Recenzija: Huawei Ascend P1

Multimedija

Galerija fotografija vizualno se ne razlikuje od ostalih uređaja s ICS-om. Kad su mogućnosti galerije u pitanju, fotografije je moguće razvrstati u albume, po lokaciji gdje su snimljene (ukoliko posjeduju geo tag), ali i prema ljudima ukoliko su označeni na njima. Svaku je fotografiju na licu mjesta moguće rotirati ili izrezivati, ali i aktivirati poseban editor za kompleksnije radnje. Izravno iz galerije, slike se mogu podijeliti poslati MMS-om, E-mailom, DLNA vezom i podijeliti na društvenim mrežama i raznim drugim online servisima.

Video reprodukcija odvija se izravno iz galerije, dakle nema posebne aplikacije za ovu svrhu. Ono što je najvažnije jest podrška za najširi spektar video formata. Na 4,3” uređaju svakako ćete povremeno poželjeti pogledati film pa je dobro znati da je podržana većina DivX (.avi) formata videa, ali i x.264 (.mkv) i to u najvišoj (1080p) rezoluciji. Istina, ponekad se zna dogoditi da video reprodukcija zastane i jednostavno prestane pa je video potrebno ponovo pokrenuti, no vjerujemo da će u prvoj softverskoj nadogradnji ovi bugovi biti otklonjeni.

Filmski studio je aplikacija za uređivanje video isječaka. Moguće je odabrati više video  isječaka, rezati, spajati, dodavati natpise i razne efekte.

Reprodukcija glazbe omogućena je kroz poboljšanu verziju standardnog ICS glazbenog svirača. Moguće je organizirati playliste te glazbu sortirati po raznim kriterijima (izvođači, naslovi, albumi, žanrovi i mape). Manipulacija sadržajem krajnje je jednostavna, a jednostavnim je gestama omogućena i brza izmjena pjesama koje se izvode. Ne treba zaboraviti ni atraktivni 3D widget za početni zaslon putem kojeg je moguće kontrolirati pjesmu koja se trenutno izvodi.

Ostale aplikacije

Uz standardni set aplikacija koje dolaze s Android uređajima treba izdvojiti Polaris Office koji uz pregledavanje omogućuje i kreiranje te uređivanje Office dokumenta. Ne treba zaboraviti ni stereo radio S RDS-om, Filmski studio za uređivanje video isječaka te aplikaciju za uzimanje zabilješki.

Kamera

Huawei Ascend P1 je opremljen 8 MP kamerom s kontinuiranim autofokusom i LED bljeskalicom. Sučelje kamere se malčice razlikuje od do sada viđenih na ICS uređajima, no radi se uglavnom o sitnijim estetskim izmjenama. Osnovne funkcije i dalje su dostupne na glavnom zaslonu, dok se ostale kriju unutar izbornika. Tu su mogućnosti kao npr. HDR način snimanja, burst, panorama, funkcija detekcije lica, geotagging i red-eye-reduction.

Kvaliteta snimljenih fotografija ne visokoj je razini, s minimalnom količinom šuma. U nastavku slijede primjeri fotografija snimljeni u različitim svjetlosnim uvjetima: vani, u zatvorenom prostoru i u potpunom mraku uz upotrebu bljeskalice.

Video kamera snima video isječke u Full HD rezoluciji (1080p) pri frekvenciji od 30 sličica u sekundi (fps). Zanimljivo je da i prednja kamera ima mogućnost snimanja HD videa, ali u 720p rezoluciji.
Video snimljen ovim uređajem iznenađujuće je dobar. Zahvaljujući vrlo malom stupnju kompresije prikazana je maksimalna količina detalja. Jedan takav primjerak u rezoluciji 1080p  možete pogledati u nastavku. Imajte na umu da jedna minuta ovakvog videa zauzima oko 150 MB prostora.

Baterija

Brojka od 1670 mAh u bateriji ovog uređaja ne obećava puno, posebice kada znamo da mnogi noviji uređaji već koriste 2000 mAh baterije. Ipak, ovaj kapacitet u Huaweiju Ascend P1 sasvim je dovoljan za cijeli dan normalnog korištenja. U uvjetima stalne veze s internetom (3G/WiFi) sinkronizacijom jednog mailboxa, aktivnim Google Talkom i svjetlinom zaslona na 100% obavio sam nekih 20 minuta razgovora, 40 minuta surfanja, 20 minuta YouTube streaminga, a često sam čitao mailove i poruke na Facebooku i Twiteru. Uz ovakav prilično intezivan režim upotrebe baterija je izdržala od 7h ujutro do 21h navečer. Naravno, različitim kombinacijama korištenja rezultati mogu odudarati, a uštedu možete ostvariti podešavanjem svjetline zaslona na automatski, prebacivanjem rada na 2G mrežu te spajanjem na Internet po potrebi.

Zaključak

Huawei Ascend P1 je uređaj koji nas je ugodno iznenadio. Kao što smo mogli vidjeti, ima svojih mušica, no ukupan dojam je više nego pozitivan. Veliki 4,3“ Super AMOLED zaslon upakiran u kompaktno i atraktivno kućište i pogonjen snažanim procesorom dobitna su kombinacija, posebice ako se ostvare najave o isto tako atraktivnoj maloprodajnoj cijeni.

Kao konkurenciju mogli bismo navesti Samsung Galaxy S II, HTC One S i Sony Xperiju S.

Premda je Huawei Ascend P1 najavljen kao cjenovno prihvatljiv uređaj, u trenucima pisanja ovih redaka još uvijek nismo imali informaciju po kojoj će se cijeni prodavati kod nas. Rečeno nam je da će su prodaju stići krajem kolovoza i to u ekskluzivnu ponudu Vipneta. Do tada ćemo se suzdržati bilo kakvih nagađanja o cijeni i svakako želimo vjerovati da će ona biti u razumnim  okvirima.

 

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT