Recenzija: Nokia 701

Kamera

8 MP kamera s dvostrukom LED bljeskalicom snima vrlo kvalitetne fotografije, ali ne i one iz neposredne blizine, jer Nokia 701, kao i mnogi drugi Nokijini uređaji nema autofokus. Ukoliko baš morate, predmete iz blizine ili dokumente snimajte s razdaljine od najmanje 70 cm. Symbian Belle donosi i redizajnirano sučelje kamere, a tu su i već spominjane nove virtualne tipke. Pohvalno je što je ugrađena fizička tipka za uključivanje kamere koja ujedno služi i kao okidač. Softver kamere podešen je tako da je fotografija rezolucije 8 MP snimaljena u odnsou 4:3, dok ona od 6 MP ima odnos 16:9. Prijemrci ovih potonjih slijede u nastavku (na otvorenom, u zarvorenom, u potpunom mraku i iz blizine)

Ova kamera snima i video isječke u HD rezoluciji 720p pri 30 fps sa stereo zvukom. Kvaliteta videa mogla bi se okarakterizirati vrlo visokom. Primjerak slijedi (odaberite HD 720p)

Baterija

Kad je trajnost baterije u pitanju proizvođači u specifikacijama još uvijek navode vrijeme na čekanju i vrijeme razgovora, isto kao i prije 20 godina kada je predstavljen prvi GSM uređaj. U međuvremenu se promijenilo mnogo toga, dogodio se internet, a zasloni su postali najveći potrošači pa nam deklarirani podaci neće reći mnogo.
U praksi, 1300 mAh sasvim je dovoljno za puna dva dana autonomije pri intezivnijem korištenju. Ovdje podrazumijevam stalnu vezu s internetom (WiFi/3G), sinkronizaciju jednog mailboxa, uključen chat klijent (Fring) i osrednje korištenje poziva. Ako isključite sinkronizaciju, tj. ako uređaj na internet spajate po potrebi baterija može potrajati cijela tri dana.
Ono što najviše troši bateriju je streaming Flash videa pa ako često gledate YouTube sadržaje pripremite se na malo kraći vijek trajanja baterije.

Zaključak

Nokia 701 prvi je predstavnik nove generacije Symbiana i predstavlja zaista ogroman korak naprijed. Vidjeli smo da Symbian Belle donosi mnoge funkcije i praktičnosti koje Android i iOS korisnici uživaju već neko vrijeme te im sada, na neki način, može stati uz bok. Ne treba imati iluzija da će Symbian ovim zauzeti neki veći tržišni udio, ali Nokiju 701 svakako preporučamo svima kojima su trajnost baterije i manja potrošnja podatkovnog prometa na prvom mjestu. Ne treba zaboraviti ni odlične sposobnosti video reprodukcije, kameru koja snima više nego dobre HD video isječke te izvrstan zaslon. Kvalitetna izrada i metalno kućište upotpunjuju opći dojam

Detaljne tehničke karakteristike pogledajte ovdje.

Uređaj na testiranje ustupila: Nokia Hrvatska

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT