Recenzija: HTC SensationNakon LG-a Optimus 2X i Samsunga Galaxy S II, HTC Sensation još je jedan uređaj koji dolazi s dvojezgrenim procesorom, odnosno specifikacijama koje se opasno približavaju onim na osobnim računalima. Također, znakovito je da dvojzgreni procesori za sada još uvijek obitavaju isključivo na Androidima, a naznaka o ugradnji istih na nekim drugim platformama još nema. Istina, glasine i špekulacije oko nadolazećeg iPhonea 5 sugeriraju da bi se i on mogao vrtjeti na dvije jezgre, no to nećemo saznati prije rujna, odnosno prije samog predstavljanja.
Dakle, trend je jasan, supertelefoni su tu, a svi oni koji namjeravaju nabaviti jednog od njih vjerojatno su na mukama i pitaju se kojeg izabrati. HTC, kao pionir Androida i smartphonea općenito, ima ogromno iskustvo u ovoj branši i kao takav oduvijek je zauzimao posebno mjesto na našoj listi preferiranih brandova.
Ipak, ove su ga godine LG i Samsung malo preduhitrili i prvi na tržište izbacili novu generaciju uređaja čime su stekli izvjesnu prednost. Naravno, HTC nije dugo čekao i kupcima je ponudio model kojeg je, eto, nazvao Sensation, što je još jedan u nizu ne baš maštovitih naziva.
Kako nam je Sensation “legao” i koliko opravdava naziv “senzacija” saznajte u nastavku.
Dizajn i kućišteIako su mnogi očekivali da će HTC Sensation imati tzv. unibody kućište, kao što je to bio slučaj s modelima Legend i Desire HD, to se ipak nije dogodilo. Sensation je konstruiran klasično, ali je poklopac baterije ipak malo drukčije izveden, jer se prednji dio na pomalo čudan način “uvlači” u njega. Kućište je izrađeno od plastike s dodatkom gumiranih elemenata na gornjem i donjem dijelu koji sprečavaju klizanje uređaja iz ruke. U gorjnem lijevom uglu nalazimo kameru i dvostruku LED bljeskalicu te odmah sa strane i zvučnik. Prednjom stranom, naravno, dominira veliki 4,3” zaslon ispod kojeg se nalaze 4 softverske Android tipke. Na vrhu imamo tipku za uključivanje i 3.5 mm audio utor, na lijevom boku tipke za podešavanje glasnoće i microUSB utor. Desna strana ne sadrži nikakve tipke, a s obzirom na koncepciju kućišta harverska tipka za kameru bila bi savršen dodatak, a da istovremeno ne narušava dizajn, no što je tu je. Ukupno gledajući, HTC Sensation ostavlja dojam atraktivno dizajniranog uređaja s čvrstim i robusnim kućištem te u odnosu na najvećeg konkurenta Samsung Galaxy S 2 izgleda dosta ozbiljnije i profinjenije.
Dimenzijama 126x65,4x11,3 mm HTC Sensation svrstava se u veće i robusnije uređaje, a masom od 148 grama u srednje teške u svojoj kategoriji. Naime, vidjeli smo da HTC Desire HD teži čak 170 grama, a i nadolazeći HTC Evo 3D neće biti ništa lakši. Ipak, Sensation je osjerno teži od glavnog konkurenta, Samsunga Galaxy S 2 koji teži samo 116 grama.


Zaslon

Znamo da su LCD zasloni, kad je u pitanju dubina boja, inferiorni u odnosu na AMOLED-e i Super AMOLED-e tako da HTC Sensation u ovom segmentu definitivno gubi bitku. Naravno, to ne znači da je zaslon loš, ali razlika u odnsou na konkurenciju je prisutna. No ipak, Sensation dolazi sa zaslonom rezolucije 960x540 točaka što u startu osigurava veću gustoću točaka po jedinici prostora, ali i još jednu, ne manje bitnu stavku. Naime, spomenuta rezolucija, tj. odnos dužine i širine zaslona iznosi točno 16:9, što najbolje odgovara većini snimljenog filmskog materijala općenito. Iz tog je razloga filmove moguće gledati u punom zaslonu, bez onih iritantnih crnih rubova, a da se pri tome ne izgubi dio površine.
Osjetljivost i odaziv zaslona na visokoj su razlini, što se očituje i prilikom tipkanja po virtualnoj tipkovnici.
Hardver i performanse Specifikacije uređaja daju do znanja da se radi o vrhunskom modelu. Dvojezgreni Snapdragon procesor takta 1,2 GHz dovoljno govori sam za sebe, kao i Adreno 220 grafički procesor. 768 GB RAM memorije, ne predstavlja hendikep u odnosu na Samsung Galaxy S II koji ima cijeli gigabajt, ali gorak okus u ustima svakako ostavlja podatak o jednom gigabajtu interne memorije za pohranu podataka i ostalog multimedisjkog sadržaja. Problem manjka prostora rješava se memorijskim karticama, a uređaj u startu dolazi s jednom takvom kapaciteta 8 GB.Unatoč tome što je specificirano 768 MB RAM memorije ugrađeni Task manager prijavljuje adresiranih 550MB, od čega je nakon restarta slobodno oko 150 MB.
Napomenimo kako uređaj ima tzv. fastboot funkcionalnost, odnsono prilično brzo podizanje sustava, isto kao i Desire HD. Tajna leži u tome što kad uređaj ugasite on uđe u neku vrstu hibernacije što mu omogućava da se pri ponovnom uključenju sustav podigne u ekspresnom roku. Dakle, fastboot u kombinaciji s hibernacijom omogućuje da aplikacije zapamte u kojem su stanju bile prije gašenja uređaja, uostalom isto kao i na računalima. Ako iz nekog razloga želite potpuno novo podizanje sustava u izborniku za gašenje odaberite “restart” ili izvadite bateriju. U tom će slučaju podizanje sustava potrajati osjetno duže, u stvari isto onoliko koliko je uobičajeno na ostalim Androidima.Kao test performansi koristili smo uobičajeni Quadrant benchmark. Napominjem kako su benchmark testovi dosta neprecizni i njihovi rezultati često odstupaju. Ipak, donosimo rezultate benchmarka za HTC Sensation koji odmah možete usporediti i s benhmarkom Samsunga Galaxy S II. Razlika je očita, no naglašavam, u svarnosti, odnsono u svakodnevnom radu teško da ćete je primijetiti.

Ono što svakako treba spomenuti je instalacija alternativnih launchera. Ukoliko ste pratili uvodnu temu o testiranju Sensationa mogli ste zapaziti da sam naveo kako je Launcher Pro, koji očito još nije optimiziran za ovaj model, u nekim segmentima usporio rad uređaja. Iz tog razloga preporučamo da koristite ugrađeni Sense koji je optimalan i pod njim Sensation postiže ono najbolje.

Gingerbread, HTC Sense 3.0 ...HTC Sensation dolazi s Androidom 2.3.3 i HTC Sense 3.0 nadogradnjom sučelja. Unatoč bombastičnim najavama najnovija verzija Sensea ne razlikuje se previše od prethodne, iako ima nekoliko novosti koje moramo pohvaliti.

Prvo što se uočava je novi “lock screen”. Dakle i kada je zaslon zaključan na njemu se na nalaze četiri ikonice (telefon, mail, kamera i poruke) i moguće ih je odmah aktivirati povlačenjem u krug za otključavanje. U postavkama je moguće birati između nekoliko “zaključanih zaslona” s time da svaki od njih nudi i određeni widget (sat, burza, vrijeme, društvene mreže i sl.), a moguće je vidjeti i pjesmu koja setrenutno izvodi. Nakon što se otključa zaslon dolazimo do dobro nam poznatog HTC Sense sučelja koje kao zadanu postavku nudi veliki digitalni sat s vremenskim uvjetima.
Što se samog funkcioniranja sučelja tiče priča je pozanta: prečice, widgeti kontakti, zabiljške itd, a dodani su i 3D efekti koji se očituju prilikom listanja početnih zaslona. Ono što HTC Sense razlikuje od nekih drugih nadogradnji sučelja jest fiksni broj početnih zaslona, odnosno  nemogućnost njihovog brisanja i dodavanja.Na vrhu zaslona nalazi se otprije poznata traka s indikatorima koja kad se potegne prema dolje u jednom dijelu otkriva zadnje korištene aplikacije, obavijesti i statuse, a u drugom prečice prema WIFi, Bluetooth, GPS i mrežnim postavkama. Također, u istom odjeljku moguće je pristupiti ostalim postavkama i brzinski baciti pogled na količinu raspoložive memorije.
Dodirom na odjeljak s memorijom aktivira se svojevrsni Task Manager gdje vrlo jednostavnim potezom možete potpuno ugasiti neku od aktivnih aplikacija. Ovdje moram izraziti veliko  zadovoljstvo jer je napokon omogućeno relativno jednostavno isključivanje aplikacija.
Imenik, poruke, e-mail

HTC u svojim uređajima za imenik, odnosno kontakte koristi aplikaciju People. People omogućuje sinkronizaciju kontakata sa svim mogućim servisima, a integracija s društvenim mrežama je praktički dovedena do maksimuma. Naravno, ukoliko ste jedan onih korisnika Facebooka koji imaju tisuću i više prijatelja morat ćete pripaziti što sve sinkronizirate. Sama aplikacija razdijeljena je u “tabove” što smo već mogli vidjeti na prijašnjim HTC-ovim uređajima, a omogućuje jednostavno i lako snalaženje, odnosno manipulaciju sadržajem i događajima vezanim uz svaki pojedini kontakt.Kad su poruke u pitanju nema puno filozofije, sve je prilično jednostavno i uglavnom već viđeno. SMS poruke su organizirane u “razgovore” (threaded vjew), a e-mail aplikacija nudi automatske postavke za sve najpopularnije e-mail servise. Podržani su POP3, IMAP i Microsoft Exchange pretinci, a sve poruke stižu u zajednički ulazni spremnik.
Kao sastavni dio svakog Android uređaja tu je i dobro poznata Gmail aplikacija putem koje možete koristiti višestruke Gmail accounte.
Google Talk je zadužen za instant poruke, a ukoliko želite koristiti neki drugi protokol instalirajte neku od 3rd party aplikacija iz Android Marketa.

Virtualna tipkovnicaOvo je dio testa koji na 4,3” zaslonima posebno obožavamo. Velika površina, komoditet, lakoća. Tipkanje na ovako velikom i preciznom zaslonu pravi je užitak, a mogućnost pogreške svedena je na minimum. Iako naš testni primjerak sam po sebi u izbornicima ne sadrži hrvatski jezik tipkovnica ipak podržava dijakritičke znakove što je zapravo jedan od preduvjeta za prođu na našem tržištu. Iskreno, kad se prisjetim nekih uređaja koji ne podržavaju dijakritičke znakove najradije bih pisao regulatoru ili zakonodavcu da se ovaj problem regulira zakonom ili pravilnikom, isto kao što je regulirano da svaki proizvod mora imati deklaraciju na hrvatskom jeziku.
Mobilni ured

HTC Sensation dolazi s Polaris Office alatom za obradu teksta i Excel tablica. Moguće je kreirati i uređivati Word i Excel dokumente, organizirati ih te dijeliti putem e-maila. Naravno, tu je i preglednik PDF dokumenata.Kalendar je onakav na kakvog smo navikli na HTC-ovim Androidima. Pregledan, jasan i relativno jednostavan za upotrebu, a moguće ga je sinkronizirati s Google kalendarima.
Kalkulator je aplikacija koja praktički postoji na svakom mobitelu, no ovdje nam se posebno svidio veliki widget prekoko cijelog zasslona trenutno sposoban za računske operacije. Jednostavno i praktičano.
Društvene mreže

HTC Sensation dolazi s instaliranom Facebook aplikacijom kao i Twitter klijentom Peep. Ove aplikacije moguće je integrirati u treću, tzv. Friends Stream aplikaciju putem koje možete istodobno pratiti događaje s Twittera i Facebooka. Najbolji dio u ovoj priči je Friends Stream Widget koji se proteže preko cijelog zaslona, a putem kojeg je praćenje događaja još jednostavnije. Naravno, i ovdje vrijedi pravilo da ako uključite automatsku sinkronizaciju budite spremni na povećanu potrošnju baterije i podatkovnog prometa.
Web preglednikHTC Sensation ima ugrađeni web preglednik koji smo već susretali na Gingerbread Androidima. Ono što bi eventualno trebalo posebno naglasiti je prilagodba zumiranog teksta neovisno o načinu zumiranja. Naime, kod nekih uređaja ova je prilagodba moguća isključivo ako zumirate dvostrukim dodirm, dok Sensation to izvodi i prilikom zumiranja štipanjem (pinch-to-zoom) i to na svim nivoima. Dakle, neovisno o tome koliko duboko zumirate tekst on će se uvijek prilagoditi zaslonu.

Od ostalih korisnih detalja tu su još i zabilješke (bookmarks) u obliku manjih sličica što olakšava snalaženje.
Tu je i puna podrška za Adobe Flash, ali i posebna YouTube aplikacija koja uspješno vrti i najzahtjevnije video sadržaje, pa čak i one u 1080p rezoluciji.
Brzina učitavanja web stranica, Flash, fluidnost i ukupan dojam na najvišem su nivou.

Povezivost

Maksimalna brzina prijenosa podataka u HSDPA mreži iznosi 14.4 mbps u downloadu i 5,76 mbps u uploadu. Uz uobičajenu WiFi i Bluetooth vezu HTC Sensation opremljen je DLNA povezivošću, a može se upotrijebiti i kao mobilni HotSpot te svoju 3G internet vezu putem WiFi-a dijeliti s 8 drugih uređaja istovremeno.
Gubitak WiFi signala

Kao što su mnogi do sada već primijetili, a o tome se već neko vrijeme govori, HTC Sensation ima izvjesnih problema s gubitkom WLAN signala zbog tzv. “death grip-a”, odnsono izvjesnog načina držanja u ruci, slično kao što je u Americi imao iPhone 4 s prijemom 3G signala. Vidjeli smo da je iPhone imao problem jer je u SAD pokrivenost mrežom u pravilu lošija od one kakvu imamo u Hrvatskoj, tako da spomenuti problem nismo ni osjetili.
Ono što smo mi tijekom testiranja Sensationa primjetili nije u tolikoj mjeri kritično koliko neki to prezentiraju, ali je u svakom slučaju primjetno. Naime, ukoliko je WLAN signal malo lošiji, odnosno ukoliko se nalazite u prostoriji koja je fizički odvojena od one u kojoj se nalazi router i ako uređaj držite s dvije ruke, npr. prilikom tipkanja, postoji mogućnost da se WLAN signal potpuno izgubi. Napominjem da se gubitak signala može dogoditi i u drukčijoj kombinaciji držanja, a opisan je slučaj kojeg sam osobno iskusio. Ukoliko vam se dogodi da i vaš primjerak ima ovakav problem pobrinite se da prije prijenosa veće količine podataka onemogućite data promet preko 3G mreže kako vam ne bi stigao astronomski račun. Problem se općenito rješava tako da promijenite način držanja. (You’re holdin’ it wrong!) ;)
GlazbaMusic player, kao i kod ostalih Androida nudi vrlo jednostavno sučelje za upravljanje glazbenim datotekama tj. razdjeljen je u tabove od kojih svaki nudi različite prikaze. Dakle, glazbu je moguće pregledavati po naslovu, izvođaču, albumu, žanru, a mogu se kreirati i playliste. ukoliko spojite slušalice kvaliteta zvuka je izvrsna, dok bi sam zvučnik mogao biti i glasniji.
Video reprodukcija

Osim već spomenutog odnosa 16:9 na kojem je gledanje filmova osjetno ugdnije HTC Sensation ima ugrađenu podršku za DivX i Xvid formate video zapisa koje će bez poteškoća reproducirati i u 720p rezoluciji. Ipak, puna x.264 podrška je izostala, jer ugrađeni video player na .MKV video zapisima ne reproducira zvuk. Ovome možete doskočiti na način da iz Android marketa instalirate vPlayer koji odlično reproducira spomenuti video format, ali moći ćete ga koristiti samo 7 dana, nakon čega je potrebno paltiti punu verziju.

Vjerujemo kako će HTC u prvoj slijedećoj nadogradnji softvera omogućiti podršku za MKV format kako bi Sensation bio u korak s vremenom.
Kamera 

 

 8 megapikselna kamera dolazi s relativno jednostavnim sučeljem, nizom opcija, dvostrukom LED bljeskalicom i autofokusom. Kvalitetu fotografija možemo svrstati u neku vrstu prosjeka, što možda i nije za pohvalu, jer drugi uređaji ovog cjenovnog ranga sa 8 megapiskelnim senzorom proizvode osjetno kvalitetnije fotografije. Ipak, smanjivanjem rezolucije na 5 megapiskela li manj dobije se kud i kamo kvalitetnija slika, a time i ušteda prostora na memorijskoj kartici. Dakle kamera će poslužiti svrsi, no ne očekujte previše. Video kamera snima zapise u nekoliko rezolucija, a najveća od njih je Full HD 1080p. (1920x1080 točaka) pri 30 fps (slika u sekundi). Zbog povećanog stupnja kompresije 1080p video zapisi nisu na razini koju smo vidjeli na Samsungu Galaxys S 2, dok su oni snimljeni u 720p (1280x720) rezoluciji donekle kvalitetniji. Autfokus pri snimanju videa nije kontinuiran, znači ostaje na onoj točki na kojoj je bio u početku snimanja. Ukoliko ne snimate iz neposredne blizine video materijal je solidan.

Primjer 720p videa:i 1080p:Baterija

Kada sam uređaj izvadio iz kutije, prvo što mi je palo na pamet bio je Desire HD sa svojom relativno slabom baterijom i pitanje koje se nametalo samo od sebe: da li se nešto u međuvremenu promijenilo? Na svu sreću odgovor je potvrdan, a rezlutati više nego zadovoljavajući.
Baterija kapaciteta 1520 mAh odradila je test uspješno. Ukoliko ste pratili preliminarnu temu o testiranju ovog uređaja mogli ste pratiti i dnevnik koji sam vodio u svrhu testiranja baterije. Znamo da trajanje baterije ovisi o mnogim faktorima, a najviše o navikama samih korisnika. U ovom je slučaju pokazan primjer umjereno-intezivnog korištenja s fokusom na surfanje imternetom, stream Flash videa i korištenje multimedijskih mogućnosti uređaja.
8:00 Uređaj uključen - Baterija 100%

8:05 Poziv u trajanju 4 minute

8:10 Instalacija aplikacije iz marketa (Skype)

8:20 VoIP poziv (Skype) u trajanju 2 minute

8:30 Surfanje (WiFi) 5 minuta

Baterija: 99%

8:40 Kopanje po izbornicima 5 min

9:00 Korištenje Twittera 10 min

9:10 Snimanje 10-ak fotografija

10:00 Snimanje jednog 1080p videa u trajanju od 1 min.

10:20 Glazba 10 min.

Baterija 98%

11:20 YouTube (Wlan) 20 min.

Baterija 91%

13:00 razgovor 3 min

13:50 razgovor 5 min, 2 SMS poruke

Baterija 81%

15:10 Surfnanje 15 min

15:25 Razgovor 8 min

15:30 Youtube 8 min

15:45 Video reprodukcija 10 min

16:30 Surfanje, Twitter, Facebook, mailovi 30 min.

Baterija 67%

19:00 Surfanje 3 min

19:05 Glazma 6 min

19:20 Razgovor 12 min

Baterija 62%

19:55 Surfanje 20 min

Baterija 56%

21:00 Razgovor 14 min

21:15 Surfanje 8 min.

Baterija 48%

22:15 Mailovi 10 min

Baterija 46 %

Tijekom noći uređaj je bio uključen, uvjeti isti kao na početku

7:00 Baterija 40%

7:10 Razgovor 6 min

7:20  Mailovi 5 min

8:00 Surfanje, kopanje po marketu 20 min

8:05 Instalacija igre Racing Thunder

8:25 Racing Thunder 20 min.

Baterija: 33%

8:50 snimanje 1080p video zapisa u trajanju 2 minute.

9:05 poziv 6 min.

9:30 surfanje 10 min

9:40 razgovor 18 min.

10:10 Youtube 10 min.

Baterija 30%

10:40 Razgovor 4 minute

11:00 Kopanje po izbornicima, korištenje raznih aplikacija (Astro, System panel, Elixir … ) 15 min

11:20 Google maps s GPS-om 5 min.

12:30 Baterija 20%

12:40 YouTube 8 min.

12:45 Skype razgovor 4 min.

14:00 Baterija 15%

Uključen power saving mode

Dakle, u uvjetima stalne veze s internetom, uključenom sikronizacijom jednog mailbox-a i pozadinskim podacima te uz radnje navedene u dnevniku dan i pol (bez gašenja po noći) zaista je dobar rezultat. Odmah možemo pretpostaviti da će se, ukoliko isključite sinkronizaciju, i na internet se spajate po potrebi, vrijeme trajanja baterije produžiti na dva dana. Vidljivo je da je korištenje poziva bilo minimalno, tako da ostavljam mogućnost da će u slučaju njihovog češćeg korištenja baterija trajati kraće. Isto vrijedi i za korištenje GPS-a, no ni tu nema straha. Ukoliko je GPS u postavkama omogućen, ne znači da je i uključen. Tek kada se aktivira aplikacija koja ga koristi (npr. Google maps) GPS modul će se stvarno uključiti.
Dodatne uštede, naravno moguće su isključivanjem uređaja po noći i prebacivanjem rada s 3G na GSM mrežu.

Zaključak

HTC Sensation bez dvojbe vrhunski je uređaj s pregrštom mogućnosti, funkcija, opcija i čega sve ne. Također, dobar dizajn HTC-u nikad nije bio stran tako da je Sensation lijepo dizajniran i atraktivan uređaj. Odličan hardver omogućuje jednostavno i fluidno upravljanje tako da je ukupan dojam izvrstan. Ipak, vidjeli smo da ima poteškoće s WLAN-om, a 1 GB interne memorije svakako je malo. Slaba je utjeha 8 GB kartica koja dolazi s uređajem kad znamo da konkurencija za istu cijenu nudi više.

Voljeli bismo da HTC Sensation možemo proglasiti kraljem Androida, no on to objektivno nije, jer mu Samsung Galaxy S II bježi cijeli korak ispred. Kako po samim hardverskim specifikacijama tako i po ukupnom dojmu na koji su utjecali gore navedeni faktori.
S druge strane, oni koji barem malo naginju estetici svakako će dati prednost Sensationu, jer je Galaxy S 2 prilično nemaštovito dizajniran. Također, HTC Sensation bolje leži u ruci i osjećaj čvrstoće je izraženiji

Dakle, ako već moramo napraviti neki poredak, tada HTC Sensation zaslužuje srebrnu medalju, odnsono zasluženo drugo mjesto.

LG Optimus 2X također treba promatrati kao potencijalnu konkurenciju. Ukoliko vam je 4.0” zaslon dovoljno velik LG Optimus 2X za nižu cijenu nudi približno iste karakteristike i performanse, no ukupno gledajući HTC Sensation objektivno je bolji uređaj.

HTC Evo 3D
Model koji je tek nedavno najavljen, a kako stvari stoje u prodaji se neće pojaviti
prije jeseni. Po specifikacijama vrlo sličan Sensationu. Ima ugrađen 1 GB RAM memorije, a zbog ugrađene 3D tehnologije mogao bi biti nešto skuplji.

LG Optimus 3D
3D tehnologija dostupna već danas. Dvojezdreni procesor, 4,3” zaslon, nešto manje RAM memorije (512 MB), cijenom u rangu Sensationa.

HTC Desire HD
Iako je pripadnik stare garde s jednim procesorom, HTC Desire HD još uvijek odolijeva izazovu vremena i svakako predstavlja odličan izbor za nešto nižu cijenu. Ukoliko već posjedujete ovaj uređaj nemate puno razloga za prelazak na Sensation.

I odmah da razjasnimo, iPhone 4 nije izravno usporediv s ovim uređajem. Ako se dvoumite, svakako preporučamo Sensation.

 

Na kraju još recimo i to kako je HTC nedavno najavio da će HTC Sensation uskoro dobiti nadogradnju koja će u startu donijeti otključani bootloader. To znači da će instalacija custom ROM-ova, odnsono modificiranih i prilagođenih operativnih sustava biti osjetno lakša i pristupačnija. Dakle, svi oni kojima tvornički softver nije po volji moći će bez problema baratati raznim izvedenicama i varijacijama istog. Vidjeli smo da developerska zajednica izradi custom ROM-ova pristupa entuzijastički i osim što radi besplatno softver koji izradi u pravilu je brži i bolji od originalnog.

HTC Sesnation već se neko vrijeme nalazi u ponudi domaćih operatera stoga cijene potražite na njihovim stranicama. Tele2 Vipnet

 

Detaljne specifikacije uređaja pogledajte ovdje.

Uređaj na testiranje ustupio HTC.