Recenzija: Nokia 808 PureView

Aplikacije

Symbian obiluje korisnim nativnim aplikacijama, dok dodatne kvalitetne i one druge možete pronaći u Nokia Trgovini. Kvalitetnih aplikacija, prisutnih na većini operativnih sustava, vam neće nedostajati ukoliko se odlučite za Nokiju 808. Tu su sve popularne aplikacije društvenih mreža, koje podržava i Nokia Social aplikacija. Nokia Social možda treba dodatno poliranje ali je korisna jer vašim kontaktima dodjeljuje fotografije sa Facebooka, dok je odlična zamjena za nju Gravity. Na Symbianu možete koristiti Skype (još uvijek nije dostupan za Nokiju 808 ali će biti u skoroj budućnosti), Whatsapp, Google Chat te mnoge druge alate i klinete za instant komunikaciju. Za obradu vaših Office dokumenata tu je i Microsoft Mobile Office aplikacija koja objedinjuje Word, Excel i Powerpoint u laganijoj verziji i Quick office koji dolazi sa uređajem. Za cloud usluge možete koristiti Dropian (Dropbox klijent) ili Skyfiles (Skycloud), a vaše multimedijalne podatke možete pregledati na nativnim aplikacijama Nokia Music i Video.

Ono što nas je malo razočaralo je Galerija koja je trebala biti nanovo izrađena kako bi listanje 38 MP fotografija unutar nje išlo glatko. Aplikacija je vrlo živahna, a učitavanje slika veoma brzo. Međutim nauštrb brzine te sve manjeg broja programera koji rade na Symbian softveru aplikacija nije dovršena te nedostaje mnogo detalja koji su prisutni kod starijih Belle uređaja, pa čak i s60v5. Primjerice, pritiskom na fotografiju izlazi izbornik Add Tag, što jedino ima svrhu za objavljivanje fotografija na Facebooku. Nije moguće istovremeno označiti nekoliko fotografija kako bi ih kopirali ili obrisali. Takvi detalji zaista upadaju u oko i djeluju neozbiljno. Ostale funcije poput obrade fotografija su poboljšane dok je novost Facebook ikona pritiskom na koju direktno objavljujete fotografiju na Facebook. Zanimljivo je da se kod pregledavanja fotografija u sučelju fotoaparata ne prikazuju ostale fotografije, primjerice primljene putem Whatsappa ili bluetootha već samo one snimljene fotoaparatom.

Mana Symbian OS-a i dalje ostaje web preglednik koji je znatno sporiji od konkurencije, ali je mnogo ugodniji od prijašnje verzije. Za razliku od Nokije 701, na Nokiji 808 je pregledavanje web sadržaja lakše i preglednije zbog 4” zaslona te je opcija automatskog podešavanja teksta mnogo bolje izvedena.Uz Nokiju 808 dolaze već istaliranje aplikacije Nokia Big Screen, koja služi za pregledavanje fotografija na velikim ekranima, potom ColorizIt aplikacija za obradu fotografija te Silent Film director za kreiranje nijemog filma. 

Baterija

Nokiju 808 Pureview pokreće 1400 mAh (BV 4D) baterija koja joj može podariti 32 do 34 sata autonomije. Na našem testu baterija je s jednim punjenjem izdržala nešto više od 32 sata bez spajanja uređaja na računalo putem USB kabela. Za ponovno punjenje je preko punjača potrebno nešto više od 2 sata, dok će isto potrajati mnogo duže preko USB utora na vašem računalu.

Završna misao

Nedavno smo mogli vidjeti kako Nokia, zanemarujući Symbian i potencijalni uspjeh Nokije 808, nije osigurala dovoljne proizvodne kapacitete i prouzrokovala nestašicu ovih uređaja na tržištu. Ta činjenica vam dovoljno govori o kvaliteti samog uređaja te o tome koliko je Nokia pogodila njegovu namjenu, odnosno da bude najbolji fotoaparat među mobitelima.

Opet ostaje pitanje samog operativnog sustava i jeli dostojan vrhunske tehnologije koja mu je povjerena. Symbian definitivno nije mrtav, a stavljanjem Nokije 808 na listu Symbian uređaja samo mu je podigao popularnost. Nokia se obvezala podržavati Symbian do 2016 te u ovom trenutku nema potrebe ignorirati Nokiju 808 samo zato što se Nokia odlučila na drugu platformu. FP1 je donio mnoga poboljšanja tom starom os-u, dok uskoro možemo očekivati FP2 koji će ga dodatno poboljšati te donijeti još neke novitete.

Symbian se definitivno može nositi s Androidom u smislu fluidnosti dok ostaju neke stare boljke poput web preglednika. Međutim, veći problem predstavlja cijena koja je s obzirom na okolnosti u kojima se Nokia našla previsoka. Mnogi će reći da za isti novac mogu dobiti vrhunski uređaj poput Samsunga Galaxy S III ili iPhone-a 4S ali znajte da ni jedan ni drugi neće pružiti kvalitetu fotografija kao Nokia 808 Pureview. Ovaj uređaj je odlična nadogradnja svim vlasnicima Nokije N8, Symbian korisnicima, ali i svima onima koji žele vrhunsku fotografiju iz džepa, te jedan dizajnerski jako lijep i kvalitetno izrađen proizvod.

U nastavku pogledajte i video recenziju iz dva dijela:

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT