Recenzija: LG Optimus 4X HD

Ergonomija

Budući da 4,7” uređaji u gornjoj klasi Androida predstavljaju standard, bespredmetno je raspravljati o njihovim dimenzijama kao mogućem kamenu spoticanja prilikom odabira. Najprije se trebate odlučiti treba li vam uređaj sa zaslonom ovih dimenzija i svim ostalim karakteristikama, a nakon toga će sve biti lakše. Ako se odlučite na ovakav uređaj, zbog svih njegovih prednosti, na dimenzije ćete se vrlo brzo priviknuti i zaboravit ćete da postoje manji.
Zasloni i cijeli uređaji u zadnje su dvije godine prilično narasli pa se i granice “nezgrapnosti” polako pomiču.
Za LG Optimus 4X HD ne može se reći da je anatomski oblikovan kao primjerice Galaxy Nexus, no neovisno o tome, za osnovnu funkciju kao što je javljanje na poziv i dalje je dovoljna jedna ruka, a nakon malo vježbi osposobit ćete se i za kompleksnije radnje.

Jedna od najvećih prednost velikog zaslona je široka i vrlo ugodna virtualna tipkovnica. Komoditet koji nudi u okomitom načinu sasvim je dovoljan za normalno tipkanje da vam vodoravni način praktički ni neće trebati.

Operativni sustav, sučelje, preformanse…

LG Optimus 4X HD pokreće Android 4.0 Ice Cream Sandwich, baš kao i najveće mu konkurente. Ova verzija Androida, iako sada već čekamo novu, prilično je dobro ispeglana i u kombinaciji s NVIDIA Tegra 3 četverojezgrenim procesorom daje vrhunske rezultate. Ovdje ne govorim o benchmark testovima jer oni u pravilu nisu mjerodavni. Radi se o najobičnijem subjektivnom osjećaju kada uređaj držite u ruci, listate po izbornicima, surfate, gledate video i sl. U ovih nekoliko dana druženja s njim zaista nisam naišao na nešto što bi se moglo prigovoriti, a da se tiče brzine i fluidnosti. Nadogradnja na Android 4.1 Jelly Bean sadašnje će performanse zasigurno još poboljšati, no za sada nemamo informaciju kada će biti dostupna.

Povrh ICS-a, LG Optimus 4X HD donosi i Optimus UI 3.0 nadogradnju sučelja, dakle pandan Samsungovom TouchWiz-u i HTC-ovom Senseu. Sličnu smo nadogradnju već upoznali na modelu Optimus L7, no razlika u fluidnosti i općem dojmu je drastična.

Tijekom testiranja nismo primijetili nikakvo trzanje ni zastajkivanje u radu sučelja, a kao jedinu nepodopštinu možemo spomenuti rušenje Chromea, no to se s ovim preglednikom često događa i na drugim uređajima.

Što se samog sučelja i rasporeda tiče, Optimus UI na ovom uređaju nudi maksimalno sedam početnih zaslona na koje možete dodavati prečice aplikacija, widgete, mape i bookmarke. Sadržaj je moguće dodavati na dva načina: duljim pritiskom na prazno mjesto na zaslonu te klasičnim ICS-ovskim nalčinom, ulaskom u glavni izbornik.
Optimus 4X HD nudi i brzu izmjenu tema koje sadrže različite pozadine uz različit izgled ikonica. Neki će reći da je ovaj dodatak nepotreban, no s druge strane postoji cijela vojska korisnika koja ove stavke izmjenjuje na dnevnoj bazi.

Na vrhu zaslona nalazi se uobičajena traka s indikatorima koja nakon povlačenja prema dolje otvara površinu s detaljnim obavijestim te izbornika s prečicama prema često korištenim postavkama, a zgodno je što se iste mogu izmjenjivati. Iz ovog izbornika također je moguće je pokrenuti Quick Memo aplikaciju, kna oju ćemo se osvrnuti nešto kanije.

Kao i mnogi drugi proizvođači, LG također ignorira Googleov labuđi pjev o izbacivanju svih tipki s prenje strane Android uređaja te pri dnu kućišta donosi tri kapacitivne. Iskreno, ovakav koncept je u pravilu bolji jer dodatno povećava upotrebljivu površinu na zaslonu.

Spomenute kapacitivne tipke imaju svoje pozadinsko osvjetljenje, no unatoč tome što sam ih u postavkama podesio da su stalno ukljkučene, one nakon nekog vremena prestanu svijetliti. U početku ovo može predstavljati mali problem jer ćete morati naslijepo gađati tipke, ali naravno, navika će učiniti svoje.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT