Recenzija: Huawei Ascend P1Sve do prije godinu, dvije unatrag Huawei je bio relativno nepoznato ime na našim prostorima. Mogli ste ga zamijetiti jedino na USB stickovima za spajanje na bežični internet, a kasnije i na određenim mobilnim uređajima nižeg cjenovnog ranga. Malo je poznato da je Huawei kompanija koja sada već ima prilično širok spektar djelatnosti na području elektronike i tehnologije općenito. Ono po čemu je Huawei u svijetu poznat je proizvodnja mrežne infrastrukture, gradnja mobilnih mreža i opskrba telekom operatera potrebom opremom. Zadnjih nekoliko godina Huawei se u ovom biznisu uspio nametnuti kao ozbiljna konkurencija starim vukovima kao što su Ericsson i Nokia-Siemens, a istim putem sada kroči i u biznis s mobilnim telefonima gdje se pokušava nametnuti politikom kvalitetnih proizvoda po prihvatljivim cijenama.

Huawei Ascend P1 prvi je Huawei na našem testu, a kako nas se dojmio, pročitajte u nastavku:

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 127.4 x 64.8 x 7.7 mm

- Masa: 110 grama

- Zaslon: 4,3“ Super AMOLED, 960 x 540 (256 ppi), 16:9

- Procesor: Dvojezgreni TI OMAP 4460

- Grafički procesor: PowerVR SGX540

- RAM: 1 GB

- Interna memorija: 4 GB (2,3 dostupno korisniku)

- Utor za memorijske kartice (do 32 GB)

- Kamera: 8 MP, autofokus, bljeskalica

- Video kamera: 1080p

- OS: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

- FM radio s RDS-om

- DLNA povezivost

- Baterija: 1670 mAh

Prednosti


- Snažan procesor

- Odličan Super AMOLED zaslon

- Brzo i fluidno sučelje

- Kompaktno, lagano i vrlo tanko kućište

- MHL utor (micro USB + HDMI)

- 8MP kamera

- Cijena?

Nedostaci


- Nemogućnost izmjene baterije

- Mala interna memorija

Dizajn, kućište i ergonomija


Huawei Ascend P1 sa svojim kockastim oblikom u prvom redu podsjeća na Samsung Galaxy S II, od kojeg je ipak malo uži i duži. Štoviše, poleđina uređaja na donjem dijelu sadrži grbu koja je karakteristična upravo za taj Samsungov model. Cijelo kućište izrađeno je iz plastike koja se prilično sjaji, ali ipak ne ostavlja dojam jeftinoće. Na stražnjem dijelu imamo i kameru koja se zajedno s LED bljeskalicom smjestila u još jednu malu izbočinu. Ipak, ove izbočine ne nagrđuju eleganciju kojom se ovaj uređaj inače diči. Ono što se mnogima neće svidjeti je integralno kućište, dakle bez mogućnosti izmjene baterije.

Kad su u pitanju utori, odnosno njihovi položaji na kućištu, Huawei Ascend P1 osjetno se razlikuje od većine modela koje smo do sada imali prilike testirati. MHL utor nalazi se na samom vrhu, a društvo mu čine vratašca, koja kad se otvore otkrivaju utor za SIM karticu, dok se pored njih još nalazi i 3,5 mm audio utor. Tipka za uključivanje je na uobičajenom mjestu, dakle pri vrhu desnog boka, no ispod nje se nalazi otvor za micro SD memorijsku karticu, a dvije tipke za podešavanje glasnoće smještene su na lijevi bok. Budući da se sve navedeno nalazi na bokovima i vrhu kućišta, donji dio ostao je praktički netaknut i sadrži samo mali otvor za mikrofon.

Ukupno gledajući, ovakav raspored prilično je neobičan, no on ne narušava niti eleganciju, niti funkcionalnost.

Malo je uređaja sa sličnim hardverom i općenito ovakvim karakteristikama, a da su ujedno ovako kompaktni, lagani, tanki i ugodni za rukovanje.

Zaslon
Jedan od aduta Huaweija Ascend P1 svakako je njegov 4,3” Super AMOLED zaslon. O tehnologijama izrade zaslona pisali smo u nekoliko navrata, a najiscrpniju možete pronaći ovdje. Super AMOLED je tehnologija superiorna LCD-u i u pravilu nudi kvalitetniji prikaz boja, izvrstan kut vidljivosti, uz vrlo dobru vidljivost na dnevnom svjetlu i manju potrošnju energije. Konkretno kod ovog modela, vidljivost na dnevnom svjetlu je izvrsna, a pri izravnoj izloženosti suncu sasvim prihvatljiva. Ovdje treba napomenuti kako su najveća smetnja u ovakvim prilikama tragovi prstiju i prašina. Što se odaziva i preciznosti tiče, prigovora nema.

Operativni sustav, sučelje i performanse


Huawei Ascend P1 temeljen je na Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich, povrh kojeg donosi nadogradnju sučelja iz vlastite radionice. Zanimljivo je da se spomenuta nadogradnja sastoji od dva launchera iliti “pokretača”. Dakle, na raspolaganju imate klasični standardni launcher nazvan 2D, a donosi otprilike jednak izgled i iskustvo kao najobičniji (AOSP) ICS. Drugi launcher, nazvan 3D donosi upravo ono što mu i sam naziv sugerira - 3D efekte. Ovo se ponajprije odnosi na listanje početnih zaslona s efektom rotirajuće kocke, što je upotpunjeno drukčije dizajniranim ikonicama. Naravno, ovakvih rješenja u Google Play trgovini imamo na pretek, no ovaj je prilično duboko integriran u operativni sustav, dakle ne troši dodatno procesorsko vrijeme i ne opterećuje sustav, što u startu jamči izvrsnu fluidnost i općenito performanse.

Nadalje, samo sučelje opremljeno je dodatnim temama koje je moguće jednostavno izmjenjivati. U pravilu se radi o izmjeni pozadinskih slika, ali i promjeni veličine i oblika pojedinih ikonica.

Zaključani zaslon donosi prepoznatljivi ICS krug kojeg smo prvi put vidjeli na Galaxy Nexusu, no ovaj je upotpunjen dodatnim funkcijama. Povlačenjem ulijevo zaslon se otključava, desna prečica otvara poruke, gornja popis poziva, a donja kameru. Na vrhu zaključanog zaslona moguće je dodati widget za kontrolu glazbe, odnosno pjesme koja se trenutno izvodi.
Sustav nudi do maksimalno sedam početnih zaslona na koje je moguće dodavati uobičajene stavke (prečice aplikacija, mape, zabilješke i widgete). Ovdje treba napomenuti kako je za 3D sučelje na raspolaganju nekoliko dodatnih, dobro dizajniranih, widgeta s 3D efektima.

Traka s obavijestima na vrhu zaslona donosi uobičajene indikatore i kratke obavijesti, a povlačenjem prema dolje dobivamo dodatni prostor za detaljne obavijesti koji sadržava i prečice prema najčešće korištenim postavkama (Wifi, Bluetooth, GPS, podatkovni promet i rotacija zaslona).

Glavni izbornik u 2D načinu rada identičan je onom na izvornom ICS-u, dakle bez nepotrebnih estetskih dodataka i drugih zavrzlama. Kada je aktivan 3D launcher, izbornik dobiva dvije dodatne tipke na dnu, čija je svrha razmještaj ikonica i kreiranje mapa. Zgodno, ali nepotrebno.

Možda bi još trebalo spomenuti da Huawei Ascend P1 ima fast boot funkciju, sličnu kao HTC-ovi modeli. Dakle, kada uređaj isključite on ulazi u hibernaciju i pri ponovnom uključivanju sustav se podigne u par sekundi. U slučaju potrebe, izbornik isključivanja nudi i restart za ponovno podizanje operativnog sustava.
Općenito, Huawei Ascend P1 nudi natprosječnu fluidnost sučelja i opći dojam upotrebe uređaja je izvrstan. Njegov pokretački stroj TI OMAP 4460 dvojezgreni procesor s dvjema Cortex-A9 jezgrama već smo vidjeli u Galaxy Nexusu. Budući da je ovdje clockan na viši takt, logično je i očekivati bolje performanse. I naravno, na većina benchmark testova Huawei Ascend P1 pobjeđuje Galaxy Nexusa, no razlika nije tolika da bismo sada slavili do zore. Ukupno gledajući, performansama ovog uređaja više smo nego zadovoljni, a moramo priznati i ugodno iznenađeni.

Telefon i poruke


Telefon, imenik i popis poziva ne razlikuju se od onog već viđenog na “običnom” ICS-a, što znači da uz jednostavno sučelje nudi odličnu funkcionalnost. Uz SMS i MMS poruke, tu je i E-mail klijent koji podržava IMAP i POP pretince te uobičajena Gmail aplikacija. Za razliku od nje, E-Mail klijent nudi zajednički inbox, što je je vrlo korisna funkcija u slučaju kada koristite više E-mail računa.
Kao i svi ostali Androidi, Huawei Ascend P1 za chat nudi Google Talk klijent, dok ćete za ostale protokole morati posjetiti Google Play trgovinu i preuzeti neku od alternativnih aplikacija.

Tipkovnica


Virtualna tipkovnica na Huaweiju Ascend P1 donekle odstupa od onih koje smo do sada vidjeli. U prvom redu to se odnosi na izbor boja, naime, uz tipke na uobičajenoj bijeloj podlozi ovdje nalazimo i svijetlo plave koje će, dok se ne priviknete, pomalo “bosti” oči.
Tipkovnica već u osnovnom prikazu nudi prečicu do postavki te posebnu tipku za izmjenu jezika unosa, npr. hrv/eng. Kada je aktivan hrvatski unos, prisutni su dijakritički znakovi koje aktiviramo pritiskom na odgovarajuću tipku bez kvačice/crtice.

Upotrebljivost i ergonomija tipkovnice općenito je na visokoj razini, što se od uređaja s 4,3” zaslonom i očekuje.

Web preglednik


Huawei Ascend P1 dolazi sa standardnim ICS web preglednikom koji je u osnovi jednostavnog sučelja, funkcionalan i brz, ali i s određenim dodacima. U kombinaciji s odličnim procesorom, na ovom uređaju radi vidljivo  brže nego na mnogim konkurentskim uređajima sličnih karakteristika. Naravno, velik dio iskustva s web preglednikom je ovisan o brzini i kvaliteti internetske veze.
Minimalističko sučelje omogućuje maksimalnu iskoristivost radne površine za prikaz sadržaja. Dodatne opcije se pozivaju lijevom kapacitivnom tipkom, a tipka za izbor tabova/prozora nalazi se uz samu adresnu traku.
Preglednik podržava zumiranje dvostrukim dodirom i štipanjem (pinch-to-zoom) kao i text reflow funkciju koja omogućuje prilagodbu formata teksta zumiranom nivou. Tu su još i brze kontrole koje je potrebno omogućiti u Labs izborniku, a aktiviraju se pritiskom prsta na rub zaslona. Kada se pojave, u zaobljenom obliku nude rad s tabovima/prozorima, zabilješkama te aktivaciju glavnog izbornika.

Multimedija
Galerija fotografija vizualno se ne razlikuje od ostalih uređaja s ICS-om. Kad su mogućnosti galerije u pitanju, fotografije je moguće razvrstati u albume, po lokaciji gdje su snimljene (ukoliko posjeduju geo tag), ali i prema ljudima ukoliko su označeni na njima. Svaku je fotografiju na licu mjesta moguće rotirati ili izrezivati, ali i aktivirati poseban editor za kompleksnije radnje. Izravno iz galerije, slike se mogu podijeliti poslati MMS-om, E-mailom, DLNA vezom i podijeliti na društvenim mrežama i raznim drugim online servisima.

Video reprodukcija odvija se izravno iz galerije, dakle nema posebne aplikacije za ovu svrhu. Ono što je najvažnije jest podrška za najširi spektar video formata. Na 4,3” uređaju svakako ćete povremeno poželjeti pogledati film pa je dobro znati da je podržana većina DivX (.avi) formata videa, ali i x.264 (.mkv) i to u najvišoj (1080p) rezoluciji. Istina, ponekad se zna dogoditi da video reprodukcija zastane i jednostavno prestane pa je video potrebno ponovo pokrenuti, no vjerujemo da će u prvoj softverskoj nadogradnji ovi bugovi biti otklonjeni.

Filmski studio je aplikacija za uređivanje video isječaka. Moguće je odabrati više video  isječaka, rezati, spajati, dodavati natpise i razne efekte.Reprodukcija glazbe omogućena je kroz poboljšanu verziju standardnog ICS glazbenog svirača. Moguće je organizirati playliste te glazbu sortirati po raznim kriterijima (izvođači, naslovi, albumi, žanrovi i mape). Manipulacija sadržajem krajnje je jednostavna, a jednostavnim je gestama omogućena i brza izmjena pjesama koje se izvode. Ne treba zaboraviti ni atraktivni 3D widget za početni zaslon putem kojeg je moguće kontrolirati pjesmu koja se trenutno izvodi.

Ostale aplikacije
Uz standardni set aplikacija koje dolaze s Android uređajima treba izdvojiti Polaris Office koji uz pregledavanje omogućuje i kreiranje te uređivanje Office dokumenta. Ne treba zaboraviti ni stereo radio S RDS-om, Filmski studio za uređivanje video isječaka te aplikaciju za uzimanje zabilješki.

Kamera


Huawei Ascend P1 je opremljen 8 MP kamerom s kontinuiranim autofokusom i LED bljeskalicom. Sučelje kamere se malčice razlikuje od do sada viđenih na ICS uređajima, no radi se uglavnom o sitnijim estetskim izmjenama. Osnovne funkcije i dalje su dostupne na glavnom zaslonu, dok se ostale kriju unutar izbornika. Tu su mogućnosti kao npr. HDR način snimanja, burst, panorama, funkcija detekcije lica, geotagging i red-eye-reduction.

Kvaliteta snimljenih fotografija ne visokoj je razini, s minimalnom količinom šuma. U nastavku slijede primjeri fotografija snimljeni u različitim svjetlosnim uvjetima: vani, u zatvorenom prostoru i u potpunom mraku uz upotrebu bljeskalice.Video kamera snima video isječke u Full HD rezoluciji (1080p) pri frekvenciji od 30 sličica u sekundi (fps). Zanimljivo je da i prednja kamera ima mogućnost snimanja HD videa, ali u 720p rezoluciji.
Video snimljen ovim uređajem iznenađujuće je dobar. Zahvaljujući vrlo malom stupnju kompresije prikazana je maksimalna količina detalja. Jedan takav primjerak u rezoluciji 1080p  možete pogledati u nastavku. Imajte na umu da jedna minuta ovakvog videa zauzima oko 150 MB prostora.


Baterija


Brojka od 1670 mAh u bateriji ovog uređaja ne obećava puno, posebice kada znamo da mnogi noviji uređaji već koriste 2000 mAh baterije. Ipak, ovaj kapacitet u Huaweiju Ascend P1 sasvim je dovoljan za cijeli dan normalnog korištenja. U uvjetima stalne veze s internetom (3G/WiFi) sinkronizacijom jednog mailboxa, aktivnim Google Talkom i svjetlinom zaslona na 100% obavio sam nekih 20 minuta razgovora, 40 minuta surfanja, 20 minuta YouTube streaminga, a često sam čitao mailove i poruke na Facebooku i Twiteru. Uz ovakav prilično intezivan režim upotrebe baterija je izdržala od 7h ujutro do 21h navečer. Naravno, različitim kombinacijama korištenja rezultati mogu odudarati, a uštedu možete ostvariti podešavanjem svjetline zaslona na automatski, prebacivanjem rada na 2G mrežu te spajanjem na Internet po potrebi.

Zaključak


Huawei Ascend P1 je uređaj koji nas je ugodno iznenadio. Kao što smo mogli vidjeti, ima svojih mušica, no ukupan dojam je više nego pozitivan. Veliki 4,3“ Super AMOLED zaslon upakiran u kompaktno i atraktivno kućište i pogonjen snažanim procesorom dobitna su kombinacija, posebice ako se ostvare najave o isto tako atraktivnoj maloprodajnoj cijeni.

Kao konkurenciju mogli bismo navesti Samsung Galaxy S II, HTC One S i Sony Xperiju S.

Premda je Huawei Ascend P1 najavljen kao cjenovno prihvatljiv uređaj, u trenucima pisanja ovih redaka još uvijek nismo imali informaciju po kojoj će se cijeni prodavati kod nas. Rečeno nam je da će su prodaju stići krajem kolovoza i to u ekskluzivnu ponudu Vipneta. Do tada ćemo se suzdržati bilo kakvih nagađanja o cijeni i svakako želimo vjerovati da će ona biti u razumnim  okvirima.