Recenzija: Huawei Ascend G300

Operativni sustav, sučelje i performanse

Huawei Ascend G300 dolazi s Androidom 2.3 Gingerbread. Odmah treba reći da je već sada dostupna nadogradnja na ICS, odnsono Android 4.0, no isključivo za modele s određenim serijskim brojevima. Naš testni primjerak nažalost nije na tom popisu, stoga recenziju nastavljamo s Gingerbreadom kao temeljem.

Huawei svoje Android uređaje isporučuje s vlastitom nadogradnjom sučelja koja donosi zanimljiv izgled, specifične ikonice i 3D efekte. Ovi potonji donekle kvare dojam inače prilično fluidnog uređaja jer listanje početnih zaslona s 3D efektima ne ide baš glatko. Naravno, ne radi se ovdje o nekom velikom nedostatku, ali smatramo da bi bilo mudrije da se ostalo klasičnom načinu. No ipak, i za ovo postoji rješenje u vidu instalacije alternativnih launchera, kao npr. Launcher Go Ex. Također, nakon instalacije većeg broja aplikacija za očekivati je povremeno kašnjenje u reakciji, no budući da je to svojstveno većini Androida ne treba dizati paniku. U usporedbi s drugim niskobudžetnim uređajima, tzv. lag je zanemariv.

 

Cortex-A5 procesor takta 1 GHz sasvim dobro obavlja zadaće, u čemu mu pomaže 512 MB RAM-a. Prema rezultatima benchmark testova, Cortex-A5 će možda pomalo zaostajati za moćnijim procesorima kao što su A8 ili A9, no u praksi je teško uočiti razliku.

Kad govorimo o Huaweijevoj nadogradnji sučelja, treba reći da zaključani zaslon omogućuje brzi pristup do četiri funkcije: telefon, poruke, kamera i otključavanje. Sustav nudi korištenje maksimalno pet početnih zaslona, nekoliko vlastitih widgeta te već spomenute ikonice koje se dizajnom razlikuju od uobičajenih. Dodavanje sadržaja odvija se jednostavnim duljim pritiskom na prazno mjesto na zaslonu, a prečice aplikacije je moguće dodati i jednostavnim odvlačenjem iz izbornika. Statusna traka na vrhu početnog zaslona sadrži uobičajene indikatore, a povlačenjem prema dolje otkriva polje s obavijestima te prečice do najčešće korištenih postavki.

Pozivi, poruke i organizacija

Aplikacija telefona u ovom modelu nije nadograđivana od strane Huaweija, već koristi standardni Android izgled i raspored. Sastoji se od četiri taba: dialer (birač), popis poziva, kontakti i favoriti. Imenik nudi klasičan prikaz kontakata s mogućnošću unosa višestrukih stavki, a moguće ga je sinkronizirati s Google računima, Facebookom, Twitterom, Skypeom itd.
Kvaliteta zvuka prilikom odvijanja poziva odgovara standardima na koje smo naviknuti i tu se nema što pametno dodati.

Uz SMS i MMS poruke, Android telefoni u startu nude i mogućnost komunikacije E-mailom. Moguće je definirati višestruke POP, IMAP i Microsfot Exchage pretince. Automatske postavke su osigurane za najpopularnije servise, dok ćete ih za poslovni E-mail morati unijeti ručno. Također, ako preko Exchangea želite koristiti Gmail, morat ćete upisati naziv servera m.google.com.

Kao i ostali noviji Huaweijevi uređaji, Ascend G300 nudi dvije vrste tipkovnica: TouchPal i standardnu Android tipkovnicu. Premda TouchPal nudi određene zanimljivosti poput numeričke tipkovnice i velike baze smajlija, osobno preferiram običnu Android tipkovnicu jer ima logičniji raspored tipki i bolju ergonomiju. Ipak, standardna Android tipkovnica prilikom odabira hrvatskog jezika iz nekog razloga nije željela prikazivati dijakritičke znakove, no ovome smo doskočili na način da smo kao jezik unosa odabrali srpski.

Tu je još i uobičajeni set aplikacija za organizaciju koji obuhvaća kalendar, zabilješke i kalkulator. Od ostalih aplikacija svakako treba spomenuti Documents To Go, koja nudi  pregled Word, Excel, PowerPoint te PDF dokumenata. Za punu verziju koja omogućuje kreiranje i uređivanje dokumenta potrebno je platiti 15 dolara.

Web preglednik

Pregledavanje interneta odvija se putem uobičajenog web preglednika kojeg inače nalazimo na uređajima s Gingerbreadom. Sučelje je krajnje jednostavno, s adresnom trakom na vrhu i prečicom za bookmarke. Pritiskom na kapacitivnu funkcijsku tipku otvaramo mali izbornik s opcijama i postavkama. Moguće je otvoriti više prozora te ih jednostavno izmjenjivati i/ili isključivati.

Ugrađeni 1 GHz procesor dobro se nosi s web preglednikom i stranice se, ovisno o kvaliteti internetske veze, učitavaju prilično brzo. Podržano zumiranje “štipanjem” (pinch-to-zoom) kao i dvostrukim dodirom čime se također aktivira text reflow funckija, odnosno prilgaodba formata teksta zumiranom nivou stranice.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT