Recenzija: Nokia E6

Već smo nekoliko puta konstatirali da je serija E Nokijina najuspješnija linija proizvoda, a to zasigurno vrijedi i danas. Također, znamo da je ovakav koncept uređaja prvi uveo kanadski RIM sa svojim BlackBerryjima, a prvi Nokijin uređaj koji je neodoljivo podsjećao na Blackberry bio je Nokia E61. Nakon toga slijedio je cijeli niz modela: E61i, E71, E63, E72 i E5, da bi pojavom modela E6 ugazili na slijedeću stepenicu, a to je uvođenje zaslona osjetljivog na dodir. Istina, korisnici uređaja ovog tipa nisu previše razmaženi i ne izvoljevaju zbog trendova koji zahvaćaju mainstream segment smartphonea, jer onaj tko kupuje Nokijinu E seriju zna što mu treba i što želi, a to je prvenstveno kvalitetan i pouzdan uređaj s najširim spektrom komunikacijskih mogućnosti.

Pod ovim podrazumijevamo jednostavnost upotrebe, jednostavnost korištenja e-mail, chat i SMS klijenata te nezamjenjivu fizičku QWERTY tipkovnicu. Istina, na novijim uređajima s velikim 4,3“ zaslonima tipkanje po zaslonu je postalo ugodnije i lakše, no za ozbiljnu upotrebu gore navedenih servisa fizička tipkovnica ipak je imperativ.

 

Dizajn, kućište …

Nokia s modelom E6 slijedi već dobro iskušani koncept prethodnika E71/E72 i ne kocka se s dizajnerskim eksperimentiranjem kao što je to bio slučaj s modelom E5. Jednostavnost je na uređajima ove vrste uvijek bila presudan faktor i svaki pokušaj izmišljanja tople vode zasigurno bi rezultirao tržišnim neuspjehom.

Ukupan dojam konstrukcije kućišta mogao bi se sročiti u kombinaciju robusnog i profinjenog. Naime, s prednje strane, zbog kromiranog ruba koji okružuje kućište, Nokia E6 zasita izgleda profinjeno, no pogled straga, zbog metalnog poklopca ostavlja dojam iznimne čvrstoće.

Na vrhu kućišta, uz tipku za uključivanje i 3,5 mm audio utor, nalazimo vratašca koja dobro skrivaju utor za microSD memorijsku karticu. Bilo bi još bolje da prodajni paket sadrži istu, ali to ne možemo zamjeriti jer Nokia E6 dolazi s 8 GB interne memorije.

Desni bok Nokije E6 ima čak četiri tipke. Možda je malo nezgodno što se tipka za glasovne naredbe nalazi u sredini između tipki za pojačavanje i stišavanje glasnoće, pa će trebati malo vježbe dok se prsti ne priviknu. Odmah ispod nalazi se potezna tipka za otključavanje zaslona, koja, zbog prisutnosti zaslona osjetljivog na dodir, zamjenjuje tradicionalnu kombinaciju dviju tipki na tipkovnici.

Desni bok sadrži vratašca iza kojih se krije microUSB utor, dok je s donje strane tradicionalni Nokijin utor za punjač. Ovdje treba napomenuti da se Nokia E6 može jednako puniti klasičnim Nokia punjačem, kao i bilo kojim microUSB punjačem.

Unatoč tome što Nokia E6 dolazi sa zaslonom osjetljivim na dodir količina fizičkih tipki se nije previše smanjila. Izostale su jedino dvije funkcijske tipke koje su se nalazile ispod naredbi na zaslonu pa sada umjesto njih pritiskamo same naredbe. Uz tipke za uspostavljanje i prekid poziva na glavnoj se „konzoli“ nalaze uobičajene četiri funkcijske tipke, od kojih se one s oznakom kalendara, poruka i kontakata mogu dodatno prilagoditi tako da im se pridoda bilo koja druga funkcija.

Standardna D-pad navigacijska tipka prisutna je i ovdje, no zbog zaslona osjetljivog na dodir njene ćete funkcije koristiti dosta rjeđe.

QWERTY tipkovnica ne razlikuje se puno od onih na prethodnicima, osim što je dobila određenu dozu zakrivljenosti pa pomalo nalikuje onima na BlackBerry uređajima. Svaka tipka ima svoje izbočenje koje ju ističe, a hod je relativno kratak što osigurava prilično ugodno tipkanje.

Utor za SIM karticu, odnosno mehanizam zadužen za umetanje, djeluje kao još jedan neozbiljan eksperiment, no to još nije ništa kakva nas situacija očekuje na modelu X7.

Usput spomenimo i dimenzije uređaja koje iznose 115.5 x 59 x 10.5 mm te masu od 133 grama.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT