Recenzija: Nokia 701


Symbian je još živ. I ne samo da je živ već je u smislu poboljšanja i nadogradnji življi nego ikad. Nakon Symbiana^3 u međuvremenu je stigla nadogradnja pod nazivom Symbain Anna i mnogi su novi uređaji svjetlo dana ugledali upravo s tim OS-om, kao npr. Nokia E6 i Nokia X7. Anna je donijela novi web preglednik i još mnoštvo novih rješenja koja su u unaprijedila upotrebljivost uređaja. Ipak, mjesta za nova poboljšanja uvijek ima pa je Nokia nedugo zatim lansirala novu generaciju Symbiana, tj. Symbian Belle.

U ovoj recenziji govorimo o uređaju Nokia 701, koji se izgledom ne razlikuje od prošlogodišnjeg modela Nokia C7 pa bi ga u neku ruku mogli nazvati i njegovim izravnim nasljednikom. Ono što je u Nokiji 701 sasvim novo jesu osjetno bolje hardverske komponente te, naravno, novi Symbian Belle OS.

Osnovne tehničke karakteristike:


- Dimenzije: 117,2 x 56,8 x 11 mm

- Masa: 131 g

- Zaslon: IPS LCD “Clear Black” dijagonale 3,5” rezolucije 640 x 360, Gorilla Glass

- Procesor: 1 GHz

- RAM: 512 MB

- Interna memorija: 8 GB

- Memorijske kartice: do 32 GB

- Kamera: 8 MP (fiksni fokus)

- HSPA: 14,4/5,76 mbps

- NFC povezivost

- FM Radio

- Baterija: 1300 mAh

- Besplatna turn-by-turn glasovno navođena navigacija.

Dizajn, kućište, zaslon...
Metalno kućište zaobljenih rubova. Tako bi ukratko mogli opisati vanjski izgled Nokije 701 koja je izvana, kao što je već rečeno, identična prošlogodišnjem modelu Nokia C7. Konstrukcija kućišta djeluje vrlo čvrsto i ne poznaje nikakvo šuškanje ili škripanje.

Na prednjem dijelu neposredno ispod zaslona imamo tri hardverske tipke, od kojih su dvije za uspostavu i prekid poziva što je na današnjim uređajima s dodirnim zaslonima prava rijetkost i  moram priznati da mi na Androidu i iPhoneu strašno nedostaju.
Također, Nokia 701 ima i hardversku tipku za kameru koja se nalazi na dnu desnog boka zajedno s još njih četiri. To su tipke za podešavanje glasnoće, snimanje razgovora i potezna tipka za otključavanje zaslona koju inače nalazimo na svim Symbianima s dodirnim zaslonima.Zaslon dijagonale 3,5 inča ima rezoluciju od 640 x 360 točaka što odgovara “filmskom” odnosu 16:9 koji je za poslejdicu ima nešto izduženiji zaslon od primjerice onog na iPhoneu čiji je odnos 4:3 15:10. Clear Black tehnologiju već smo upoznali na nekim Nokijinim uređajima i mogu samo ponoviti da se radi o kombinaciji odličnog prikaza u zatvorenom i čitljivosti na otvorenom, odnosno pri izravnoj izloženosti suncu.

Symbian Belle
Ako postoji kvantni skok u povijesti Symbiana onda je to prelazak s Anne na Belle. Premda je sama Anna donijela hrpu novosti, tek s dolaskom verzije Belle možemo reći da je Symbian napokon sposoban konkurirati Androidu u pogledu upotrebljivosti. Naravno, malo je vjerojatno da će Symbian ovim ugroziti tržišnu poziciju Androida, no treba biti fer i priznati da je Belle odličan korak naprijed. Da je Belle kojim slučajem stigla godinu dana ranije odnos na tržištu sada bi sigurno bio znatno povoljniji u korist Symbiana.
SučeljePrvi pogled na početni zaslon novog Symbiana u startu otkriva veliki widget sata koji nedvojbeno podsjeća na slična rješenja s Androida. Naravno, ovaj widget možete ukloniti i postaviti bilo koji drugi, no ovdje je bitan jedan drugi detalj. Činjenica je da su widgeti na Symbianu Belle temeljito prerađeni i to ne samo vizualno, već je promijenjen cijeli koncept u odnosu na one iz prethodnih verzija Symbiana.

Widgeti sada više ne sadrže samo jednoobrazne prečice do kontakata ili aplikacija već su dobili nove oblike kao npr. sat, prozorčić s mailovima ili music player. Također, sada se jednostavnim pokretom (pritisni i drži) mogu premještati po zaslonu isto kao na Androidu, a uklanjanje je svedeno na najjednostavniju moguću radnju, tj. pritiskom na crveni križić nakon selekcije. Jednako se jednostavno mogu “seliti” s jednog zaslona na drugi, a sve ovo jednako vrijedi i za prečice aplikacija te kontakte.
Naravno, u ovom trenutku ponuda widgeta je ograničena, no Nokia 701 u osnovnom paketu nudi pristojan izbor.
Statusna trakaVidjeli smo da je statusna traka na vrhu zaslona, premijerno prikazana na Androidu, vrlo popularno i praktično rješenje koje je uspjelo inspirirati čak i Apple. Naime, novi iOS 5 sadrži  potpuno isti koncept, a istu stvar sada imamo i na Symbianu. Povlečenjem spomenute trake prema dolje otvara se polje s detaljima obavijesti, dok pri vrhu tog polja imamo prečice prema postavkama za kontrolu podatkovnog prometa, WiFi-a, Bluetootha i zvonjave. Donji dio rezerviran je za poruke, mailove, propuštene pozive i sl.

Nove virtualne funkcijske tipke

Symbian Belle donosi i nove virtualne funkcijske tipke na dnu zaslona, a njihov broj varira, ovisno o aplikaciji ili poziciji gdje se nalazite unutar izbornika. Tako primjerice na početnom zaslonu imamo tri tipke. Lijeva omogućuje pristup glavnom izborniku, srednja funkciji telefona, dok desna skoro uvijek pokreće aktivaciju dodatnih opcija. Galerija i Poruke tako imaju četiri virtualne tipke, a Web preglednik i sučelje kamere pet. U početku može izgledati malo zbunjujuće, ali brzo ćete se naviknuti jer je ovakav koncept vrlo praktičan.

Unutar glavnog izbornika lijeva virtualna tipka donosi malu strelicu pomoću koje se u svakom trenutku možete vratiti na prethodnu radnju. Istina, na prijašnjim Symbianima imali smo tipku  “back” ali ova strelica nekako puno bolje izgleda i neodoljivo podsjeća na Android. U sredini imamo “povećalo” koje pokreće pretraživanje, a skroz desno dodatne opcije.
Performanse

Symbian operativni sustav, za razliku od Androida i iOS-a, poznat je po relativno malim hardverskim zahtjevima pa je procesor takta 1 GHz u ovom uređaju zapravo pravi monstrum. 512 MB RAM-a neće toliko utjecati na brzinu, ali će zato omogućiti ogromnom broju aplikacija da se vrte u pozadini bez utjecaja na stabilnost sustava i fluidnost. Sve ide prilično glatko, zapinjanja nema, a primjerice igra Asphalt 5 radi besprijekorno. Procesorska snaga osjeti se i prilikom video reprodukcije o čemu će biti riječi malo kasnije.
Multitasking“Žongliranje” između aplikacija u Task manageru prilično je jednostavno, a pristupa mu se dužim pritiskom na središnju tipku. Svaka aplikacija prikazana je kao screenshot u posebnom prozorčiću s malim znakom X za jednostavno isključivanje. Ne treba zaboraviti da je Symbian praktički jedini OS koji nudi jednostavno, pa da kažem i normalno, isključivanje aplikacija putem notorne exit/close funkcije u svakoj pojedinoj aplikaciji.
Kad god mi neki Symbian dođe u ruke uvijek se sjetim Androida i nemogućnosti isključivanja aplikacija bez posebnog task managera. Google nas je godinama uvjeravao da su Task manageri na Androidu nepotrebni jer sustav navodno sam vrši managment. U redu, ali baš kad smo svi u to kolektivno povjerovali Google na novom Androidu (ICS) uvodi vlastiti Task manager i time nam svima opali jedan lijepi šamar.
Ovo je bitno iz razloga što multitasking na Symbianu radi na drukčiji način i pokazuje manje potrebe za memorijom, procesorskim vremenom i naravno, energijom.
Virtualna QWERTY tipkovnicaOvo je praktički jedina stavka koja se vuče iz prethodnih Symbiana a da nije doživjela bitnije preinake. Istina, prijelaz sa Symbiana^3 na Annu znatno je unaprijedio i olakšao unos teksta, no sam oblik tipkovnice i raspored znakova ostali su praktički isti. Ne kažem da raspored nije dobar, no na 3,5 inčnom zaslonu ipak se to moglo malo drukčije presložiti kako bi tipkanje bilo ugodnije.U vodoravnom položaju tipkovnica je solidna, a tipke su pristojnih dimenzija. Malo zbunjuje to što su tipke poslagane jedna ispod druge, a ne kao na drugim platformama, “kaskadno”. Naravno, sve je to stvar navike i nakon nekoliko dana problema neće biti.Ono što jest problem je upotrebljivost QWERY tipkovnice u okomitom položaju jer je zaslon jednostavno preuzak da bi svaka tipka imala dovoljnu širinu. Iz ovog razloga tipkanje u okomitom položaju zahtijeva nešto duži trening i strpljenje.

E-mailPoznata priča. Podržani su POP3, IMAP i MS Exchange pretinci s automatskim postavkama za najpoznatije servise (Gmail, Yahoo, Hotmail). Ipak, sinkronizacija kotakata i kalendara s Google računima nije podržana na način kao što smo to navikli vidjeti na Androidu, ali zato ovu radnju možemo izvršiti putem MS Exchange ActiveSync protokla koji je podržan u svim Nokia uređajima.
Ono što trebate učiniti je kreiranje novog mailboxa, ali ne “Gmail” već Exchange ActiveSync. Upišite Gmail e-mail adresu i lozinku, polje “domena ostavite prazno, a pod korisničko ime ponovo upišite svoju e-mail adresu. Nakon što se spoji u sustav zapitat će vas i za naziv servera, a vi upišite “m.google.com”. Tada će vam ponuditi sinkronizaciju kontakata, kalendara i liste zadaća.
Inače, kontakti se, kao i obično mogu bez problema prebaciti s jednog Nokia uređaja putem Bluetootha ili koristeći Ovi Sync.
Mobilni ured

Poslovično dobar kalendar na Symbianu na Nokiji 701 osvježen novim dizajnom, a dodani su i novi tipovi pregleda. Tako je sada moguće istovremeno imati pogled na npr. mjesečni prikaz i popis obaveza. Moguće je koristiti više kalendara odjednom koji se sinkroniziraju automatski. Sinkronizacija s Google kalendarima ide isključivo preko Exchangea što je opisano u pod stavkom E-Mail.
Za pregled dokumenata Nokia 701 donosi QuickOffice aplikaciju koja nažalost ne dopušta uređivanje dokumenata. Za ovu radnju potrebno je kupiti punu verziju.
Kao korisni dodaci tu su još i aplikacije poput kalkulatora, diktafona i zabilješki koje se mogu sinkronizirati s vašim Nokia (Ovi), ali ne i Google računom.
Web preglednikNokia 701 donosi web preglednik kakvog smo već vidjeli na Anna modelima, kao npr. Nokia X7 ili Nokia E6. Podsjetimo, web preglednik na Symbianu^3 bio je čest predmet kritike tako da je s Annom došao u sasvim novom ruhu i s daleko većom upotrebljivošću. Kao novost u odnosu na Annu tu su već spomenute nove virtualne tipke na dnu zaslona koje dodatno olakšavaju surfanje i snalaženje unutar preglednika. Primjerice, vrlo koristna “back” tipka ima mogućnost da vas vrati na prethodnu web srtanicu ili na prikaz više njih u obliku prozora. Treba napomenuti kako Flash nije podržan u potpunosti već u vidu Flash Player Lite aplikacije.YouTube ne postoji kao zasebna aplikacija, a ikonica unutar glavnog izbornika otvara mobilnu verziju na webu. Skoro svaki video se prikazuje bez teškoća jer se rezolucija prilagođava zaslonu i tu ne postoji mogućnost podešavanja.Ovim, ali i preinakama u koje smo vidjeli u Anni web preglednik se približio onima na Androidu i iOS-u, ali ako vam i ovaj iz bilo kojeg razloga ne odgovara posjetite Nokia Store (bivši Ovi Store) i preuzmite jedno od mnogih alternativnih rješenja poput Opere.
Multimedija

Glazbeni svirač standardni je dio opreme kada su Symbiani u pitanju pa je tako i na Nokiji 701. Funkcije su više-manje iste kao na prethodnim verzijama s tom razlikom što Belle omogućuje korištenje ljepših i funkcionalnijih widgeta među kojima je i onaj za kontrolu glazbe.
Video reprodukcija podržava praktički sve formate: MP4, 3GP,WMV, DivX, Xvid pa čak i MKV, naravno ovisno o korištenim codecima. Iako je spektar podržanih codeca relativno velik uvijek će se naći iznimka, no budimo realni, mnogo se skupljih uređaja na popularnijim  platformama pred ovim mogućnostima može sakriti.

Kamera


8 MP kamera s dvostrukom LED bljeskalicom snima vrlo kvalitetne fotografije, ali ne i one iz neposredne blizine, jer Nokia 701, kao i mnogi drugi Nokijini uređaji nema autofokus. Ukoliko baš morate, predmete iz blizine ili dokumente snimajte s razdaljine od najmanje 70 cm. Symbian Belle donosi i redizajnirano sučelje kamere, a tu su i već spominjane nove virtualne tipke. Pohvalno je što je ugrađena fizička tipka za uključivanje kamere koja ujedno služi i kao okidač. Softver kamere podešen je tako da je fotografija rezolucije 8 MP snimaljena u odnsou 4:3, dok ona od 6 MP ima odnos 16:9. Prijemrci ovih potonjih slijede u nastavku (na otvorenom, u zarvorenom, u potpunom mraku i iz blizine)

Ova kamera snima i video isječke u HD rezoluciji 720p pri 30 fps sa stereo zvukom. Kvaliteta videa mogla bi se okarakterizirati vrlo visokom. Primjerak slijedi (odaberite HD 720p)


Baterija


Kad je trajnost baterije u pitanju proizvođači u specifikacijama još uvijek navode vrijeme na čekanju i vrijeme razgovora, isto kao i prije 20 godina kada je predstavljen prvi GSM uređaj. U međuvremenu se promijenilo mnogo toga, dogodio se internet, a zasloni su postali najveći potrošači pa nam deklarirani podaci neće reći mnogo.
U praksi, 1300 mAh sasvim je dovoljno za puna dva dana autonomije pri intezivnijem korištenju. Ovdje podrazumijevam stalnu vezu s internetom (WiFi/3G), sinkronizaciju jednog mailboxa, uključen chat klijent (Fring) i osrednje korištenje poziva. Ako isključite sinkronizaciju, tj. ako uređaj na internet spajate po potrebi baterija može potrajati cijela tri dana.
Ono što najviše troši bateriju je streaming Flash videa pa ako često gledate YouTube sadržaje pripremite se na malo kraći vijek trajanja baterije.

Zaključak


Nokia 701 prvi je predstavnik nove generacije Symbiana i predstavlja zaista ogroman korak naprijed. Vidjeli smo da Symbian Belle donosi mnoge funkcije i praktičnosti koje Android i iOS korisnici uživaju već neko vrijeme te im sada, na neki način, može stati uz bok. Ne treba imati iluzija da će Symbian ovim zauzeti neki veći tržišni udio, ali Nokiju 701 svakako preporučamo svima kojima su trajnost baterije i manja potrošnja podatkovnog prometa na prvom mjestu. Ne treba zaboraviti ni odlične sposobnosti video reprodukcije, kameru koja snima više nego dobre HD video isječke te izvrstan zaslon. Kvalitetna izrada i metalno kućište upotpunjuju opći dojam

Detaljne tehničke karakteristike pogledajte ovdje.

Uređaj na testiranje ustupila: Nokia Hrvatska