Recenzija: LG Prada 3.0

Virtualna tipkovnica

Tipkovnica zajedno s ostatkom sučelja dijeli crno-bijelu shemu. Štoviše, ovdje su tipke dodatno zacrnjene pa se bijeli znakovi sada još bolje ističu, što je prednost u odnosu na većinu ostalih Androida gdje ne nalaze na sivoj podlozi. Budući da je odaziv zaslona iznimno dobar funkcionalnost tipkovnice je neupitna. Nažalost, na testnom modelu nije bio instaliran hrvatski jezik pa su izostali i dijakritički znakovi. Naravno, očekujemo da se u konačnoj verziji to promijeni.

Aplikacije

Telefon, imenik, poruke… sve sistemske aplikacije poznate su nam iz ostalih LG-evih Androida i tu nema većih iznenađenja. E-mail klijent podržava kreiranje višestrukih pretinaca, a tu je i uobičajena Gmail aplikacija kao serijska oprema svih Androida.
Od svih ovih stavki posebno želim istaknuti kalendar jer dolazi sa zanimljivim widgetom koji ima mogućnost brze izmjene mjesečnog i agenda prikaza tj. popisa stavki.

Za rad s dokumentima brine se aplikacija Polaris Office koja uz pregledavanje dopušta i uređivanje .doc, .xls i .ppt dokumenata. Bilo da uređujete Word ili Excel dokumente na raspolaganju vam je niz alata koji na drugim sličnim aplikacijama jednostavno ne postoje. Znam da je malo vjerojatno da ćete se dublje upustiti u uređivanje dokumenata na mobitelu, ali je u svakom slučaju zgodno uza se imati ovako dobru aplikaciju. Bitno je napomenuti kako Polaris Office nudi integraciju s Box.net cloud servisom koji je nedavno postao popularan po tome što svim Andorid i iOS korisnicima besplatno nudi 50 GB prostora za pohranu podataka.

Web preglednik

Na 4,3 inčnom zaslonu teško da ćete biti nezadovoljni prostorom raspoloživim za pregled web stranica. Minimalistički Android web preglednik omogućuje dodatni komoditet i maksimalnu preglednost sadržaja, a u LG-evoj verziji dobio je i nekoliko vrlo korisnih funkcija i dodataka. Prvo što ćete primijetiti su fiksirane tipke pri dnu zaslona koje nalazimo samo na 4,3” uređajima iz LG-a (Optimus 3D). S obzirom na veličinu zaslona ove tipke ne predstavljaju nikakvu smetnju, dapače vrlo su korisne i znatno olakšavaju snalaženje unutar preglednika.

Pregled otvorenih prozora, odnosno tabova izuzetno je lijepo dizajniran, a funkcionalnošću nadilazi mnoge konkurente. Dodavanje bookmarka je također jednostavno, a tu je i “read it later” funkcija za kasnije offline čitanje.
Posebna pohvala ide za već opjevani text reflow, tj. prilagodbu veličine fonta zumiranom nivou sadržaja web stranice. Uostalom, nije mi jasno zašto u drugom destljeću 21. stoljeća ovu mogućnost nemaju svi uređaji. Možda bi je EU komisija trebala zakonom propisati?
Tu je još i podrška za Flash koji unutar preglednika bez problema vrti 720p video.

Ukratko, Pradin web preglednik jedan je od najkompletnijih mobilnih preglednika dostupnih na tržištu i kao takav zaslužuje najvišu ocjenu.

Multimedija

Uz uobičajeni music player i FM Radio (doduše bez RDS-a) LG Prada 3.0 dolazi i s izvanrednim video playerom koji je u stanju pokrenuti doslovno sve najpopularnije formate video zapisa. Uz standardne MP4 i 3GP formate Prada bez problema pokreće većinu AVI (DivX) datoteka, kao i najnovije MKV formate video zapisa pa čak i one u 1080p rezoluciji. Naravno, video player će ovu rezoluciju prilagoditi stvarnoj rezoluciji zaslona. Nadalje, ugrađena je podrška za titlove koja omogućuje izbor veličine i boje fonta. Titlovi rade na istom principu kao i kod nekih desktop playera, npr. BS Player. Datoteka s titlovima mora biti istog naziva (ne računajući ekstenziju) kao i naziv filma i smještena u istoj mapi.

Povezivost

Dobar dio uređaja iz gornjeg cjenovnog razreda već neko vrijeme dolazi s DLNA povezivošću pa tako ni Prada nije izuzetak. U ovu svrhu LG je izradio SmartShare aplikaciju koja kad je uključena automatski traži kompatibilne uređaje. Za one koji preferiraju kabelsko povezivanje tu je HDMI protokol koji funkcionira preko MHL utora (microUSB i HDMI zajedno). Nije izostao ni WiFi direct koji na vrlo dobar način praktički zamjenjuje bluetooth, barem u segmentu izmjene podataka.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT