Recenzija: HTC One X

Baterija

HTC One X je na naš test stigao u malko nezgodno vrijeme. Naime, u europskim zemljama u prodaji je već nekoliko tjedana, a prvi su kupci odmah iskusili veću potrošnju baterije nego što se očekivalo. U međuvremenu je HTC izdao softversku nadogradnju koja je prema svjedočenju mnogih korisnika vijek trajanja baterije produljila za 10-20%. E sad, ova nadogradnja je stigla upravo kada sam završio cjelodnevni test baterije kojeg možete vidjeti ovdje. S obzirom da se, nakon što je uređaj nadograđen, autonomija povećala sve vrijednosti navedene u testu vam mogu služiti samo za orijentaciju.

Najluđe od svega je što su iz HTC-a naknadno izjavili da spomenuta nadogradnja nema veze s baterijom!!! Što sad? Tko je lud? Placebo efekt? Bilo kako bilo, autonomija je nakon nadogradnje objektivno povećana, barem na ovom primjerku, a zašto HTC tvrdi suprotno vjerojatno nikada nećemo saznati.

Dakle, nakon instalacije spomenute nadogradnje baterija je umjerenu upotrebu bez poteškoća izdržala cijeli dan (od jutra pa recimo do ponoći).

Ovdje, kao i uvijek, podrazumijevam stalnu internet 3G/WiFi vezu, uključen Google Talk, sinkronizaciju barem dva mailboxa, aktivne pozadinske podatke i osvjetljenje zaslona 100%. Ono što vam od nabrojanog nije prijeko potrebno jednostavno isključite i dobit ćete još koji sat, dva autonomije.

Zaključak

Je li četverojezgreni procesor potreban ili ne, možemo diskutirati, no ne treba očekivati kvantni skok u performansama. Nova generacija procesora jednostavno predstavlja novu stepenicu u razvoju i na cijelu stvar bi trebalo gledati upravo kroz tu prizmu. Performanse u praksi nisu toliko oduševile koliko smo očekivali, no kao što sam već u uvodu rekao potencijal je velik. Stići će nove aplikacije, još zahtjevnije igre, ali i već spomenuta integracija Androida s Linuxom.

Vidjeli smo da potrošnja baterije ne odudara puno od dosadašnjih Androida najviše klase tako da priče o 4-jezgrenim procesorima kao žderačima energije ne stoje. Naravno, najveći potrošač je i dalje zaslon i to će tako ostati sve dok netko ne osmisli alternativni način akumuliranja struje za mobilne uređaje.
S druge strane, veliki zaslon ima svoje prednosti, a za dijagonalu od 4,7 inča sada možemo reći da predstavlja neku vrstu gornje granice za ugodno rukovanje.

Izostanak podrške za izmjenjive memorijske kartice svakako je nedostatak, no 32 GB interne memorije trebalo bi zadovoljiti svačiji apetit.
25 GB online prostora na Dropboxu koje je HTC osigurao svojim kupcima zgodna su stvar, a ne treba zaboraviti da je podržana integracija i s Microsoftovim SkyDriveom koji u startu nudi 25 GB. Naravno, bez problema možete koristiti i druge cloud servise uz instalaciju odgovarajućih aplikacija.

Ukoliko imate namjeru kupiti novi vrhunski smartphone i budžet vam to dozvoljava, HTC One X se nameće kao logičan izbor jer je u ovom trenutku objektivno najbolje što tržište nudi. Unatoč inače neshvatljivoj politici cijena tehnoloških proizvoda u Hrvatskoj HTC One X, za razliku od nekih drugih modela, dolazi po relativno pristojnoj cijeni u pretplatničkim tarifama.

HTC One X je definitivno geekovski uređaj, a ono što je HTC u njemu ponudio u geekovskim je očima samo osnova. XDA zajednica užurbano radi na vlastitim implementacijama Androida i prvi custom ROM-ovi su već u dostupni. Nema sumnje da će se raznim implementacijama alternativnih ROM-ova performanse uređaja dodatno poboljšati.

Ne treba zanemariti ni odlično polikarbonatsko kućište kojim je HTC otvorio novu stranicu u dizajnu svojih uređaja. Da, baterija nije izmjenjiva, no s obzirom da Apple i Nokia prakticiraju isto, čini se da je taj trend uzeo maha i pitanje je vremena kada će takav koncept postati uobičajen.

Konkurencija? Izravna konkurencija će stići tek kada se u prodaji pojave ostali uređaji s 4-jezgrenm procesorima, a onaj kojeg svi najviše iščekuju je nasljednik Samsunga Galaxy S II koji će službeno biti najavljen 3. svibnja. Što će to Samsung ponuditi teško je reći, ali prema najnovijim glasinama ne treba očekivati čuda.
Od uređaja s 2-jezgrenim procesorima najozbiljniji konkurent je svakako Sony Xperia S koji se na našem prethodnom testu pokazao kao dobar i razuman izbor. Također, ne treba zanemariti ni Galaxy Nexus, a ako vam dimenzije nisu smetnja tu je još i Samsung Galaxy Note.

HTC One X vrhunski je uređaj, a onaj tko traži savršenstvo morat će ga potražiti u nekoj drugoj dimenziji. Uređaj mi se osobno izuzetno sviđa i ostavlja upečatljiv dojam. Prelazak na HTC One X u ovom trenutku ima smisla ukoliko ne posjedujete neki od novijih Androida s velikim zaslonom i dvojezgrenim procesorom. U suprotnom morat ćete sami izračunati da li vam se i koliko promjena isplati.

Uređaj se nalazi u ponudi Vipneta, a uskoro bi se trebao pojaviti i kod druga dva operatera te u slobodnoj prodaji.

Detaljne specifikacije potražite ovdje.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT