Recenzija: HTC One

Kamera

Kamera je jedna od najčešće spominjanih stavki u razgovoru o HTC-u One jer ju je sam proizvođač marketinški prikazao kao jedan od njegovih aduta. Za razliku od konkurencije, HTC One se ne razbacuje megapikselima, već pokušava progurati novi koncept manje količine piksela uz povećanje njihovih fizičkih dimenzija u senzoru. Naravno, ovo je pojednostavljeno objašnjenje UltraPixel tehnologije i ako se želite detaljnije upoznati s njom, bacite oko na ovaj članak.

Kamera ima dva glavna načina rada: normalni i Zoe. U normalnom načinu će snimati na uobičajeni način s uobičajenim ponuđenim postavkama, dok je Zoe potpuno druga priča, no o tome malo kasnije.

Sučelje kamere je poslovično jednostavno kao i sam izbornik s postavkama. Sve se opcije nalaze u jednom stupcu što je pohvalno, ali je vizualno moglo biti bolje riješeno i logičnije posloženo zbog lakšeg snalaženja.

Kamera sadrži autofokus, podešavanje scena (normalna, noćna, HDR i panorama), podešavanje ISO osjetljivosti, balans bijele boje, kontinuirano snimanje i samookidač.

Kod snimanja videa isto je moguće koristiti HDR (1080p), snimanje u načinu 60 sličica u sekundi (samo 720p) i kontinuirani autofokus kojeg možete i fiksirati. Kod snimanja videa najveća je prednost, naravno, optička stabilizacija koja će osjetno poboljšati vaše video uratke.

Iz priloženih fotografija, ali i iz usporednih testova s modelima Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z i Nokia Lumia 920 (test 1, test 2), vidljivo je da HTC One proizvodi prilično kvalitetne fotografije (i video) u uvjetima slabije osvijetljenosti, no ipak ne toliko impresivne kad je u pitanju vanjsko svjetlo. U takvim uvjetima konkurencija proizvodi vidljivo oštrije slike, a ukoliko ih na računalu želite povećavati, osjetit će se manjak megapiskela, posebice u usporedbi s 13 MP primjercima Samsunga i Sonyja.

Zoe

Kada pritisnete okidač, Zoe će snimiti nekoliko fotografija u punoj rezoluciji i pozadinski zvuk od čega će napraviti kratki video pod nazivom Zoe. Na prvi pogled ovo ne zvuči previše zanimljivo, no budući da se ne radi o videu u punom smislu, nego o normalnim fotografijama, moguće je birati i izbacivati kadrove i tako napraviti neku vrstu foto priče koja bi eventualno mogla nalikovati na GIF. Također, Zoe bismo mogli nazvati i nekom vrstom moćnog serijskog okidanja (burst mode). U samoj galeriji svaki će Zoe biti prikazan kao video, a ako uređaj spojite na računalo imat ćete još i do 20 fotografija iz dotičnog Zoea. HTC je za ovu igru izradio posebnu web stranicu na koju putem HTC Share opcije možete prenijeti svoj Zoe uradak, a prijateljima poslati link koji će vaš Zoe vidjeti u GIF formatu. Zanimljiva stvarčica, ali osobno smatram da će za nekoliko mjeseci biti zaboravljena.

Ovdje pogledajte galerije fotografija snimljenih uređajem:

Galerija 1

Galerija 2

Baterija

HTC One dolazi s 2300 mAh baterijom koja ničim neće iznenaditi. I ovdje imamo situaciju kada baterija traje jedan dan uz umjereno do intezivno korištenje svih resursa uređaja. Ako ste zahtjevniji korisnik, vjerojatno ćete imati stalno aktivnu podatkovnu vezu i sinkronizaciju barem jednog mailboxa i možda još nekog servisa čija se sinkronizacija odvija u pozadini. U takvim uvjetima i uz uobičajen radni dan, računajte na autonomiju od ujutro do navečer. Uz moj prilično intezivan režim potrošnje, baterija je od 7:00h do 23:00h u pravilu izdržala bez problema i tada bi indikator pokazao 20% preostalog kapaciteta. Ovaj je rezultat nešto lošiji od Samsunga Galaxy S4 i otprilike isti kao kod Xperije Z.

Oni koji se na internet spajaju po potrebi i ne koriste sinkronizaciju elektroničke pošte, mogu računati i na više od jednog dana autonomije.

Želim napomenuti da nisam bio u mogućnosti isprobati uređaj i njegovo ponašanje u 4G mreži jer ju na testnom primjerku nije bilo moguće uključiti. Dakle, ako na svom uređaju namjeravate koristiti 4G mrežu, imajte na umu da ona dodatno opterećuje potrošnju baterije i možete očekivati nešto manju autonomiju.

Zaključak

HTC One je jedan od najpođeljnijih smartfona 2013. godine. S modelima Samsung Galaxy S4 i Sony Xperia Z čini trojac koji će se ove godine boriti za Android tron. Za razliku od lani, kada je HTC One X u startu izgubio od Samsunga Galaxy S3, ove je godine situacija nešto drukčija. Naime, HTC je uspio proizvesti uređaj koji je zaintrigirao osjetno širi spektar potencijalnih kupaca, ponudivši nekoliko inovacija i novih rješenja te potpuno novi dizajn. UltraPixel kamera, iako dobiva prolaznu ocjenu, nije nas uspjela impresionirati, barem ne u onoj mjeri u kojoj bi možda u HTC-u to željeli. Ova će kamera biti od koristi ako mobitelom fotografirate u mraku, dok će slike izvana biti lošije od onih koje nudi konkurencija.

Nije nam sjeo ni novi koncept početnog zaslona BlinkFeed, no to možemo svrstati u subjektivnu kategoriju. Ono što nas je impresioniralo jesu performanse uređaja i fluidnost sučelja. Dakle, HTC One radi besprijekorno. Zadovoljni smo i s jedinstvenim konceptom vanjskih zvučnika koji, u okvirima smartfona, osiguravaju izvrstan doživljaj slušanja glazbe i gledanja filmova.

Budući da je operativni sustav još uvijek Android 4.1, očekujemo da HTC ispuni obećanje i da u vrlo skoro vrijeme izbaci nadogradnju na Android 4.2.

U trenucima nastajanja ovog teksta, HTC One je stigao u ponudu domaćih operatera HT i Vipnet, a trebao bi se pojaviti i u slobodnoj prodaji.

Video osvrt:

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT