Recenzija: HTC One X

Ice Cream Sandwich i HTC Sense 4

Već i ptice na granama znaju da HTC One X dolazi s operativnim sustavom Android 4.0 Ice Cream Sandwich. U redu. Ono što baš i ne znaju je činjenica da se HTC-ov ICS prilično razlikuje od izvronog Googleovog ICS-a kojeg nalazimo na Galaxy Nexusu. Ne radi se samo o Sense nadogradnji već i općoj prilagodbi ROM-a.

Kada govorimo o razlikama između HTC-ovog ICS-a i onog Googleovog koje vidimo na Galaxy Nexusu prvo što upada u oči su funkcijske tipke koje nisu sastavni dio zaslona. Unatoč Googleovoj namjeri da nove Androide učini uređajima bez vanjskih tipki, makar i kapacitivnih, HTC očito želi igrati po svome. U osnovi, izbacivanje funkcijskih tipki iz zaslona rezultiralo je većom upotrebljivom površinom na zaslonu, ali je stvorilo nedoumice kod prilagodbe aplikacija. Ako određena aplikacija u svojoj konstrukciji na dnu zaslona sadrži tipku u obliku trotočke koja aktivira opcije pojavit će se cijela crna traka koja sadrži samo tu tipku, što dođe kao šaka u oko.

Kada uređaj uključite pojavit će se poznati HTC-ov zaključani zaslon s prstenom za otključavanje i četiri prečice za brzi pristup određenim funkcijama. Ukoliko vam takve prečice ne trebaju možete ih ukloiti u postavkama. Treba napomenuti kako se pozadina zaključanog zaslona može mijenjati baš kao i pozadina početnih zaslona. Također, u postavkama je moguće izabrati ono što želite da bude prikazano na zaključanom zaslonu. Najčešće će to biti obavijesti o propuštenim pozivima, stavkama iz kalendara i prispjele poruke. Omogućeno je postavljanje statusa s društvenih mreža (Friend stream), dionice, foto album itd.

Ono što se izgledom i i funkcionalno razlikuje od izvornog ICS-a jesu ikonice na dnu zaslona, tj. na docku. Na najnovijoj verziji Sensea sada ih imamo 5, od kojih su 4 izmjenjive. Središnju ikonicu koja vodi do izbornika s aplikacijama nije moguće izmijeniti.

Traka s obavijestima na vrhu zaslona istog je izgleda kao na Gingerbreadu i pokazuje uobičajene stavke, a povlačenjem prema dolje otvara se dobro poznato polje s detaljima i prečicom za postavke. Izbornik s aplikacijama sada se više ne vrti okomito nego vodoravno. U dnu imamo tri ikone koje nude prikaz svih, često upotrijebljenih te instaliranih aplikacija.

Najviše promjena doživjelo je dodavanje widgeta. Dužim pritiskom na prazno mjesto aktivira se uređivač koji u vrhu prikazuje umanjene početne zaslone, a u središnjem dijelu raspoložive widgete. Zgodna stvar je što postoji mali izbornik koji omogućuje filtriranje widgeta po aplikacijama što će biti od pomoći u slučajevima kada jedna aplikacija ima više widgeta. Ukoliko uređaj koristite na hrvatskom jeziku ne dajte se zbuniti jer je dežurni prevoditelj izraz “widget” preveo kao “miniaplikacija”.
U donjem dijelu ovog uređivača imamo tri stavke pomoću kojih možemo manipulirati prečicama aplikacija. Također, prečice aplikacija se mogu postaviti i starim dobrim načinom, tj. dovlačenjem iz glavnog izbornika.

Pogled na brzi prikaz svih početnih zaslona omogućen je dodirom na središnju funkcijsku tipku ili jednostavnim “štipanjem.”
Izbor instaliranih widgeta prilično je velik. Nekima se može mijenjati veličina, a nekima ne.
Tu su još i “scene” poznate iz prijašnjih verzija Sensea koje omogućuju da uređaj zapamti stanje i raspored aplikacija na početnom zaslonu u kombinaciji s pozadinom kao jednu scenu te omogući kreiranje nove s potpuno drukčijim rasporedom i pozadinom. Ovo je zgodno za sve one koji žele razdvojiti npr. poslovne i privatne stavke.

Virtualna tipkovnica na HTC-u One X potpuno je nova i odskače od svih koje smo do sada viđali na HTC-ovim uređajima. Osim što je zbog većeg zaslona sama po sebi veća sada su i tipke bolje dizajnirane. Najveća novost ipak su četiri strelice na dnu zaslona koje služe za precizno pomicanje kursora unutar teksta. Ova radnja na mobitelima inače zna zadavati glavobolje pa mogu reći da sam s veseljem dočekao ovu novost. Kad je tipkovnica u vodoravnom položaju strelice se sele na desnu stranu

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT