Recenzija: Huawei Ascend P1

Sve do prije godinu, dvije unatrag Huawei je bio relativno nepoznato ime na našim prostorima. Mogli ste ga zamijetiti jedino na USB stickovima za spajanje na bežični internet, a kasnije i na određenim mobilnim uređajima nižeg cjenovnog ranga. Malo je poznato da je Huawei kompanija koja sada već ima prilično širok spektar djelatnosti na području elektronike i tehnologije općenito. Ono po čemu je Huawei u svijetu poznat je proizvodnja mrežne infrastrukture, gradnja mobilnih mreža i opskrba telekom operatera potrebom opremom. Zadnjih nekoliko godina Huawei se u ovom biznisu uspio nametnuti kao ozbiljna konkurencija starim vukovima kao što su Ericsson i Nokia-Siemens, a istim putem sada kroči i u biznis s mobilnim telefonima gdje se pokušava nametnuti politikom kvalitetnih proizvoda po prihvatljivim cijenama.

Huawei Ascend P1 prvi je Huawei na našem testu, a kako nas se dojmio, pročitajte u nastavku:

Osnovne karakteristike

– Dimenzije: 127.4 x 64.8 x 7.7 mm

– Masa: 110 grama

– Zaslon: 4,3“ Super AMOLED, 960 x 540 (256 ppi), 16:9

– Procesor: Dvojezgreni TI OMAP 4460

– Grafički procesor: PowerVR SGX540

– RAM: 1 GB

– Interna memorija: 4 GB (2,3 dostupno korisniku)

– Utor za memorijske kartice (do 32 GB)

– Kamera: 8 MP, autofokus, bljeskalica

– Video kamera: 1080p

– OS: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

– FM radio s RDS-om

– DLNA povezivost

– Baterija: 1670 mAh

Prednosti

– Snažan procesor

– Odličan Super AMOLED zaslon

– Brzo i fluidno sučelje

– Kompaktno, lagano i vrlo tanko kućište

– MHL utor (micro USB + HDMI)

– 8MP kamera

– Cijena?

Nedostaci

– Nemogućnost izmjene baterije

– Mala interna memorija

Dizajn, kućište i ergonomija

Huawei Ascend P1 sa svojim kockastim oblikom u prvom redu podsjeća na Samsung Galaxy S II, od kojeg je ipak malo uži i duži. Štoviše, poleđina uređaja na donjem dijelu sadrži grbu koja je karakteristična upravo za taj Samsungov model. Cijelo kućište izrađeno je iz plastike koja se prilično sjaji, ali ipak ne ostavlja dojam jeftinoće. Na stražnjem dijelu imamo i kameru koja se zajedno s LED bljeskalicom smjestila u još jednu malu izbočinu. Ipak, ove izbočine ne nagrđuju eleganciju kojom se ovaj uređaj inače diči. Ono što se mnogima neće svidjeti je integralno kućište, dakle bez mogućnosti izmjene baterije.

Kad su u pitanju utori, odnosno njihovi položaji na kućištu, Huawei Ascend P1 osjetno se razlikuje od većine modela koje smo do sada imali prilike testirati. MHL utor nalazi se na samom vrhu, a društvo mu čine vratašca, koja kad se otvore otkrivaju utor za SIM karticu, dok se pored njih još nalazi i 3,5 mm audio utor. Tipka za uključivanje je na uobičajenom mjestu, dakle pri vrhu desnog boka, no ispod nje se nalazi otvor za micro SD memorijsku karticu, a dvije tipke za podešavanje glasnoće smještene su na lijevi bok. Budući da se sve navedeno nalazi na bokovima i vrhu kućišta, donji dio ostao je praktički netaknut i sadrži samo mali otvor za mikrofon.

Ukupno gledajući, ovakav raspored prilično je neobičan, no on ne narušava niti eleganciju, niti funkcionalnost.

Malo je uređaja sa sličnim hardverom i općenito ovakvim karakteristikama, a da su ujedno ovako kompaktni, lagani, tanki i ugodni za rukovanje.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT