Recenzija: LG Optimus 4X HDPrisjetimo se na trenutak prošle godine kada je LG prvi na tržište lansirao smartphone uređaj s dvojezgrenim procesorom. Bio je to svojevrstan događaj godine, no prodajni rezultati nisu ispunili očekivanja. Uskoro je Samsung svojim Galaxyjem S2 doslovno pokorio tržište i ostavio u sjeni čak i HTC Sensation od kojeg se očekivalo mnogo više. Pokazalo se da je LG Optimus 2X, iako u osnovi odličan uređaj, patio od nekoliko boljki koje su uglavnom bile uzrokovane ishitrenim izbacivanjem proizvoda na tržište pod imperativom da se bude prvi.


Ove je godine LG okreće ploču. Iako je pred sam početak MWC-a u veljači uspio preduhitriti konkurenciju i ponovo biti prvi u predstavljanju novog broja jezgri, samo lansiranje Optimusa 4X HD ipak je odgođeno za ljeto. Vjerujemo da je razlog ovome usavršavanje samog proizvoda kako bi na tržište stigao što potpuniji.


LG Optimus 4X HD ima zadatak izravno konkurirati Samsungu Galaxy S3 i HTC-u One X, što neće biti nimalo lak zadatak. Samsung Galaxy S3 je već oborio sve moguće prodajne rezultate unutar Android eko-sustava, dok HTC One X za njim debelo kaska. Kakva će sudbina snaći trećeg kralja vidjet ćemo, no sigurno je da ima ogroman potencijal.

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 132.4 x 68.1 x 8.9 mm
- Masa: 133 grama
- Zaslon: 4,7" IPS-LCD 1280 x 720
- Procesor: Četverojezgreni NVIDA Tegra 3 Cortex-A9 na 1,5 GHz
- Grafički procesor: ULP GeForce
- RAM: 1 GB
- Interna memorija: 16 GB (dostupno 12)
- Utor za memorijske kartice
- Kamera: 8 MP
- Video kamera: 1080p
- OS: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
- Baterija: 2150 mAh

Prednosti


- Odličan zaslon

- Dizajn

- Obična SIM kartica

- Odličan video player

- Cijena

Nedostaci


- Video kamera ima probleme s fokusom

- Kvaliteta zvuka

- Kasni u dolasku na tržište

Dizajn i kućište


Uspoređujući LG Optimus 4X HD s izravnim rivalima Samsungom Galaxy S III i HTC-om One X, primijetit ćemo njegove pravilne linije i ravne, no ne i oštre rubove. Također, u usporedbi s navedenim modelima LG Optimus 4X HD dizajniran je u klasično-konzervativnom stilu. Pozitivno je što LG na svom top modelu nije eksperimentirao s dizajnom, već je sve stavio na sigurnu kartu klasike. Premda je uređaj skoro u potpunosti izrađen iz plastike, djeluje čvrsto i kvalitetno, a dvostruki kromirani rub daje mu potrebnu dozu elegancije.
Ono što mi se posebno sviđa jest poklopac baterije s hrapavom površinom, sličnom onoj na modelu na Prada 3.0, koja uz to što djeluje zanimljivo, ima i prijeko potrebnu funkciju sprečavanja klizanja uređaja iz ruku. Kamera je odlično uklopljena u kućište i nalazi se u istoj ravnini s poklopcem, za razliku od One X-a kod kojeg leća doslovno strši.

Prednja strana sada je već tradicionalano izvedena u jednom dijelu, dakle površina zaslona je integrirana u cjelinu na kojoj se još nalazi prednja kamera, zvučnik i tri kapacitivne tipke na dnu. Gornji tub je rezrerviran za 3.5 mm utor i tipku za uključivanje. Podešavanje glasnoće odvija se pomoću dvostruke tipke na lijevom boku. Fizička tipka za kameru je ionako vremenom postala kuriozitet, tako da ne bi bilo fer prigovarati po tom pitanju.

Zaslon


LG Optimus 4X HD dolazi s IPS-LCD zaslonom dijagonale 4,7 inča i rezolucije 1280 x 720 točaka. Ova dimenzija zaslona sada je već standard u gornjoj klasi smartphone uređaja, barem kada je Android platforma posrijedi. U specifikacijama zaslona stoji naznaka “True-HD”, no ne dajte se zbuniti jer se radi o normalnom IPS-LCD zaslonu s RGB matricom i gore navedenom rezolucijom.
Osnovna razlika između LCD i AMOLED zaslona je u prikazu boja i kontrastu, no ona najočitija odnosi se na blještavost. Ovdje ne treba kalkulirati koja je tehnologija bolja, jer se radi o individualnom pristupu, dakle, stvar je ukusa.
Mala prednost LCD-a mogla bi se svesti na bolju čitljivost na vanjskom svjetlu i pri izravnoj izloženosti suncu.
Preciznost zaslona, odaziv i kut vidljivosti predstavljaju sam vrh tehnologije, dakle upravo su onakvi kakve smo od ovakvog uređaja i očekivali. Loša strana zaslona je što se na njemu vidi gotovo svaki otisak prsta.

Ergonomija
Budući da 4,7” uređaji u gornjoj klasi Androida predstavljaju standard, bespredmetno je raspravljati o njihovim dimenzijama kao mogućem kamenu spoticanja prilikom odabira. Najprije se trebate odlučiti treba li vam uređaj sa zaslonom ovih dimenzija i svim ostalim karakteristikama, a nakon toga će sve biti lakše. Ako se odlučite na ovakav uređaj, zbog svih njegovih prednosti, na dimenzije ćete se vrlo brzo priviknuti i zaboravit ćete da postoje manji.
Zasloni i cijeli uređaji u zadnje su dvije godine prilično narasli pa se i granice “nezgrapnosti” polako pomiču.
Za LG Optimus 4X HD ne može se reći da je anatomski oblikovan kao primjerice Galaxy Nexus, no neovisno o tome, za osnovnu funkciju kao što je javljanje na poziv i dalje je dovoljna jedna ruka, a nakon malo vježbi osposobit ćete se i za kompleksnije radnje.

Jedna od najvećih prednost velikog zaslona je široka i vrlo ugodna virtualna tipkovnica. Komoditet koji nudi u okomitom načinu sasvim je dovoljan za normalno tipkanje da vam vodoravni način praktički ni neće trebati.

Operativni sustav, sučelje, preformanse...


LG Optimus 4X HD pokreće Android 4.0 Ice Cream Sandwich, baš kao i najveće mu konkurente. Ova verzija Androida, iako sada već čekamo novu, prilično je dobro ispeglana i u kombinaciji s NVIDIA Tegra 3 četverojezgrenim procesorom daje vrhunske rezultate. Ovdje ne govorim o benchmark testovima jer oni u pravilu nisu mjerodavni. Radi se o najobičnijem subjektivnom osjećaju kada uređaj držite u ruci, listate po izbornicima, surfate, gledate video i sl. U ovih nekoliko dana druženja s njim zaista nisam naišao na nešto što bi se moglo prigovoriti, a da se tiče brzine i fluidnosti. Nadogradnja na Android 4.1 Jelly Bean sadašnje će performanse zasigurno još poboljšati, no za sada nemamo informaciju kada će biti dostupna.


Povrh ICS-a, LG Optimus 4X HD donosi i Optimus UI 3.0 nadogradnju sučelja, dakle pandan Samsungovom TouchWiz-u i HTC-ovom Senseu. Sličnu smo nadogradnju već upoznali na modelu Optimus L7, no razlika u fluidnosti i općem dojmu je drastična.


Tijekom testiranja nismo primijetili nikakvo trzanje ni zastajkivanje u radu sučelja, a kao jedinu nepodopštinu možemo spomenuti rušenje Chromea, no to se s ovim preglednikom često događa i na drugim uređajima.


Što se samog sučelja i rasporeda tiče, Optimus UI na ovom uređaju nudi maksimalno sedam početnih zaslona na koje možete dodavati prečice aplikacija, widgete, mape i bookmarke. Sadržaj je moguće dodavati na dva načina: duljim pritiskom na prazno mjesto na zaslonu te klasičnim ICS-ovskim nalčinom, ulaskom u glavni izbornik.
Optimus 4X HD nudi i brzu izmjenu tema koje sadrže različite pozadine uz različit izgled ikonica. Neki će reći da je ovaj dodatak nepotreban, no s druge strane postoji cijela vojska korisnika koja ove stavke izmjenjuje na dnevnoj bazi.


Na vrhu zaslona nalazi se uobičajena traka s indikatorima koja nakon povlačenja prema dolje otvara površinu s detaljnim obavijestim te izbornika s prečicama prema često korištenim postavkama, a zgodno je što se iste mogu izmjenjivati. Iz ovog izbornika također je moguće je pokrenuti Quick Memo aplikaciju, kna oju ćemo se osvrnuti nešto kanije.


Kao i mnogi drugi proizvođači, LG također ignorira Googleov labuđi pjev o izbacivanju svih tipki s prenje strane Android uređaja te pri dnu kućišta donosi tri kapacitivne. Iskreno, ovakav koncept je u pravilu bolji jer dodatno povećava upotrebljivu površinu na zaslonu.


Spomenute kapacitivne tipke imaju svoje pozadinsko osvjetljenje, no unatoč tome što sam ih u postavkama podesio da su stalno ukljkučene, one nakon nekog vremena prestanu svijetliti. U početku ovo može predstavljati mali problem jer ćete morati naslijepo gađati tipke, ali naravno, navika će učiniti svoje.

Web preglednik
Jedna od načešće korištenjih mogućnosti smartphonea je surfanje, a na ovako velikom zaslonu ono postaje pravi užitak. Čim ga prvi put pokrenete web preglednik će vas upitati želite li se prijaviti sa svojim Google računom kako bi sinkronizirao vaše bookmarke s Chrome preglednika koji koristitie na računalu.
Samo sučelje preglednika je tradicionalno minimalističko. Adresna traka se nakon inicijalnog listanja povuče, ostavljajući čitavu površinu zaslona za prikaz sadržaja. Na dnu zaslona stalno je prisutna mala virtualna tipkica koju kad povučete prema gore otvara traku s prikazom osnovnih funkcija (naprijed, natrag, novi tab, novi prozor i zabilješke.
Ostale postavke se pozivaju pritiskom na desnu kapacitivnu tipku, koja inače u aplikacijama otvara dodatni izbornik.
Podržano je spremanje web stranica za offline pregled, a tu su još i uobičajeni načini zumiranja (dvostruki dodir i pinch-to-zoom) kao i text reflow funkcija, tj. prilagodba formata teksta zumiranoj razini web stranice.


Web preglednik zaista radi besprijekorno, no brzina će najviše ovisiti o kvaliteti internetske veze. Ukoliko je ista zadovoljavajuća, web preglednk će zahvaljujući moćnom procesoru bez treptaja odvrtjeti i 1080p Flash video.

Mobilni ured i organizacija


Kao i svaki Android više klase, LG Optimus 4X HD dolazi s mnogo korisnih aplikacija za organizaciju poslovnog i privatnog života. Za one koji ne mogu bez svojih Office dokumenata tu je popularni Polaris Office koji uz pregledavanje nudi uređivanje i kreiranje Word, Excel i PowerPoint dokumenata, bez posebne nadoplate.
Malo je onih koji će na smartphoneu redovito sastavljati teksualne dokumente ili Excel tablice, no svakako je dobro ovakvu mogućnost imati u rezervi. Zgodno je što Polaris Office može integrirati s vašim Box.net računom.


Uz uobičajenu aplikaciju za zabilješke, LG Optimus 4X HD dolazi s već spomenutom Quick Memo aplikacijom koja omogućuje pisanje prstom po zaslonu, slično kao kod Samsunga Galaxy Note i Galaxyja S3. Naravno, za ovu svrhu dobro je imati stylus, no uz malo vježbe moći ćete se služiti i prstom.


E-mail klijent nudi uobičajene mogućnosti korištenja POP, IMAP i Microsoft Exchange pretinaca elektroničke pošte. Automatske postave osigurane su za sve popularne servise, a za postavljanje poslovnog računa morat ćete ih unijeti ručno. Tu je i neizostavna Gmail aplikacija, no ona za razliku od E-mail klijenda nema zajednički inbox.Kalendar je u ovom modelu dobio potpuno novi izgled. Zbog velikog prostora na zaslonu sada je podjjeljen u dva dijela. Gornji dio prikazuje dane mjeseca, dok je donji rezerviran za prikaz stavki po listi, danu i tjednu. Ukoliko vam odnos ovih dvaju dijelova ne odgovara površinu svakog od njih možete povećati jednostavnim potezanjem graničnika prema gore ili dolje. Kalendar se može sinkronizirati s višestrukim Google kalendarima.

Galerija
Galerija je klasika. Standardni koncept mrežnog rasporeda fotografija i albuma kojeg inače viđamo na ICS uređajima. Galerija prepoznaje i prikazuje sve slike i video zapise na uređaju, neovisno o tome na kojoj se lokaciji nalaze. Svaku je fotografiju moguće izravno podijeliti na društvenim mrežama i ostalim online servisima (Picasa, Dropbox Flickr) te poslati E-mailom ili MMS-om.

Video reprodukcija


Premda se video zapisi mogu pokretati izravno iz galerije, LG Optimus 4X HD nudi i posebnu aplikaciju koja prikazuje samo video zapise razvrstane po abecedi. Uz uobičajene mogućnosti, LG-ev video player donosi mogućnost ubrzane, odnosno usporene reprodukcije videa. Skala se proteže od 0,5x do 2x. Druga novost odnosi se na zumiranje videa tijekom reprodukcije i to jednostavnom gestom (štipanjem). Treća stavka koju treba spomenuti je pregled prethodnih ili budućih kadrova na vremenskoj traci filma.
Što se video formata tiče, podržani su svi DivX-i, MKV, MP4 i MOV zapisi i to čak u 1080p rezoluciji bez bilo kakvih ograničenja. Tu je još i podrška za titlove kojima možete mijenjati veličinu i boju. Titlovi funkcioniraju slično kao na mnogim video playerima na računalu, dakle naziv .srt datoteke mora imati isti naziv kao datoteka u kojoj je film.

Glazba
Svirač glazbe nije posebno vizualno primamljiv, no vrlo je jednostavan i jasan. Nudi uobičajenu mogućnost razvrstavanja po naslovu, izvođaču i albumu, te upravljanje gestama. Integriran je s pretraživanjem glazbe na internetu te s YouTube servisom. Tu je widget za početni zaslon te equalizer kojim je moguće upravljati tek kad uključite slušalice.
Kvaliteta zvuka je prihvatljiva, no na ovakvom uređaju ipak smo očekivali nešto veću glasnoću.


Povezivanje


Za povezivanje Optimusa 4X HD s drugim uređajima putem kabela na raspolaganju su uobičajeni microUSB port i 3.5 mm audio utor. Od bežičnih načina povezivanja tu su Bluetooth, WiFi, WiFi direct, WiFi Hotspot, NFC i DLNA. Ovaj potonji u LG-evoj varijanti dolazi u aplikaciji SmartShare, a omogućuje dijeljenje multimedijskih sadržaja s kompatibilnim uređajima.

Kamera
LG Optimus 4X HD dolazi s 8 megapikselnom kamerom i LED bljeskalicom. Sučelje kamere je malčice redizajnirano, tek toliko da se razlikuje od ostalih uređaja temeljenih na ICS-u, ali je u nekim segmentima izgubilo na jednostavnosti. Npr. za pristup funkcijama bljeskalice morate ući u izbornik s opcijama.


Što se tiče upotrebljivosti kamere, imamo uobičajene funkcije poput namiještanja fokusa, ISO osjetljivosti i ekspozicije, a tu su još samookidač, geotagging i detekcija lica. Od ostalih načina snimanja podržano je HDR, panorama i kontinuirano snimanje sa šest uzastopnih snimaka.


Fotografije su vrlo kvalitetne i pune detalja no u uvjetima lošijeg osvjetljenja prisutna je određena doza šuma. Jačina bljeskalice je zadovoljavajuća i u potpunom mraku će osigurati sasvim pristojne fotografije. U nastavku slijede primjeri: vani, u zatovrenom prostoru i u potpunom mraku.
Video kamera snima 1080p video s frekvencijom od 30 sličica u sekundi (fps). Premda je video kvalitetan i ispunjen detaljima, problem predstavlja fokusiranje. Naime, za vrijeme snimanja iz neposredne blizine, kamera konstantno pokušava promijeniti žarišnu točku što u konačnici rezultira neželjenim zamućenjima pojedinih dijelova kadra. Pretpostavljamo da se radi o softverskom nedostatku koji će u sljedećim nadogradnjama biti otklonjen. Jedna minuta 1080p videa zauzet će oko 100 MB prostora. U nastavku slijedi primjer:
Baterija


Ovdje nema iznenađenja. Kao i kod drugih Androida s velikim zaslonima i četverojezgrenim procesorom nemojte očekivati više od jednog dana umjerenog do intezivnog korištenja. Dakle, u uvjetima stalne povezanosti s internetom (WiFi/3G), aktivnom sinkronizacijom mailova i uključenim pozadinskim podacima te uz razumnu upotrebu najčešče korištenih funkcija (30 min razgovora, 50 minuta surfanja, 20 minuta glazbe, 20 minuta reprodukcije videa, snimanje 10-ak fotografija i 3 kratka videa, često čitanje mailova i chatanje putem Gtalka) baterija je uspjela izdržati od 7:30 ujutro do ponoći kada je indikator pao na 19%.
Uštedu, naravno, možete postići prebacivanjem rada na 2G mrežu i/ili spajanjem na internet po potrebi.

Zaključak


LG Optimus 4X HD nedvojbeno je vrhunski uređaj i pred svojim najvećim rivalima se dokazao kvalitetnom izradom i pouzdanim softverom, no uz reputaciju koju trenutno uživa Samsung sa svojim Galaxyjem S3, u čiji su marketing uložene ogromne svote, teško da će uspjeti pridobiti pažnju koju dokazano zaslužuje.

Kad je hardver u pitanju, čini se da su smartphone uređaji ove godine dosegli izvjesni vrhunac i općenito je ostalo jako malo prostora za nova poboljšanja, a futurističke elastične zaslone i tekući metal vjerojatno ćemo još malo pričekati. Razlika se sada svodi na upotrebljivost i praktičnost, gdje LG Optimus 4X HD i Galaxy S3 pobjeđuju HTC One X isključivo zbog izmjenjive baterije i podrške za memorijske kartice, s tim da je LG u izvjesnoj prednosti jer ne zahtijeva micro SIM karticu. Usput, ne zaboravite da je već stigao i nano SIM.

Naravno, sve nabrojano podrazumijeva da vam gabariti uređaja ne predstavljaju problem. Također, veliku ulogu kod odabira smartphonea igra i dizajn, ma koliko mi šutjeli o tome. LG Optimus 4X HD u tom pogledu nema razloga za zabrinutost jer uspješno spaja poveće dimenzije s elegancijom.

Uređaj se za sada ne nalazi ponudi domaćih operatera, već je dostupan u slobodnoj prodaji po cijeni od 4699,00 kuna.