Recenzija: LG Optimus L7

Operativni sustav, sučelje i performanse

LG Optimus L7 za operativni sustav koristi Android 4.0 Ice Cream Sandwich i napokon možemo vidjeti kako isti izgleda u LG-evoj režiji. Odmah treba reći da se ICS u Optimusu L7 odlično snašao i u kombinaciji s 1 GHz procesorom te 512 MB RAM-a više nego solidno obavlja zadaće. Samo sučelje, dakle listanje početnih zaslona i kretanje kroz izbornike iznenađujuće je brzo, a ni pokretanje aplikacija ne zaostaje. Naravno, Android ne bi bio Android da se u nekim trenucima i kod određenih aplikacija ne dogodi malo zapinjanja i kašnjenja, no oko toga ne trebate previše brinuti.

LG je i ovdje ostavio svoj pečat implementacijom vlastite nadogradnje sučelja i premda se u osnovi ne razlikuje puno od sličnih rješenja drugih proizvođača, primjetni su vizualni efekti te određene kozmetičke intervencije u izbornik.

Broj početnih zaslona ograničen je na pet, a dodavanje sadržaja na njih moguće je na dva načina. Prvi je standardni ICS način, dakle pritiskom na tipku “Apps” otvara se izbornik razdijeljen u tabove: Aplikacije, Preuzimanja i Widgeti, odakle željeni sadržaj samo povučete na početni zaslon. Drugi način je dulji pritisak na prazno mjesto na početnom zaslonu koje nudi sličan način dodavanja sadržaja, s dodatkom taba s pozadinskim slikama.

Statusna traka na vrhu zaslona nudi uobičajene indikatore i obavijesti, a povlačenjem prema dolje otvara mini izbornik s prečicama prema najvažnijim postavkama, ali i QuickMemo aplikaciji koju ćemo opisati malo kasnije. Prostor ispod rezerviran je za detalje o obavijestima, ali i kontrolu glazbenog svirača ukoliko je aktivan.

Task manager, pomoću kojeg je moguće kontrolirati aktivne aplikacije i po potrebi ih isključiti aktivira se duljim pritiskom na Home tipku. Izgledom je jednak originalnom ICS-u s Galaxy Nexusa, dakle bez nepotrebnog ukrašavanja kao kod HTC-a koje samo usporava sustav.

Osnovne aplikacije

Možda prva stavka koja bi trebala biti spomenuta je QuickMemo funkcija koja se aktivira iz statusne trake (u izborniku ne postoji aplikacija pod tim nazivom), a omogućuje pisanje prstom ili stylusom po zaslonu, slično kao na Samsungu Galaxy S3 i Galaxy Note. Pisanje prstom možda i nije baš praktično, ali može poslužiti u trenucima kad vam se žuri. Svaku takvu bilješku sustav sprema kao sliku i moguće joj je pristupiti iz galerije.

Kao i svaki Android, LG Optimus L7 sadrži uobičajeni set aplikacija za organizaciju radnog i slobodnog vremena. Uz neizostavnu Gmail aplikaciju tu je i E-mail klijent koji omogućuje definiranje i ostalih pretinaca elektroničke pošte.

Kalendar nudi uobičajene načine pregleda (mjesečni, tjedni i dnevni). Premda vizualno nije previše dotjeran, poslužit će svrsi, a moguće ga je sinkronizirati s višestrukim Google kalendarima.
Polaris Office je aplikacija za pregled Office dokumenata, no za uređivanje i kreiranje istih morat ćete kupiti punu verziju.

Web preglednik

 

Još jedna prednost velikog 4.3 inčnog zaslona je i ugodno surfanje. Minimalističko sučelje Android preglednika omogućuje izvrsnu preglednost, premda treba reći da je kod ovog modela adresna traka u vrhu zaslona fiksirana. Traka s kontrolama nalazi se u dnu, no nju je moguće sakriti i naknadno ponovo pozvati. Zumiranje je omogućeno dvostrukim dodirom i štipanjem, a podržan je i “text reflow”, tj. prilagodba formata teksta zumiranom nivou web stranice.

Općenito, web preglednik radi brzo i solidno, no u usporedbi s uređajima pogonjenim dvojezgrenim procesorima osjeti se određena usporenost. Učitavanje „težih“ web stranica malko je otežano, no ovisi i o kvaliteti internetske veze.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT