Recenzija: Huawei Ascend Y200Nakon Ascenda P1, u ruke nam je stigao još jedan uređaj iz Huaweijeve radionice. Radi se o modelu Huawei Acend Y200 koji predstavlja cjenovni rang namijenjen onima koji tek ulaze u svijet Androida. Za razliku od nekoliko prethodnih enty level modela Huawei Y200 dolazi s nešto većim zaslonom i višom rezolucijom te jačim pogonskim strojem.

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 116.9 x 60.4 x 11.7 mm
- Masa: 120 grama
- Zaslon: 3,5“ IPS LCD
- Procesor: Cortex-A5 800 MHz
- Grafički procesor: Adreno 200
- RAM: 256 MB
- Interna memorija: 512 MB
- Utor za memorijske kartice
- Kamera: 3,2 MP
- Video kamera: VGA
- OS: Android 2.3 Gingerbread
- Baterija: 1250 mAh

Prednosti


- Solidan IPS Zaslon
- Kvaliteta izrade
- Baterija
- Cijena

Nedostaci


- Stara verzija Androida
- Mala interna memorija i RAM
- Dimenzije i masa

Kućište i zaslon
Kućište Huaweija Ascend Y200 izrađeno je iz plastike, no izgledom ne ostavlja dojam jeftinoće, a istovremeno djeluje prilično čvrsto. Poleđina, odnosno poklopac baterije ima teksturu koja sprečava klizanje iz ruku. Uređaj općenito djeluje robusno i čvrsto i može se reći da ugodno leži u ruci. Ukupne dimenzije u odnosu na dimenzije zaslona malčice su velike, a ukupnom dojmu robusnosti doprinosi i masa od 120 grama, što inače nalazimo kod uređaja s daleko većim zaslonima.

Huawei ovdje nije nešto posebno eksperimentirao s dizajnom pa smo dobili jednostavan uređaj pravilnih linija koji se ni po čemu neće posebno isticati. Naglasak u svakom slučaju dan na funkcionalnost i upotrebljivost.

Zaslon dijagonale 3,5 inča izrađen je u IPS LCD tehnologiji, što znači da ima bolji kontrast i veće kutove gledanosti od starijih TFT LCD zaslona. Vidljivost na vanjskom svjetlu je prihvatljiva, a preciznost i odaziv su također na nešto višoj razini od one koju smo očekivali od uređaja u ovom cjenovnom rangu.

Operativni sustav, sučelje, performanse, aplikacije...
Huawei Y200 za operativni sustav koristi Android 2.3 Gingerbread koji se s 800 MHz Cortex-A5 sasvim dobro nosi. Eventualne poteškoće možda može predstavljati mala količina  RAM-a (256 MB), ali samo u slučaju da koristite zahtjevnije aplikacije. Većina aplikacija koje smo instalirali radila je sasvim zadovoljavajuće. Sučelje je samo po sebi prilično fluidno i zadovoljit će svakog prosječnog korisnika.

Huawei Ascend Y200 koristi otprilike istu nadogradnju sučelja kao i stariji brat P1 tako da se i po tom pitanju razlikuje od konkurencije. Zaključani zaslon se sastoji od kruga s prečicama koji uz otključavanje nudi i mogućnost pokretanja fotoaparata, popisa poziva te SMS poruke. Na početne zaslone moguće je dodavati prečice aplikacija i widgete koji također imaju Huaweijev pečat, tj. dizajnirane su nešto drukčije od uobičajenih koje nalazimo na drugim Androidima.
Glavni Izbornik s popisom aplikacija također je izmijenjen i nalikuje onom na starijem bratu, Ascendu P1.Huawei Ascend Y200 nudi dvije virtualne tipkovnice. Jedna je standardna Gingerbread tipkovnica, dok druga predstavlja Huaweijev TouchPal unos teksta. Ovdje se u stvari radi o malo drukčijem dizajnu tipkovnice i s drugom paletom boja, ali i donekle poboljšanom algoritmu za predviđanje unosa teksta.
Posebnost TouchPal tipkovnice je i u tome što, uz ostale, sadrži i numeričku tipkovnicu.

Web preglednik je standardni dio operativnog sustava i nije pretrpio značajnije izmjene o odnosu na ostale Gingerbread uređaje. Podržane su uobičajene funkcije kao što su pinch-to-zoom, organizacija bookmarka i surfanje u višestrukim tabovima.

Huawei Ascend Y200 raspolaže i alatom za pregledavanje dokumenata Documents To Go, dok je za uređivanje i kreiranje istih potrebno kupiti punu verziju. Podržani su MS Word, Excel i PowerPoint formati.Tu su još i razne aplikacije za organizaciju, kao npr. zabilješke i kalendar koji se od mnogih drugih uređaja temeljenih na Gingerbreadu također razlikuje dizajnom.

Multimedija
Galerija fotografija prepoznaje sve slike na uređaju, neovisno o tome na kojoj se lokaciji nalaze. Sadržaj je moguće razvrstavati po albumima te izravno sinkronizirati s Googleovim Picasa servisom. Svaku je fotografiju moguće poslati putem e-maila ili podijeliti na društvenim mrežama i ostalim online servisima (Dropbox, Box i sl.), uz uvjet da je dotična aplikacija prethodno instalirana.

Video player podržava reprodukciju .mp4, .3gp i .avi datoteka, dok je .mkv video format malo teže pokrenuti. Video se reproducira sasvim solidno, ali jedino ako su rezolucija i bitrate u granicama razuma. Dakle, što manja rezolucija to bolja reprodukcija, a na HD video je najbolje zaboraviti.Music player omogućuje pregled glazbe po uobičajenim kriterijima kao što su naslov, albumi i izvođač, ali dopušta i kreiranje playlisti. Kvaliteta zvuka putem vanjskog zvučnika je za ovaj cjenovni rang prilično u granicama prihvatljivosti, no za najbolji doživljaj glazbe definitivno je potrebno koristiti slušalice.

Kamera
3,2 MP kamera već je neko vrijeme standard i u najnižem razredu Android uređaja, a jedna takva je ugrađena i u ovaj. Kao i u mnogim drugim segmentima, Huawei je intervenirao i u softver kamere. Premda je većina mogućnosti u pravilu jednaka većini drugih uređaja u ovom cjenovnom rangu, sučelje je donekle izmijenjeno, ali i dalje jednostavno i pregledno. Kvaliteta fotografija je na razini ostalih 3,2 MP kamera, a s obzirom na cijenu uređaja ovdje zaista ne treba tražiti dlaku u jajetu.

Kamera ima mogućnost snimanja video isječaka u VGA rezoluciji pri frekvenciji od 30 fps. Kvaliteta videa, naravno, nije na razini skupljih modela koji snimaju u HD rezoluciji, no za ovu kategoriju kamere i procesora sasvim zadovoljavajuća.

Baterija


Baterija kapaciteta 1250 mAh u Huaweiju Ascend Y200 u uobičajenim uvjetima korištenja izdržala je nešto više od jednog dana. Ovdje podrazumijevam osvjetljenje zaslona 100%, aktivnu internetsku vezu putem 3G mreže ili WiFi-a, sinkronizaciju jednog mailboxa, aktivan Google Talk, surfanje u ukupnom trajanju 30 minuta, učestalo pregledavanje mailova, 20 minuta slušanja glazbe, 15 minuta razgovora te povremeno čačkanje po izbornicima i povremeno fotografiranje.

Zaključak


Vidljivo je da su se u Huaweiju potrudili i izradili vrlo kvalitetan uređaj. Cijeli niz posebno prilagođenih i nanovo dizajniranih aplikacija, kao i dijelova sučelja, ovaj uređaj čini drukčijim, čime je postignut izvjestan stupanj diferencijacije unutar Android eko-sustava.

Huawei Ascend Y200  nešto je robusniji od konkurentskih uređaja u ovom cjenovnom razredu, ali se iskupljuje čvrstoćom kućišta i nešto većim zaslonom.

Ukupno gledajući, 3,5-inčni zaslon, podrška za memorijske kartice, relativno jak procesor, lijepo dizajnirano sučelje i kvalitetna izrada u kombinaciji s relativno niskom cijenom dovoljan su razlog za zadovoljstvo onih koji tek ulaze u Android svijet.