Recenzija: iPhone 4S

S obzirom na sve okolnosti vezane uz iPhone 4S ova će se recenzija koncepcijski razlikovati od onih koje ste do sada navikli čitali na mob.hr-u. Iz objektivnih razloga neće biti uobičajenog detaljnog opisa pojedinosti, a uz neizbježnu analizu stanja na tržištu i malo filozofiranja fokusirat ćemo se na vidljive razlike u odnosu na prethodnika. Ako do sada već niste pročitajte prvo recenziju iPhonea 4 te osnovne karakteristike iOS 5 operativnog sustava.

U početku bijaše riječ

Bit će ovakav, bit će onakav, imat će 4,0“ zaslon, možda i 4,3“, podržavat će LTE i kojekakva čudesa. Još ni jedan uređaj do sada nije bio u poziciji da se o njemu toliko raspravlja i špekulira prije samog lansiranja kao što je to bio slučaj s iPhoneom pete generacije. Prvo razočarenje je nastupilo već kada se saznalo da novi iPhone neće biti predstavljen početkom lipnja, kako je to bilo uobičajeno za prethodnike.
Ipak, samo kašnjenje fanovima i nije predstavljalo neki problem jer se vjerovalo da je razlog za to Appleov teški rad upravo na nečem sasvim novom što bi nas sve trebalo ostaviti bez riječi.

Lažni prorok

Proroci koji su širili glasine donekle su se služili informacijama dobivenim iz “pouzdanih” izvora, a dijelom su vjerojatno gatali u grah ili ispijenu šalicu crne kave. Vidoviti Milan je sigurno plakao k’o kišna godina. Sve do samog eventa vjerovalo se da će biti predstavljena dva uređaja, dakle unaprijeđena verzija postojećeg iPhonea 4 te pravi pravcati iPhone 5, još bolji, jači, luđi, bjesniji…
Bitno je napomenuti kako su mnogi potencijalni kupci očekivali dostojnu konkurenciju Samsungu Galaxy S II, barem po pitanju veličine i kvalitete zaslona. Naime, velik broj korisnika složio se da je zaslone dijagonale 3.5” pregazilo vrijeme.

Otkrivenje

Ljeto je prolazilo, a situacija se usijala. Napokon je stigao i taj 4. listopad, za kada je nekoliko dana ranije najavljen event.  Dan D. Grobna tišina, iščekivanje. Nabrijana ekipa fanova je pred svojim predočnicima i pozorno prati svaku riječ. Nakon početnih pola sata mlaćenja prazne slame, kao što inače biva na ovakvim eventima, novi gazda Apple-a Tim Cook na opće iznenađenje publike predstavio je samo ovu “slabiju” varijantu, dakle iPhone 4S, a o iPhoneu 5 ni da bekne. Šok i nevjerica. Satovi su stali, a vojska fanova i nakon završetka eventa ne prihvaća surovu realnost. Slijedila je duga i teška noć. Fanovske suze natapale su posteljinu, a suprotni tabor (androidaši i ini hejteri) likovali su i slavili do jutra. Na društvenim mrežama nizale su se provokacije, pjevale su se borbene pjesme (“Fanboyska je tuga pregolema, gotov event, a petice nema”), a čuo se i pokoji ratni poklič. Malo je falilo da se situacija otme kontroli i eskalira u otvoreni sukob.

Iskupljenje

Srećom, strasti su se ubrzo stišale, a glave ohladile. Nekoliko tjedana kasnije započela je prodaja, a suprotni tabor (androidaši i ini hejteri) osjetili su što to znači pirova pobjeda. Naime, inicijalni prodajni rezultati iPhonea 4S ne samo da su nadmašili sva očekivanja već su oboreni svi dosadašnji rekordi u povijesti jabuke.
Suprotnom taboru (androidašima i inim hejterima) nije preostalo ništa drugo nego da se poklope ušima i pospu pepelom te uz rasol i kisele krastavce nastave iščekivati svog Mesiju – Galaxy Nexusa.
Razni analitičari, psiholozi i šamani vjerojatno će još neko vrijeme pokušavati objasniti fenomen zvan Apple i odgonetnuti zašto je tomu tako, tj, zašto se u konkretnom slučaju dogodilo suprotno od onoga što je velika većina očekivala, a to je mlaka reakcija tržišta na “mlaki” iPhone 4S. Uvjeren sam da čak ni najzagriženiji Apple fanovi nisu očekivali ovakav ishod.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT