Recenzija: LG Optimus 4X HD

Prisjetimo se na trenutak prošle godine kada je LG prvi na tržište lansirao smartphone uređaj s dvojezgrenim procesorom. Bio je to svojevrstan događaj godine, no prodajni rezultati nisu ispunili očekivanja. Uskoro je Samsung svojim Galaxyjem S2 doslovno pokorio tržište i ostavio u sjeni čak i HTC Sensation od kojeg se očekivalo mnogo više. Pokazalo se da je LG Optimus 2X, iako u osnovi odličan uređaj, patio od nekoliko boljki koje su uglavnom bile uzrokovane ishitrenim izbacivanjem proizvoda na tržište pod imperativom da se bude prvi.

Ove je godine LG okreće ploču. Iako je pred sam početak MWC-a u veljači uspio preduhitriti konkurenciju i ponovo biti prvi u predstavljanju novog broja jezgri, samo lansiranje Optimusa 4X HD ipak je odgođeno za ljeto. Vjerujemo da je razlog ovome usavršavanje samog proizvoda kako bi na tržište stigao što potpuniji.

LG Optimus 4X HD ima zadatak izravno konkurirati Samsungu Galaxy S3 i HTC-u One X, što neće biti nimalo lak zadatak. Samsung Galaxy S3 je već oborio sve moguće prodajne rezultate unutar Android eko-sustava, dok HTC One X za njim debelo kaska. Kakva će sudbina snaći trećeg kralja vidjet ćemo, no sigurno je da ima ogroman potencijal.

Osnovne karakteristike

– Dimenzije: 132.4 x 68.1 x 8.9 mm
– Masa: 133 grama
– Zaslon: 4,7″ IPS-LCD 1280 x 720
– Procesor: Četverojezgreni NVIDA Tegra 3 Cortex-A9 na 1,5 GHz
– Grafički procesor: ULP GeForce
– RAM: 1 GB
– Interna memorija: 16 GB (dostupno 12)
– Utor za memorijske kartice
– Kamera: 8 MP
– Video kamera: 1080p
– OS: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
– Baterija: 2150 mAh

Prednosti

– Odličan zaslon

– Dizajn

– Obična SIM kartica

– Odličan video player

– Cijena

Nedostaci

– Video kamera ima probleme s fokusom

– Kvaliteta zvuka

– Kasni u dolasku na tržište

Dizajn i kućište

Uspoređujući LG Optimus 4X HD s izravnim rivalima Samsungom Galaxy S III i HTC-om One X, primijetit ćemo njegove pravilne linije i ravne, no ne i oštre rubove. Također, u usporedbi s navedenim modelima LG Optimus 4X HD dizajniran je u klasično-konzervativnom stilu. Pozitivno je što LG na svom top modelu nije eksperimentirao s dizajnom, već je sve stavio na sigurnu kartu klasike. Premda je uređaj skoro u potpunosti izrađen iz plastike, djeluje čvrsto i kvalitetno, a dvostruki kromirani rub daje mu potrebnu dozu elegancije.
Ono što mi se posebno sviđa jest poklopac baterije s hrapavom površinom, sličnom onoj na modelu na Prada 3.0, koja uz to što djeluje zanimljivo, ima i prijeko potrebnu funkciju sprečavanja klizanja uređaja iz ruku. Kamera je odlično uklopljena u kućište i nalazi se u istoj ravnini s poklopcem, za razliku od One X-a kod kojeg leća doslovno strši.

Prednja strana sada je već tradicionalano izvedena u jednom dijelu, dakle površina zaslona je integrirana u cjelinu na kojoj se još nalazi prednja kamera, zvučnik i tri kapacitivne tipke na dnu. Gornji tub je rezrerviran za 3.5 mm utor i tipku za uključivanje. Podešavanje glasnoće odvija se pomoću dvostruke tipke na lijevom boku. Fizička tipka za kameru je ionako vremenom postala kuriozitet, tako da ne bi bilo fer prigovarati po tom pitanju.

Zaslon

LG Optimus 4X HD dolazi s IPS-LCD zaslonom dijagonale 4,7 inča i rezolucije 1280 x 720 točaka. Ova dimenzija zaslona sada je već standard u gornjoj klasi smartphone uređaja, barem kada je Android platforma posrijedi. U specifikacijama zaslona stoji naznaka “True-HD”, no ne dajte se zbuniti jer se radi o normalnom IPS-LCD zaslonu s RGB matricom i gore navedenom rezolucijom.
Osnovna razlika između LCD i AMOLED zaslona je u prikazu boja i kontrastu, no ona najočitija odnosi se na blještavost. Ovdje ne treba kalkulirati koja je tehnologija bolja, jer se radi o individualnom pristupu, dakle, stvar je ukusa.
Mala prednost LCD-a mogla bi se svesti na bolju čitljivost na vanjskom svjetlu i pri izravnoj izloženosti suncu.
Preciznost zaslona, odaziv i kut vidljivosti predstavljaju sam vrh tehnologije, dakle upravo su onakvi kakve smo od ovakvog uređaja i očekivali. Loša strana zaslona je što se na njemu vidi gotovo svaki otisak prsta.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT