Recenzija: Nokia 808 PureView

Kamera

Nokia je modelom 808 napravila prekretnicu u mobilnoj fotografiji, ne samo ugradivši najveći senzor kamere do sada, već uvođenjem inventivnih algoritama zaduženih za obradu same fotografije objedinjenih pod nazivom Pureview. Već smo obradili temu Pureview tehnologije, stoga se nećemo zadržavati na pojedinostima, već samo naglasiti ono potrebno. Osim samog senzora, za kvalitetu fotografija je zaslužan Carl Zeiss koji je, kao i kod mnogih drugih Nokinijih modela, izradio leću fotoaparata Nokije 808. Međutim, osim maksimalnih 38 megapiksela koliko senzor može iskoristiti pri 4:3 odsnou, mnogo je važnija je Pureview tehnologija. Nokia je zaista dokazala da piskeli nisu od tolikog značaja već što s njima činite. Sama srž imena Pureview leži na spajanju nekoliko piksela u jedan da bi se odbila stvarno izvrsna kvaliteta fotografije.

Kvaliteta fotografija snimljenih u Pureview načinu ostavlja bez daha. Količina detalja je nevjerojatna, a prikaz boja jednostavno izvrstan. Nokia 808 je definitivno sposobna trajno izbaciti vaš kompaktni fotoaparat iz upotrebe. Prilikom testiranja uvjerili smo se kako je gotovo nepotrebno snimati fotografije u maksimalnoj rezoluciji već je najbolje snimati ih u Pureview načinu i to u rezoluciji od 8 megapiksela. Veličina takvih fotografija, ovisno o objektu snimanja, iznosit će oko 1 Mb, dok je kvaliteta fotografija izvrsna. Pri 8 MP moguće je zumirati sliku do 4x bez gubljenja na kvaliteti. Povećavati možete pritiskom na funkcijske tipke za podešavanje glasnoće smještenim na desnoj strani uređaja ili povlaćenjem prsta po zaslonu. S druge strane, korištenje tipki prilikom snimanja videa nije preporučljivo jer se svaki njihov pritisak na videu čuje. Jednako vrijedi i za snimanje videa, kojeg kamera Nokije 808 može snimati u Full HD rezoluciji odnosno 1080p pri 30 fps.

Za hvatanje izvrsnog stereo zvuka zaslužna je Nokia Rich Recording tehnologija koja upošljava dva mikrofona smještena na vrhu i na dnu uređaja. Zvuk uhvaćen Nokijom 808 je nevjerojatno čist a spektar je prilično širok. Također, Nokijom 808 možete snimati video u prostorima s glasnom glazbom bez neugodnih šumova prilikom reprodukcije na vašem računalu ili televizoru.Da bi lakše koristili kameru, Nokia je bitno promijenila samo sučelje kamere koje je mnogo upotrebljivije od ostalih FP1 modela. Pohvalna opcija je uključivanje fotoaparata jačim pritiskom na tipku kamere dok je uređaj uključen, što traje manje od sekunde. Tipka je dvo-stupanjska, dakle slabijim pritiskom se aktivira fokusiranje, a dužim okidanje, što je praćeno animacijom u kojoj vaša fotografija odlazi u galeriju. Po uključivanju fotoaparata ulazite u način rada koji ste zadnji koristili. Sučelje je zamišljeno u tri predodređena načina korištenja fotoaparata: Automatsko, Scene i Kreativno.

U automatskom načinu uređaj sam odabire najbolje postavke za snimanje fotografija, dakle nemate previše ponuđenih opcija, a fotografije su snimljene u Pureview načinu. Kod scena možete birati način snimanja fotografija ovisno što želite, panoramske fotografije, fotografije na koncertima, u zatvorenim prostorima, portrete itd. Sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela odnosno do opcije Kreativno, gdje možete birati između Pureview načina snimanja ili korištenja pune rezolucije, prilikom koje nije dozvoljeno zumiranje objekta.

Kod pune rezolucije prilikom snimanja u 16:9 formatu maksimalan broj megapiksela je 34 dok je kod 4:3 formata 38 megapiksela. U Pureview načinu možete birati snimanje fotografije u rezoluciji od 8 MP, 5 MP ili 2 MP rezolucije. Glavna razlika u rezolucijama je korištenje dodatnih sub piksela, odnosno pri rezoluciji od 8MP koristi se 5 subpiksela za 1 piksel, dok se kod rezolucije od 2 MP koristi 14 piksela za kreiranje jednog jedinog, čime se maksimalno reducira šum na fotografijama.Nadalje, osim različite rezolucije, možete birati jedan od dva postojeća formata fotografije (16:9 ili 4:3), zatim filtere fotografije (C/B, Sepia, Negativ ili Vivid) te opciju odbrojavanja, okidanja više fotografija od jednom i „time lapse“ opcije. Za one više vične fotoaparatu te tehniciranju s njime postoji pregršt opcija s kojima se mogu poigrati kako bi krajnje fotografije ispale po njihovom ukusu. Kao i kod fotoaparata iste funkcije su dostupne i za snimanje videa. U oba načina (fotoaparat i kamera) snimljeni materijale možete pregledati jednim pritiskom prsta na donji desni dio zaslona kojim ulazite u galeriju fotografija i videa.Važno je napomenuti kako kamera Nokije 808 posjeduje mehanički zatvarač što govori u prilog tvrdnji je Nokia zapravo izradila fotoaparat s mogućnostima mobilnog telefona.

Pogledajte primjere fotografija i videa koje smo napravili prilikom testiranja uređaja:

Slijede primjeri fotografija istih objekata u punoj rezoluciji i u 8 MP PureView načinu…

http://dl.dropbox.com/u/78823872/38%20MP%20Gripe.jpg

http://dl.dropbox.com/u/78823872/8MP%20Pureview%20Gripe%202012-07-28-0002.jpg

i

http://dl.dropbox.com/u/78823872/38%20MP%20Institut.jpg

http://dl.dropbox.com/u/78823872/8%20MP%20Institut.jpg

te još nekoliko PureView fotografija snimljenih u različitim uvjetima

38%20mp%20No%C4%87na%20%2B%20Blic38%20MP%20No%C4%87naBrod%20No%C4%87na%20bez%20blica%202012-07-28-0144Institut
U nastavku pogledajte primjere video isječaka snimljenih uređajem.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT