Recenzija: HTC One

Dizajn, kućište i ergonomija

Kada govorimo o dizajnu, treba reći da je HTC oduvijek imao izvrsnu ekipu koja se bavila ovim segmentom razvoja uređaja i upravo na ovom modelu je vidljivo da u dizajnu smartfona još uvijek ima mjesta za novotarije te da ne moraju svi nalikovati jedan drugom kao jaje jajetu. Premda je dizajn subjektivna kategorija, za HTC One se ipak može reći da ima onaj “killer look” i da objektivno bolje izgleda nego Samsungov S4.

Dakle, HTC One se svojim prilično agresivnim dizajnom nastoji nametnuti kao predvodnik nove generacije Androida. Za razliku od Samsunga koji je ostao vjeran prošlogodišnjim dizajnerskim smjernicama, HTC ide s potpuno drukčijim pristupom i donosi uređaj koji se od glave do pete razlikuje od prethodnika. Ruku na srce, HTC One X je također bio izvrsno dizajniran uređaj i ne sjećam se da sam čuo i jedan prigovor na njegov račun koji bi se ticao dizajna. No, relativno loša prodaja (u usporedbi s glavnim konkurentom – Galaxyjem S3) natjerala je HTC da, na neki način, krene iz početka. Tako je nastao HTC One, koji s prethodnikom dijeli samo dio imena, dok je sve drugo – novo. Istina, zadržana je i 4,7” dijagonala zaslona čime HTC vjerojatno želi poručiti da je ista sasvim dovoljna i da su 5,0” zasloni nepotrebni.

I

Kako bi ovu situaciju nečim kompenzirao, HTC se odlučio za ugradnju dvaju zvučnika na prednjem dijelu uređaja, što je prilično hrabar potez. Naime, poznavajući osjetljivost kupaca na svaki detalj, ovo bi im se vrlo lako moglo obiti o glavu jer zauzimaju dragocjenu površinu. Ovdje krećemo od pretpostavke da će većina kupaca ovako velikog uređaja ipak više poželjeti zaslon koji bi odgovarao njegovim dimenzijama. Ipak, zvučnici s prednje strane su toliko dobro pogođeni da će i onima koji pate za većim zaslonima vjerojatno kompenzirati onih 0,3 inča. Budući da svi ostali high-end uređaji imaju zvučnik sa stražnje strane ili u najboljem slučaju na boku, HTC One se ovim u startu nameće kao poseban.

Kao što je već poznato, HTC je ponovo izradio uređaj u jednodjelnom (unibody) kućištu i kao primarni materijal koristio aluminij koji je sam po sebi čvrst i oku ugodniji od plastike. S druge strane, aluminij ovakav kakav jest nije otporan na ogrebotine, dapače, i najmanja je vidljiva s veće razdaljine nego što je to slučaj s polikarbonatom.

Drugi nedostatak aluminija je klizavost. Naime, poleđina uređaja je prilično klizava i to osjetno više nego što je to slučaj kod plastičnog Galaxyja S4 ili staklene Xperije Z. Brušeni aluminij kao takav jednostavno ne proizvodi dovoljno trenja kako bi bolje prianjao uz kožu.

Kada govorimo o ergonomiji, treba istaknuti da HTC One ne leži u ruci tako dobro kao Samsung Galaxy S4 te da je njegova glavna fizička tipka (uključivanje/isključivanje zaslona) nelogično smještena na vrhu uređaja. Naime, na uređaju ovih dimenzija, jako je nezgodno dohvatiti ovu tipku kada se nalazi na spomenutoj lokaciji, a situaciju dodatno otežava njena minimalna izdignutost iznad površine kućišta. Naravno da i ovo spada u kategoriju privikavanja, ali smatram da je raspored tipki mogao biti puno bolje izveden. Dakle, ponovo imamo vidljivo žrtvovanje praktičnosti zbog imperativa dizajna.

Utori i ladica za SIM karticu ravnomjerno su raspoređeni po ostalim rubovima kućišta i fino uklopljeni u cjelinu. Općenito, čvrstoća je na iznimno visokom nivou, no od jednog jednodjelnog kućišta ništa manje nismo ni očekivali.

Velika zamjerka ide na račun ponovnog izmišljanja tople vode s kapacitivnim tipkama, odnosno smanjivanjem njihove količine na samo dvije. Naime, sada imamo samo “home” s desne strane i “back” s lijeve. Tipka za pregled aktivnih aplikacija je nestala, a u sredini imamo HTC-ov logo bez ikakve funkcije. Štoviše, ove dvije kapacitivne tipke su vrlo malih dimenzija i trebat će vremena dok ih naučite “pogoditi.”

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT