Recenzija: HTC Sensation

Zaslon

Znamo da su LCD zasloni, kad je u pitanju dubina boja, inferiorni u odnosu na AMOLED-e i Super AMOLED-e tako da HTC Sensation u ovom segmentu definitivno gubi bitku. Naravno, to ne znači da je zaslon loš, ali razlika u odnsou na konkurenciju je prisutna. No ipak, Sensation dolazi sa zaslonom rezolucije 960×540 točaka što u startu osigurava veću gustoću točaka po jedinici prostora, ali i još jednu, ne manje bitnu stavku. Naime, spomenuta rezolucija, tj. odnos dužine i širine zaslona iznosi točno 16:9, što najbolje odgovara većini snimljenog filmskog materijala općenito. Iz tog je razloga filmove moguće gledati u punom zaslonu, bez onih iritantnih crnih rubova, a da se pri tome ne izgubi dio površine.
Osjetljivost i odaziv zaslona na visokoj su razlini, što se očituje i prilikom tipkanja po virtualnoj tipkovnici.

Hardver i performanse

 

Specifikacije uređaja daju do znanja da se radi o vrhunskom modelu. Dvojezgreni Snapdragon procesor takta 1,2 GHz dovoljno govori sam za sebe, kao i Adreno 220 grafički procesor. 768 GB RAM memorije, ne predstavlja hendikep u odnosu na Samsung Galaxy S II koji ima cijeli gigabajt, ali gorak okus u ustima svakako ostavlja podatak o jednom gigabajtu interne memorije za pohranu podataka i ostalog multimedisjkog sadržaja. Problem manjka prostora rješava se memorijskim karticama, a uređaj u startu dolazi s jednom takvom kapaciteta 8 GB.

Unatoč tome što je specificirano 768 MB RAM memorije ugrađeni Task manager prijavljuje adresiranih 550MB, od čega je nakon restarta slobodno oko 150 MB.
Napomenimo kako uređaj ima tzv. fastboot funkcionalnost, odnsono prilično brzo podizanje sustava, isto kao i Desire HD. Tajna leži u tome što kad uređaj ugasite on uđe u neku vrstu hibernacije što mu omogućava da se pri ponovnom uključenju sustav podigne u ekspresnom roku. Dakle, fastboot u kombinaciji s hibernacijom omogućuje da aplikacije zapamte u kojem su stanju bile prije gašenja uređaja, uostalom isto kao i na računalima. Ako iz nekog razloga želite potpuno novo podizanje sustava u izborniku za gašenje odaberite “restart” ili izvadite bateriju. U tom će slučaju podizanje sustava potrajati osjetno duže, u stvari isto onoliko koliko je uobičajeno na ostalim Androidima.

Kao test performansi koristili smo uobičajeni Quadrant benchmark. Napominjem kako su benchmark testovi dosta neprecizni i njihovi rezultati često odstupaju. Ipak, donosimo rezultate benchmarka za HTC Sensation koji odmah možete usporediti i s benhmarkom Samsunga Galaxy S II. Razlika je očita, no naglašavam, u svarnosti, odnsono u svakodnevnom radu teško da ćete je primijetiti.

Ono što svakako treba spomenuti je instalacija alternativnih launchera. Ukoliko ste pratili uvodnu temu o testiranju Sensationa mogli ste zapaziti da sam naveo kako je Launcher Pro, koji očito još nije optimiziran za ovaj model, u nekim segmentima usporio rad uređaja. Iz tog razloga preporučamo da koristite ugrađeni Sense koji je optimalan i pod njim Sensation postiže ono najbolje.

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT