Recenzija: LG Optimus 4X HD

Povezivanje

Za povezivanje Optimusa 4X HD s drugim uređajima putem kabela na raspolaganju su uobičajeni microUSB port i 3.5 mm audio utor. Od bežičnih načina povezivanja tu su Bluetooth, WiFi, WiFi direct, WiFi Hotspot, NFC i DLNA. Ovaj potonji u LG-evoj varijanti dolazi u aplikaciji SmartShare, a omogućuje dijeljenje multimedijskih sadržaja s kompatibilnim uređajima.

Kamera

LG Optimus 4X HD dolazi s 8 megapikselnom kamerom i LED bljeskalicom. Sučelje kamere je malčice redizajnirano, tek toliko da se razlikuje od ostalih uređaja temeljenih na ICS-u, ali je u nekim segmentima izgubilo na jednostavnosti. Npr. za pristup funkcijama bljeskalice morate ući u izbornik s opcijama.

Što se tiče upotrebljivosti kamere, imamo uobičajene funkcije poput namiještanja fokusa, ISO osjetljivosti i ekspozicije, a tu su još samookidač, geotagging i detekcija lica. Od ostalih načina snimanja podržano je HDR, panorama i kontinuirano snimanje sa šest uzastopnih snimaka.

Fotografije su vrlo kvalitetne i pune detalja no u uvjetima lošijeg osvjetljenja prisutna je određena doza šuma. Jačina bljeskalice je zadovoljavajuća i u potpunom mraku će osigurati sasvim pristojne fotografije. U nastavku slijede primjeri: vani, u zatovrenom prostoru i u potpunom mraku.

Video kamera snima 1080p video s frekvencijom od 30 sličica u sekundi (fps). Premda je video kvalitetan i ispunjen detaljima, problem predstavlja fokusiranje. Naime, za vrijeme snimanja iz neposredne blizine, kamera konstantno pokušava promijeniti žarišnu točku što u konačnici rezultira neželjenim zamućenjima pojedinih dijelova kadra. Pretpostavljamo da se radi o softverskom nedostatku koji će u sljedećim nadogradnjama biti otklonjen. Jedna minuta 1080p videa zauzet će oko 100 MB prostora. U nastavku slijedi primjer:Baterija

Ovdje nema iznenađenja. Kao i kod drugih Androida s velikim zaslonima i četverojezgrenim procesorom nemojte očekivati više od jednog dana umjerenog do intezivnog korištenja. Dakle, u uvjetima stalne povezanosti s internetom (WiFi/3G), aktivnom sinkronizacijom mailova i uključenim pozadinskim podacima te uz razumnu upotrebu najčešče korištenih funkcija (30 min razgovora, 50 minuta surfanja, 20 minuta glazbe, 20 minuta reprodukcije videa, snimanje 10-ak fotografija i 3 kratka videa, često čitanje mailova i chatanje putem Gtalka) baterija je uspjela izdržati od 7:30 ujutro do ponoći kada je indikator pao na 19%.
Uštedu, naravno, možete postići prebacivanjem rada na 2G mrežu i/ili spajanjem na internet po potrebi.

Zaključak

LG Optimus 4X HD nedvojbeno je vrhunski uređaj i pred svojim najvećim rivalima se dokazao kvalitetnom izradom i pouzdanim softverom, no uz reputaciju koju trenutno uživa Samsung sa svojim Galaxyjem S3, u čiji su marketing uložene ogromne svote, teško da će uspjeti pridobiti pažnju koju dokazano zaslužuje.

Kad je hardver u pitanju, čini se da su smartphone uređaji ove godine dosegli izvjesni vrhunac i općenito je ostalo jako malo prostora za nova poboljšanja, a futurističke elastične zaslone i tekući metal vjerojatno ćemo još malo pričekati. Razlika se sada svodi na upotrebljivost i praktičnost, gdje LG Optimus 4X HD i Galaxy S3 pobjeđuju HTC One X isključivo zbog izmjenjive baterije i podrške za memorijske kartice, s tim da je LG u izvjesnoj prednosti jer ne zahtijeva micro SIM karticu. Usput, ne zaboravite da je već stigao i nano SIM.

Naravno, sve nabrojano podrazumijeva da vam gabariti uređaja ne predstavljaju problem. Također, veliku ulogu kod odabira smartphonea igra i dizajn, ma koliko mi šutjeli o tome. LG Optimus 4X HD u tom pogledu nema razloga za zabrinutost jer uspješno spaja poveće dimenzije s elegancijom.

Uređaj se za sada ne nalazi ponudi domaćih operatera, već je dostupan u slobodnoj prodaji po cijeni od 4699,00 kuna.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT