Recenzija: LG Optimus 4X HD

Web preglednik

Jedna od načešće korištenjih mogućnosti smartphonea je surfanje, a na ovako velikom zaslonu ono postaje pravi užitak. Čim ga prvi put pokrenete web preglednik će vas upitati želite li se prijaviti sa svojim Google računom kako bi sinkronizirao vaše bookmarke s Chrome preglednika koji koristitie na računalu.
Samo sučelje preglednika je tradicionalno minimalističko. Adresna traka se nakon inicijalnog listanja povuče, ostavljajući čitavu površinu zaslona za prikaz sadržaja. Na dnu zaslona stalno je prisutna mala virtualna tipkica koju kad povučete prema gore otvara traku s prikazom osnovnih funkcija (naprijed, natrag, novi tab, novi prozor i zabilješke.
Ostale postavke se pozivaju pritiskom na desnu kapacitivnu tipku, koja inače u aplikacijama otvara dodatni izbornik.
Podržano je spremanje web stranica za offline pregled, a tu su još i uobičajeni načini zumiranja (dvostruki dodir i pinch-to-zoom) kao i text reflow funkcija, tj. prilagodba formata teksta zumiranoj razini web stranice.

Web preglednik zaista radi besprijekorno, no brzina će najviše ovisiti o kvaliteti internetske veze. Ukoliko je ista zadovoljavajuća, web preglednk će zahvaljujući moćnom procesoru bez treptaja odvrtjeti i 1080p Flash video.

Mobilni ured i organizacija

Kao i svaki Android više klase, LG Optimus 4X HD dolazi s mnogo korisnih aplikacija za organizaciju poslovnog i privatnog života. Za one koji ne mogu bez svojih Office dokumenata tu je popularni Polaris Office koji uz pregledavanje nudi uređivanje i kreiranje Word, Excel i PowerPoint dokumenata, bez posebne nadoplate.
Malo je onih koji će na smartphoneu redovito sastavljati teksualne dokumente ili Excel tablice, no svakako je dobro ovakvu mogućnost imati u rezervi. Zgodno je što Polaris Office može integrirati s vašim Box.net računom.

Uz uobičajenu aplikaciju za zabilješke, LG Optimus 4X HD dolazi s već spomenutom Quick Memo aplikacijom koja omogućuje pisanje prstom po zaslonu, slično kao kod Samsunga Galaxy Note i Galaxyja S3. Naravno, za ovu svrhu dobro je imati stylus, no uz malo vježbe moći ćete se služiti i prstom.

E-mail klijent nudi uobičajene mogućnosti korištenja POP, IMAP i Microsoft Exchange pretinaca elektroničke pošte. Automatske postave osigurane su za sve popularne servise, a za postavljanje poslovnog računa morat ćete ih unijeti ručno. Tu je i neizostavna Gmail aplikacija, no ona za razliku od E-mail klijenda nema zajednički inbox.

Kalendar je u ovom modelu dobio potpuno novi izgled. Zbog velikog prostora na zaslonu sada je podjjeljen u dva dijela. Gornji dio prikazuje dane mjeseca, dok je donji rezerviran za prikaz stavki po listi, danu i tjednu. Ukoliko vam odnos ovih dvaju dijelova ne odgovara površinu svakog od njih možete povećati jednostavnim potezanjem graničnika prema gore ili dolje. Kalendar se može sinkronizirati s višestrukim Google kalendarima.

Galerija

Galerija je klasika. Standardni koncept mrežnog rasporeda fotografija i albuma kojeg inače viđamo na ICS uređajima. Galerija prepoznaje i prikazuje sve slike i video zapise na uređaju, neovisno o tome na kojoj se lokaciji nalaze. Svaku je fotografiju moguće izravno podijeliti na društvenim mrežama i ostalim online servisima (Picasa, Dropbox Flickr) te poslati E-mailom ili MMS-om.

Video reprodukcija

Premda se video zapisi mogu pokretati izravno iz galerije, LG Optimus 4X HD nudi i posebnu aplikaciju koja prikazuje samo video zapise razvrstane po abecedi. Uz uobičajene mogućnosti, LG-ev video player donosi mogućnost ubrzane, odnosno usporene reprodukcije videa. Skala se proteže od 0,5x do 2x. Druga novost odnosi se na zumiranje videa tijekom reprodukcije i to jednostavnom gestom (štipanjem). Treća stavka koju treba spomenuti je pregled prethodnih ili budućih kadrova na vremenskoj traci filma.

Što se video formata tiče, podržani su svi DivX-i, MKV, MP4 i MOV zapisi i to čak u 1080p rezoluciji bez bilo kakvih ograničenja. Tu je još i podrška za titlove kojima možete mijenjati veličinu i boju. Titlovi funkcioniraju slično kao na mnogim video playerima na računalu, dakle naziv .srt datoteke mora imati isti naziv kao datoteka u kojoj je film.

Glazba

Svirač glazbe nije posebno vizualno primamljiv, no vrlo je jednostavan i jasan. Nudi uobičajenu mogućnost razvrstavanja po naslovu, izvođaču i albumu, te upravljanje gestama. Integriran je s pretraživanjem glazbe na internetu te s YouTube servisom. Tu je widget za početni zaslon te equalizer kojim je moguće upravljati tek kad uključite slušalice.
Kvaliteta zvuka je prihvatljiva, no na ovakvom uređaju ipak smo očekivali nešto veću glasnoću.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT