Recenzija: LG Prada 3.0

Operativni sustav, sučelje, preformanse

LG Prada 3.0 pokretana je Androidom 2.3.7 (Gingerbread), a za razliku od ostalih LG-evih Androida koje smo do sada vidjeli dolazi s posebno dizajniranim crno-bijelom sučeljem ili preciznije rečeno – temom. Iako se sučelje zbog svoje jednoličnosti na prvi pogled može činiti zamornim nakon kratkog privikavanja je moguće da promijenite mišljenje. Ikonice aplikacija, osim Googleovih te onih koje sami instalirate, koriste crno-bijelu paletu boja što u početku može rezultirati nesnalaženjem, ali kao što rekoh, nije se problem naviknuti. Ovdje treba podsjetiti da mnogi korisnici drugih Android uređaja često tragaju upravo za sučeljem ovakvog tipa čemu po raznim forumima svjedoči mnoštvo sličnih rješenja nastalih u kućnoj radinosti.
Kao dodatak tu je i izvjesna količina crno-bijelih widgeta koji se odlično uklapaju u ovakvu vrstu sučelja.
S obzirom da svaka aplikacija koju instalirate sa sobom donosi vlastitu (šarenu) ikonicu na ovako jednoobraznom sučelju to bi došlo kao šaka u oko pa je LG je na Pradi u tu svrhu instalirao i alat koji dozvoljava dodjelu posebne crno-bijele ikonice svakoj aplikaciji.

Ako pak spadate u onu skupinu kojoj se opisano sučelje iz bilo kojeg razloga ne sviđa imate punu slobodu da si instalirete launcher, skin ili temu po vlastitoj želji kojih u Android Marketu ima koliko vam srce zaželi. Uostalom, ta mogućnost raznih izmjena te prilagodbi i jest glavna prednost Androida u usporedbi s drugim platformama.

Što se tiče ostalih značajki sučelja, one su uobičajene i ne odstupaju od već ustaljenih rješenja na Gingerbreadu. Dakle, dodavanje prečica aplikacija i widgeta na površinu te izmjena pozadinskih slika i sl. ostalo je jednako jednostavno. Jedina posebnost je “edit mode” početnog zaslona u kojem se nalaze jasno vidljiva polja za smještaj sadržaja.
Pradine performanse u startu su zajamčene podatkom da u njoj kuca dvojezgreni Cortex-A9 procesor takta 1 GHz. Istina, takt procesora je nešto ispod sada već uobičajenih 1,2 ili 1,4 GHz, no ovaj underclock ipak donekle jamči manje pregrijavanje i potrošnju energije. 1 GB RAM-a svakako pridonosi uglađenijem radu te u kombinaciji sa spomenutim procesorom čini jednu kvalitetnu cjelinu. Uz neupitnu fluidnost sučelja i izvrstan odaziv zaslona rad na uređaju je ugodan i bez većih zamjerki.

LG Prada 3.0 donosi nam i nešto veći izbor stiliziranih dodataka. Tako imamo cijelu plejadu crno-bijelih widgeta koji se izvrsno uklapaju u sučelje. Najzanimljiviji među njima savkako je onaj za vrijeme, ali i razni analogni i digitalni satovi. Primjerice, tu je i widget koji prikazuje potrošnju podatkovnog prometa što na mnogim drugim Androidima zahtijeva instalaciju dodatnih aplikacija. Također, LG Prada 3.0 ima i widget nazvan App manager koji je u stvari task manager. Naime, sam widget pokazuje količinu slobodnog RAM-a i broj pokrenutih aplikacija, dok se pritiskom na njega otvaraju postavke u kojima je moguće prisilno zaustaviti svaku pojedinu aplikaciju.

Traka s obavijestima na vrhu zaslona pokazuje uobičajene stavke poput jačine signala, vremena, obavijesti o porukama i nadogradnjama iz Marketa, a povlačenjem prema dolje otvara se polje s prečicama za postavke zvuka, WiFi-a, bluetootha, NFC-a i podatkovnog prometa. Neposredno ispod nalazi se prečica za upravljanje glazbenim sviračem te popis obavijesti ukoliko ih ima.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT