Recenzija: Huawei Ascend P1

Zaslon

Jedan od aduta Huaweija Ascend P1 svakako je njegov 4,3” Super AMOLED zaslon. O tehnologijama izrade zaslona pisali smo u nekoliko navrata, a najiscrpniju možete pronaći ovdje. Super AMOLED je tehnologija superiorna LCD-u i u pravilu nudi kvalitetniji prikaz boja, izvrstan kut vidljivosti, uz vrlo dobru vidljivost na dnevnom svjetlu i manju potrošnju energije. Konkretno kod ovog modela, vidljivost na dnevnom svjetlu je izvrsna, a pri izravnoj izloženosti suncu sasvim prihvatljiva. Ovdje treba napomenuti kako su najveća smetnja u ovakvim prilikama tragovi prstiju i prašina. Što se odaziva i preciznosti tiče, prigovora nema.

Operativni sustav, sučelje i performanse

Huawei Ascend P1 temeljen je na Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich, povrh kojeg donosi nadogradnju sučelja iz vlastite radionice. Zanimljivo je da se spomenuta nadogradnja sastoji od dva launchera iliti “pokretača”. Dakle, na raspolaganju imate klasični standardni launcher nazvan 2D, a donosi otprilike jednak izgled i iskustvo kao najobičniji (AOSP) ICS. Drugi launcher, nazvan 3D donosi upravo ono što mu i sam naziv sugerira – 3D efekte. Ovo se ponajprije odnosi na listanje početnih zaslona s efektom rotirajuće kocke, što je upotpunjeno drukčije dizajniranim ikonicama. Naravno, ovakvih rješenja u Google Play trgovini imamo na pretek, no ovaj je prilično duboko integriran u operativni sustav, dakle ne troši dodatno procesorsko vrijeme i ne opterećuje sustav, što u startu jamči izvrsnu fluidnost i općenito performanse.

Nadalje, samo sučelje opremljeno je dodatnim temama koje je moguće jednostavno izmjenjivati. U pravilu se radi o izmjeni pozadinskih slika, ali i promjeni veličine i oblika pojedinih ikonica.

Zaključani zaslon donosi prepoznatljivi ICS krug kojeg smo prvi put vidjeli na Galaxy Nexusu, no ovaj je upotpunjen dodatnim funkcijama. Povlačenjem ulijevo zaslon se otključava, desna prečica otvara poruke, gornja popis poziva, a donja kameru. Na vrhu zaključanog zaslona moguće je dodati widget za kontrolu glazbe, odnosno pjesme koja se trenutno izvodi.
Sustav nudi do maksimalno sedam početnih zaslona na koje je moguće dodavati uobičajene stavke (prečice aplikacija, mape, zabilješke i widgete). Ovdje treba napomenuti kako je za 3D sučelje na raspolaganju nekoliko dodatnih, dobro dizajniranih, widgeta s 3D efektima.

Traka s obavijestima na vrhu zaslona donosi uobičajene indikatore i kratke obavijesti, a povlačenjem prema dolje dobivamo dodatni prostor za detaljne obavijesti koji sadržava i prečice prema najčešće korištenim postavkama (Wifi, Bluetooth, GPS, podatkovni promet i rotacija zaslona).

Glavni izbornik u 2D načinu rada identičan je onom na izvornom ICS-u, dakle bez nepotrebnih estetskih dodataka i drugih zavrzlama. Kada je aktivan 3D launcher, izbornik dobiva dvije dodatne tipke na dnu, čija je svrha razmještaj ikonica i kreiranje mapa. Zgodno, ali nepotrebno.

Možda bi još trebalo spomenuti da Huawei Ascend P1 ima fast boot funkciju, sličnu kao HTC-ovi modeli. Dakle, kada uređaj isključite on ulazi u hibernaciju i pri ponovnom uključivanju sustav se podigne u par sekundi. U slučaju potrebe, izbornik isključivanja nudi i restart za ponovno podizanje operativnog sustava.
Općenito, Huawei Ascend P1 nudi natprosječnu fluidnost sučelja i opći dojam upotrebe uređaja je izvrstan. Njegov pokretački stroj TI OMAP 4460 dvojezgreni procesor s dvjema Cortex-A9 jezgrama već smo vidjeli u Galaxy Nexusu. Budući da je ovdje clockan na viši takt, logično je i očekivati bolje performanse. I naravno, na većina benchmark testova Huawei Ascend P1 pobjeđuje Galaxy Nexusa, no razlika nije tolika da bismo sada slavili do zore. Ukupno gledajući, performansama ovog uređaja više smo nego zadovoljni, a moramo priznati i ugodno iznenađeni.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT