Recenzija: iPhone 4S

Video kamera

S obzirom da je iPhone 4S pogonjen dvojezgrenim procesorom bilo je za očekivati da će imati mogućnost snimanja Full HD videa, tj. onog u 1080p rezoluciji pri maksimalnih 30 fps.
Napredak u odnosu na video snimljen iPhoneom 4 više je nego vidljiv i to ne samo u većoj rezoluciji već općenito u kvaliteti.
U nastavku slijede dva takva primjera gdje su isti motivi snimljeni s oba uređaja istovremeno. Za kvalitetnu usporedbu potreban vam je Full HD monitor ili TV jer na onima manje rezolucije dojam će biti znatno lošiji. Naravno, u YouTube postavkama na videu izaberite najveću rezoluciju.

Kritika ide na račun nemogućnosti podešavanja rezolucije snimanja. Jedino što možete snimati je 1080p video, ne i 720p ili neki manji format. Ovdje treba imati na umu da jedna minuta takvog videa zauzima između 150 i 200 MB. Dakle, ukoliko se imate namjeru baviti filmskom produkcijom izaberite model s većom internom memorijom. S druge strane, ako kupite iMovie aplikaciju (4,99$) na samom ćete uređaju moći već snimljeni video preformatirati u manju rezoluciju.

U nastavku slijedi primjer 1080p videa:

Video reprodukcija

Činjenica da video, niti bilo koji drugi sadržaj, na bilo koji iOS uređaj ne možete prenijeti bez računala i iTunes aplikacije iritantna je sama po sebi. Dodatnu frustraciju osigurat će nikakva podrška za DivX, Xvid formate, a da ne spominjem MKV. Za bilo kakve egzibicije po tom pitanju, odnosno upotrebu video formata koji nisu .mov ili .mp4 trebat će se snalaziti s raznim konverterima i 3rd party aplikacijama.
Kada napokon uspijete prenijeti i pokrenuti svoj film ili neki drugi video sadržaj svakako ćete biti zadovoljni jer je kvaliteta reprodukcije na visokom nivou, a u podržanim formatima bez problema reproducira i one u 1080p rezoluciji.

Baterija

U uvjetima kada je iPhone 4S stalno bio spojen na internet (WiFi/3G) s aktivnim push obavijestima te uz intezivnu upotrebu svih funkcija baterija je izdržala nešto više od 24 sata što s obzirom na sve okolnosti i nije tako loše. Naime, od samog početka iOS 5 je imao određenih problema s potrošnjom baterije, što je Apple pokušao ispraviti nadogradnjom na iOS 5.0.1. Ova nadogradnja na kraju i nije baš postigla željeni cilj, a Apple sada radi na još jednoj. U svakom slučaju, kada se ovaj problem riješi baterija bi trebala trajati dulje. Kako bi barem malo produljili autonomiju možete isključiti lokacijske servise i dijagnostičke alate koji povremeno šalju podatke. Naravno, problem je i nemogućnost ručnog prebacivanja na 2G (GSM/EDGE) mrežu jer je na taj način potrošnja dodatno povećava.

Usporedba s Androidom?

Znamo da je u startu deplasirano uspoređivati dvije prilično različite platforme. Svačiji odabir  ovisiti će o subjetkivnom stavu i doživljaju. S druge strane, ako iPhone 4S, kao vrhunski uređaj, usporedimo s vrhunskim Androidima, vidjet ćemo da i tu postoji izvjesna rupa zbog ogromne razlike u koncepciji.
Ovdje prvenstveno mislim na razliku u pristupu politici odabira veličine zaslona. Ako se računala, monitori, TV prijemnici i druge srodne stvarčice u pravilu kategoriziraju prema veličini zaslona zašto isto ne bismo primijenili i na smartphone uređaje? Zašto? Pa zato jer je veličina zaslona na smartphoneu od velike važnosti. Složit ćete se da surfanje, gledanje filmova pa čak i igre ostvaruju najveći udio u korištenju smartphonea, a ne treba previše mudrovati da bi se došlo do zaključka kako je sve to na većim zaslonima osjetno ugodnije.
Dakle, Android uređaje slobodno možemo razvrstati u više kategorija: Imamo male, tj. one s dijagonalama od 3” i 3,2”, zatim 3,5” i 3,7”, a u sljedeću možeo svrstati 4,0” i 4,3” uređaje. Sada imamo i najnoviju uber kategoriju s dijagonalom od 4,7 inča.
S druge strane, Android eko sustav u 3,5” i 3,7” kategoriji baš i nema predstavnika s ovako dobrim hardverskim komponentama pa se ponovo vraćamo počecima i izboru platforme kao osnovi.

Ono što bismo eventualno mogli usporediti je rad i brzina web preglednika te nekih aplikacija, ali i tu smo vidjeli da postoje mnogi sporedni faktori koji utječu na performanse.

Fluidnost? I sam iPhone 4 je prilično fluidan uređaj te u startu nadmašuje mnoge Androide, ali ne toliko zbog hardvera koliko zbog bugovitosti Androida kao OS-a, što opet varira od uređaja do uređaja.

Da ili ne?

Jednostavno je. Ako imate iPhone 4 prelazak na 4S iole razumnoj i racionalnoj osobi predstavljat će perverziju. Ako imate neku stariju verziju iPhonea, a biološki vam sat otkucava i govori da je vrijeme za novi tada svakako preporučamo iPhone 4S.
Općenito, iPhone 4S vrhunski je komad hardvera i kao takav zaslužuje najvišu ocjenu.

Uređaj na testiranje ustupio T-Mobile. Informacije o cijenama potražite ovdje.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT