Recenzija: Huawei MediaPad 7 Lite

Operativni sustav, sučelje, performanse…

 

Huawei MediaPad 7 Lite još je jedan uređaj koji nam stiže s predzadnjom verzijom Androida – ICS-om. Kada će stići nadogradnja na Jelly Bean za sada nije poznato, no vjerujemo neće trebati dugo čekati.

Dakle, imamo klasično ICS sučelje svojstveno tabletima s pet početnih zaslona na raspolaganju. Prilično velika površina dozvoljava postavljanje veće količine sadržaja, no zbog promjenjive orijentacije i prilagodbe položaju promatranja, gornji i donji dijelovi zaslona ostanu neiskorišteni. Ako ne volite ovakav raspored početnog zaslona toplo preporučam instalaciju alternativnog launchera iz Google Play trgovine koji će vam omogućiti prikaz sadržaja kao na smartfonu, odnsono imat ćete daleko veću slobodu presonalizacije. Preporuka svakako ide za Nova launcher ili Apex.

AnTuTu benchmark                                            Apex Launcher

Budući da je uređaj pokretan jednojezgrenim (Cortex-A8) procesorom, nemojte očekivati bjesne performanse, no samo sučelje je dovoljno fluidno i ugodno tako da prosječno zahtjevni korisnici ne bi trebali imati prigovora. Također, instalacijom jednog od gore navedenih launchera sučelje možete dodatno ubrzati i učiniti još fluidnijim. Naime, ovi launcheri su u pravilu brzi i bolje optimizirani od većine ugrađenih od strane proizvođača i ako takvi će vam sigurno omogućiti još ugodnije korištenje uređaja.

Internet

Huawei MediaPad 7 Lite dolazi s uobičajenim setom aplikacija koje inače dolaze s tabletima i smartfonima. Jedna od najčešće korištenih na ovom uređaju svakako će biti internet preglednici. Naime, otkad je Chrome postao standardni preglednik na Android uređajima, isti se u pravilu isporučuju i s njim, i sa standardnim preglednikom poznatim od prije. Oba su preglednika podjednako brza i razlikuju se samo u detaljima. Chrome nudi nešto veće mogućnosti sinkronizacije s Chromeom na računalu, ali ponekad se zna i bez nekog posebnog razloga srušiti. Ipak, ukupna kvaliteta i doživljaj surfanja u najvećoj će mjeri ovisiti o internetskoj vezi, neovisno koji preglednik koristite.

Usput treba reći da na ovom uređaju nijedan preglednik ne podržava automatski text reflow, već je u postavkama potrebno unaprijed odrediti veličinu fonta za prikaz na web stranicama.

Oba preglednika omogućavaju surfanje u tabovima i to na način da su oni, za razliku od onih na smartfonima, vidljivi u vrhu, što automatski olakšava snalaženje.

Multimedija

Galerija fotografija kao sastavni dio operativnog sustava nudi uobičajen prikaz slikovnog sadržaja i mogućnost njegove organizacije u albume, no za razliku od mnogih drugih uređaja već u osnovnom izborniku nudi mogućnost podjele putem DLNA veze. U istom izborniku se nalaze i drugi načini razmjene sadržaja (slanje mailom, MMS-om ili dijeljenje na društvenim mrežama te cloud servisima. Tu je i mogućnost jednostavnog uređivanja (izrezivanje dijelova slike) i rotacija.

Reprodukcija videa odvija se putem zasebne aplikacije, ali svaki je video moguće pokrenuti i izravno iz galerije. Bitno je naglasiti kako su podržani najpopularniji formati kao što su AVI i MKV, uz punu podršku najšireg spektra zvučnih codeca. Sve AVI i MKV datoteke do rezolucije 720p (čak i preko 2 GB veličine) koje smo prenijeli na uređaj, pokrenule su se i reproducirale bez problema uz punu podršku za titlove.

Ostale aplikacije

Budući da se testni primjerak Huaweija MediaPad 7 Lite nalazi u ponudi Hrvatskog Telekoma, dolazi s njihovom aplikacijom Planet9 za čitanje e-knjiga te Deezer-a za streamanje glazbe čije je korištenje uključeno u neke nove pretplatničke tarife. Tu su još i HT Hotspot, HT imenik i MaxTV vodič.

Uređaj sadrži i posebnu Huaweijaevu aplikaciju za konfiguraciju i upravljanje DLNA vezom, a neke njene mogućnosti su već ugrađene u druge aplikacije poput galerije. Dakle, radi se o reprodukciji multimedijskih sadržaja na TV i drugim kompatibilnim uređajma s podrškom za DLNA standard.

Kingsoft Office je aplikacija za upravljanje i manipulaciju Office dokumentima. Moguće je pregledavati, uređivati postojeće i stvarati nove Word, Excel i PowerPoint dokumente. U samu aplikaciju je ugrađena mogućnost sinkronizacije s cloud servisima Google Drive, Dropbox i Box.net. Treba reći da se dokumenti na npr. Google Driveu ne mogu uređivati u stvarnom vremenu, već će ih aplikacija preuzeti na uređaj i nakon što ga uredite ponovo vratiti na server. Bilo kako bilo, na tabletu je jako zgodno imati ovakvu aplikaciju u punom obliku bez dodatnih troškova, pogotovo ako imate potrebu za čestim korištenjem Office dokumenata.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT