Recenzija: iPhone 4S

Osnovne karakteristike:

Dimenzije: 115.2 x 58.6 x 9.3 mm
Masa: 140 grama
Zaslon: LCD 3,5” u rezoluciji  960×640 točaka
Procesor: Apple A5 chipset s dvije Cortex A9 jezgre
RAM: 512 MB
Interna memorija: 16/32/64 GB
OS: iOS 5.0.1
Kamera: 8 Mpx s autofokusom i LED bljeskalicom
Video kamera: 1080p pri 30 fps
Baterija: 1430 mAh
Prijenos podataka: 14,4/5,76 mbps (HSDPA)
Vrlo napredna funkcija prepoznavanja glasa (Siri), ali ne za naše govorno područje

Nedostaci:

Relativno mali zaslon
Nema utor za memorijske kartice
Nema in-ear slušalice
Nema FM radio
Ne podržava Flash
Nema mogućnost ručnog prebacivanja rada na 2G mrežu

Razmjena sadržaja s računalom odvija se isključivo putem iTunes aplikacije koja je u Windows sučelju prilično bugovita i iritantna

Dizajn

Ako imate iPhone 4 ili ste ga imali malo je vjerojatno da će vam dizajn njegovog nasljednika oduzeti dah. Sve je isto k’o i lani, osim jedne crtice u obruču kućišta. Ako nemate iPhone 4 ili ste zaboravili kako izgleda, odnosno kako je konstruiran, najprije pročitajte prošlogodišnju detaljnu recenziju dotičnog modela pa se tada vratite ovamo.

Zaslon

Deklarativno, zaslon je isti onaj kojeg imamo na četvorki, no već na prvi pogled vidi se razlika u jačini osvjetljenja. Neki su korisnici izjavili da im se zaslon čini bljeđim, no prilično sam uvjeren da se radi baš o osvjetljenju koje je na iPhoneu 4S jače. Ukoliko ga podesite na nekih 80% dobit ćete isti prikaz kao i na prethodniku. Odaziv i preciznost ne treba posebno naglašavati jer je na vrhunskoj razini isto kao i na prethodniku.

GSM/CDMA

Jedna od stavki koja iPhone 4S čini drukčijim od prethodnika svakako je podrška za rad na dva standarda. Dakle, najnovija generacija iPhonea dolazi kao “World phone” tj. istodobno podržava rad na GSM/UMTS te CDMA/EV-DO mrežama. Ova stavka nama u Europi nije od tolikog značaja koliko će eventualno biti Amerikancima. Naime, Verizon kao najveći operater u SAD, s više od 100 milijuna korisnika, svoju mrežu temelji upravo na CDMA standardu i kao takav predstavlja ogromno tržište svakom proizvođaču. Prve tri generacije iPhonea proizvodile su se isključivo u GSM/UMTS varijati, dok je četvorka šest mjeseci nakon lansiranja proizvedena i u CDMA varijati, poznatija kao Verizon iPhone.
Kako bi smanjili troškove proizvodnje u Appleu su se odlučili na sasvim logičan potez i spakirali ove dvije tehnologije u jedno kućište.

Antena

Sjećate li se izraza “Antennagate” i afere koju je označavao? Vratimo li se na brzinu u povijest vidjet ćemo da je iPhone 4 imao određenih problema s prijemom 3G signala pa je i sam pokojni Stjepan Radić morao javno obrazložiti da to zapravo nije bio problem već da su njegovi inženjeri krivo izračunali jačinu signala i tako kroz manjak crtica na zaslonu nepotrebno prestrašili naciju. Bilo kako bilo, 3G signal je uglavnom nestajao na srednjem zapadu, u južnom Bronxu i ostalim bespućima Amerike, dok mi u Hrvatskoj uglavnom nismo imali sličnih problema. Naše 3G mreže, ma koliko to nevjerojatno zvučalo, imaju općenito bolju pokrivenost od američkih. Vivat Croatia.

Ova priča završava tako što je Apple u novom modelu ipak izmijenio položaj antene unutar uređaja pa tako sad, vidi vraga, iPhone 4S nema problema s prijemom čak ni u preriji.

 

Dvije jezgre

Mnogo su puta Apple fanovi suprotnom taboru (androidašima i inim hejterima) nabijali na nos kako svi živi sve živo kopiraju od Applea i da mu kradu ideje, jerbo njihova invetivnost nije ni blizu Appleove. Nekad trči pas, a nekad zec, rekli bi lovci pa sada imamo situaciju da je Apple na tržište izbacio uređaj s dvojezgrenim procesorom s debelim zakašnjenjem u odnosu na konkurenciju. Suprotni tabor (androidaši i ini hejteri) ovo već vide kao prvi znak skorog Appleovog prelaska u defanzivu.

Dakle, na Appleovom A5 chipsetu nalaze se dvije A9 Cortex jezgre čija srca kucaju u taktu 1 GHz. Uz procesor tu je i novi GPU koji deklarativno daje sedam puta bolje grafičke performanse u odnosu na prethodnika. Ovdje bi se eventualno moglo prigovoriti na količinu raspoložive RAM memorije jer je ostala ista kao na prethodniku, dakle 512 MB. Istini za volju, znam da bi 1GB puno ljepše izgledalo, no zbog drukčije koncepcije multitaskinga količina RAM-a na iOS-u nije od presudne važnosti kao na Androidu pa je ovih 512 MB sasvim dovoljno i za najzahtjevnije aplikacije.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT