu koje je, istini za volju, bilo čvrsto i robusno. Čak ni na dizajn nije bilo posebnih prigovora, a ono što je ove uređaje karakteriziralo bila je njihova masa. U usporedbi sa Samsungovim modelima HTC-ovi su bili osjetno teži i nezgrapniji.

Sada je svemu ovome napokon došao kraj. HTC One X iznimno je lijepo dizajniran i usudim se reći, najbolje što smo od HTC-a do sada vidjeli. Iako i on dolazi u unibody kućištu mora se priznati da polikarbonat od kojeg je izrađeno zaista oduševljava. Priča o polikarbonatu je poznata iz Nokijinih modela N9 i Lumia 800. Dakle, radi se o tome da kućište nije obojeno već je cijela masa izrađena od jedne boje. Ono što je daleko važnije jest činjenica da ova kućišta izgledaju bolje i ljepše od obične plastike koju smo često nazivali „jeftinom“, a čvrstoća je također na osjetno višoj razini. Ovdje moram napomenuti da “krckanje” koje su neki korisnici širom interneta iskusili na ovom primjerku nije prisutno. Dakle, moguće je da se radi o prvoj seriji koja je izašla iz tvornice, jer konkretno ovaj primjerak ni nakon tjedan dana ne pokazuje nikakve znakove koji bi upućivali na to. Kakva će situacija biti kroz nekoliko mjeseci u ovom je trenutku nemoguće reći.
Eto, termin “jeftina plastika” bit će sve manje upotrebljavan, a HTC One X prvi je HTC-ov uređaj koji se može pohvaliti ovim kompromisom čvrstoće i prihvatljive mase.

Boja? Iskreno govoreći, mobiteli u bijeloj boji nikad me nisu privlačili, ali kod ovog modela priča je drukčija. Budući da imate izbor između dvije, dakle crne i bijele boje, odluka će u većini slučajeva pasti na bijelu. Zbog specifičnog dizajna crni HTC One X izgleda nekako obično, dok kod bijelog modela sve skladne linije dolaze do izražaja. Trud dizajnera je na ovom modelu više nego vidljiv, ali ne treba zaboraviti ni inženjere koji su odličan dizajn iznimno kvalitetno pretvorili u finalni proizvod.

Naravno, u slučaju da kupite bijeli imajte na umu da će nakon nekoliko mjeseci zbog rukovanja boja ipak malo potamniti. Rješenje ovog problemčića moglo bi se potražiti u futroli koja će svakako biti nužna i zbog nezgodno smještene leće kamere. Naime, problem je što se staklo nalazi doslovno u ravnini vrha te izbočine pa prilikom nepažljivog rukovanja može doći do oštećenja. Također, pripazite na kakvoj površini ostavljate uređaj jer se cijela gornja polovica oslanja upravo na toj dio.

Kao što je već u osnovnom opisu navedeno izmjena baterije nije omogućena tako da su jedini otvori na ovom uređaju MHL utor koji se nalazi na lijevom boku, 3.5 mm audio utor te mala vratašca s vodilicom za umetanje micro SIM kartice na vrhu. Ova vratašca su odlično uklopljena u cjelinu kućišta i gotovo su neprimjetna, a za njihovo otvaranje priložena je mala alatka.

Ispod zaslona nalazimo tri kapacitivne tipke koje je HTC unatoč Googleovim željama  ostavio izvan zaslona, no o tome malo kasnije. Na desnom boku nalazimo dvodjelnu tipku za podešavanje glasnoće, na dnu maleni otvor za mikrofon, a na vrhu tipku za uključivanje.

Opći dojam držanja uređaja u ruci je izniman. Čvrsto, a istovremeno lagano kućište u kombinaciji s jednim od najboljih zaslona neće vas ostaviti ravnodušnim.

Zaslon

HTC One X dolazi s IPS LCD2 zaslonom čija je tehnologija izrade i kvaliteta prikaza iznad prve generacije LCD zaslona i nudi bolji prikaz boja, manji razmak od površine i veći kut vidljivosti. Zaslon je toliko dobro izveden da će vam se ponekad učiniti da ikonice doslovno plutaju po površini.

HD rezolucija od 1280 x 720 točaka na dijagonali 4,7” daje gustoću od 312 ppi što ga u kombinaciji s prethodno navedenim svrstava u najbolje zaslone dostupne na tržištu. OK, vidjeli smo da Sony Xperia S ima čak nešto veću gustoću točaka, no šansa da ćete razliku vidjeti golim okom ravna je nuli. Za razliku od Super AMOLED-a na Galaxy Nexusu HTC-ov LCD2 daje nešto svjetlije tonove boja i i možda malo više blješti. Kako god, radi se o jednom od najboljih zaslona koje smo na mobitelima do sada vidjeli što znači da će vam osigurati najbolji mogući doživljaj bilo da se radi o igranju, gledanju filmova ili surfanju.

Što se tiče dimenzija zaslona, odnosno dijagonale od 4,7 inča čini se da smo dobili neku gornju granicu za smartphone u klasičnom smislu. Naravno, ovdje ponovo treba izuzeti Samsung Galaxy Note koji je po mnogima predimenzioniran.
U usporedbi s Galaxy Nexusom, čija dijagonala iznosi 4,65 inča, upotrebljiva površina HTC-ovog zaslona je vidno veća. Onih 0,05 inča razlike ovdje neće doći do izražaja, jer kod Galaxy Nexusa donji dio zaslona zauzimaju operativne ICS tipke. Ako Nexusu oduzmemo to polje ostat će nam zaslon s dijagonalom od 4,3 inča. S obzirom da su kod HTC One X-a te tipke izvan zaslona ostaje nam čitavih 4,7 inča za prikaz sadržaja, no i tu ima izuzetaka o čemu ćemo malo kasnije.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT