Recenzije

Recenzija: Nokia E6Već smo nekoliko puta konstatirali da je serija E Nokijina najuspješnija linija proizvoda, a to zasigurno vrijedi i danas. Također, znamo da je ovakav koncept uređaja prvi uveo kanadski RIM sa svojim BlackBerryjima, a prvi Nokijin uređaj koji je neodoljivo podsjećao na Blackberry bio je Nokia E61. Nakon toga slijedio je cijeli niz modela: E61i, E71, E63, E72 i E5, da bi pojavom modela E6 ugazili na slijedeću stepenicu, a to je uvođenje zaslona osjetljivog na dodir. Istina, korisnici uređaja ovog tipa nisu previše razmaženi i ne izvoljevaju zbog trendova koji zahvaćaju mainstream segment smartphonea, jer onaj tko kupuje Nokijinu E seriju zna što mu treba i što želi, a to je prvenstveno kvalitetan i pouzdan uređaj s najširim spektrom komunikacijskih mogućnosti.

Pod ovim podrazumijevamo jednostavnost upotrebe, jednostavnost korištenja e-mail, chat i SMS klijenata te nezamjenjivu fizičku QWERTY tipkovnicu. Istina, na novijim uređajima s velikim 4,3“ zaslonima tipkanje po zaslonu je postalo ugodnije i lakše, no za ozbiljnu upotrebu gore navedenih servisa fizička tipkovnica ipak je imperativ.

 
Dizajn, kućište ...Nokia s modelom E6 slijedi već dobro iskušani koncept prethodnika E71/E72 i ne kocka se s dizajnerskim eksperimentiranjem kao što je to bio slučaj s modelom E5. Jednostavnost je na uređajima ove vrste uvijek bila presudan faktor i svaki pokušaj izmišljanja tople vode zasigurno bi rezultirao tržišnim neuspjehom.

Ukupan dojam konstrukcije kućišta mogao bi se sročiti u kombinaciju robusnog i profinjenog. Naime, s prednje strane, zbog kromiranog ruba koji okružuje kućište, Nokia E6 zasita izgleda profinjeno, no pogled straga, zbog metalnog poklopca ostavlja dojam iznimne čvrstoće.Na vrhu kućišta, uz tipku za uključivanje i 3,5 mm audio utor, nalazimo vratašca koja dobro skrivaju utor za microSD memorijsku karticu. Bilo bi još bolje da prodajni paket sadrži istu, ali to ne možemo zamjeriti jer Nokia E6 dolazi s 8 GB interne memorije.

Desni bok Nokije E6 ima čak četiri tipke. Možda je malo nezgodno što se tipka za glasovne naredbe nalazi u sredini između tipki za pojačavanje i stišavanje glasnoće, pa će trebati malo vježbe dok se prsti ne priviknu. Odmah ispod nalazi se potezna tipka za otključavanje zaslona, koja, zbog prisutnosti zaslona osjetljivog na dodir, zamjenjuje tradicionalnu kombinaciju dviju tipki na tipkovnici.

Desni bok sadrži vratašca iza kojih se krije microUSB utor, dok je s donje strane tradicionalni Nokijin utor za punjač. Ovdje treba napomenuti da se Nokia E6 može jednako puniti klasičnim Nokia punjačem, kao i bilo kojim microUSB punjačem.Unatoč tome što Nokia E6 dolazi sa zaslonom osjetljivim na dodir količina fizičkih tipki se nije previše smanjila. Izostale su jedino dvije funkcijske tipke koje su se nalazile ispod naredbi na zaslonu pa sada umjesto njih pritiskamo same naredbe. Uz tipke za uspostavljanje i prekid poziva na glavnoj se „konzoli“ nalaze uobičajene četiri funkcijske tipke, od kojih se one s oznakom kalendara, poruka i kontakata mogu dodatno prilagoditi tako da im se pridoda bilo koja druga funkcija.

Standardna D-pad navigacijska tipka prisutna je i ovdje, no zbog zaslona osjetljivog na dodir njene ćete funkcije koristiti dosta rjeđe.QWERTY tipkovnica ne razlikuje se puno od onih na prethodnicima, osim što je dobila određenu dozu zakrivljenosti pa pomalo nalikuje onima na BlackBerry uređajima. Svaka tipka ima svoje izbočenje koje ju ističe, a hod je relativno kratak što osigurava prilično ugodno tipkanje.

Utor za SIM karticu, odnosno mehanizam zadužen za umetanje, djeluje kao još jedan neozbiljan eksperiment, no to još nije ništa kakva nas situacija očekuje na modelu X7.

Usput spomenimo i dimenzije uređaja koje iznose 115.5 x 59 x 10.5 mm te masu od 133 grama.

Zaslon

Eto, zaslon osjetljiv na dodir stigao je i na E seriju, zapravo možemo reći da je stigao općenito na ovaj koncept uređaja, jer, vidjeli smo, da i RIM na jesen izbacuje BlackBerry 9900 koji također sadrži zaslon osjetljiv na dodir. Možemo reći da je kombinacija ovih dviju osobina pun pogodak jer zaslon dodatno olakšava rad na već ionako prilično funkcionalnom uređaju.

Nadalje, zaslon sa svojom preciznošću i odazivom zaista oduševljava i moram priznati da mu je funkcionalnost iznad očekivanja. Možda će se nekom učiniti nezgodno pipkati prstima po, uvjetno rečeno, malom zaslonu, no navika će i tu učiniti svoje.

TFT-LCD zaslon u svojoj je kategoriji jedan od najboljih. Uz to što ima odličan kontrast, dubinu boja i čitljivost na suncu, zaslon Nokije E6 ima rezoluciju od 640x480 točaka, što s obzirom na veličinu (dijagonala 2,46“) daje gustoću od 326 dpi (točaka po inču) što odgovara gustoći na Retina zaslonu iPhonea 4.

 
OS, sučelje, preformanse...Nokia E6 dolazi s novim „Symbian Anna“ operativnim sustavom koji u mnogočemu ispravlja nedostatke prethodnika, odnosno Symbiana 3. Prvo što ćete primijetiti su nove ikonice ovalnog oblika. Promjena se očito mora dogoditi da se dobije i na vizualnom planu,  a ovaj stil ikonica Nokia koristi i na nedavno predstavljenom  MeeGo uređaju N9.Dakle, nove ikonice možda izgledaju osvježavajuće, no ako mene pitate bile su mi draže one stare iz jednostavnog razloga jer je svaka imala svoj specifičan oblik što je olakšavalo razlikovanje. Naime, nove su ikonice previše slične jedna drugoj što otežava snalaženje, posebice u samom početku. Naravno, i ovdje možemo upotrijebiti uobičajenu poštapalicu: „navika će učiniti svoje“.

Dodatni problem za privikavanje, pogotovo ako imate velike prste, može biti širina stavki u opcijama izbornika, jer je su ostale jednake kao one iz prethodnih modela bez dodirnog zaslona. Stvar, naravno, spašava mogućnost navigacije D-pad tipkom.

Druga novost je izmijenjeni početni zaslon koji se sada sastoji od 6 polja, od kojih je na 3 moguće izmjenjivati sadržaj (prečice aplikacija, widgeti i sl.) Na ostala tri polja koja su veličinom manja nalazi se sat, profil i jedno za obavjesti o prukama i propuštenim pozivima.

Sustav izbornika nije mijenjan, dakle ostala je ista hijerarhijska struktura zbog kojih je moguće kreirati mape i podmape te ikone po želji organizirati unutar tih mapa.

Kad govorimo o performansama, važno je napomenuti da Symbian OS ima osjetno manje zahtjeve za memorijom i procesorskim vremenom nego što je to slučaj kod Androida i iOS-a pa je 256MB RAM-a ugrađenih u Nokiju E6 i ARM procesor taka 680 MHz sasvim dovoljno za ugodan i nesmetan rad.
E-mail, društvene mreže, chat ...U uvodu smo već konstatirali da je Nokia E6 namijenjena poslovnim korisnicima (u punom smislu riječi), ali i svim ovisnicima o mailovima, SMS-u i chatanju.Otprije poznati Nokijin e-mail klijent dobio je izvjesnu dozu jednostavnosti, jer kao i u mnogim drugim aplikacijama, dodirni zaslon smanjuje broj potrebnih koraka za obavljanje određene radnje.

Automatske postavke e-mail pretinaca podržane su za sve poznatije servise, a za ostale trebat će unijeti dodatne potrebne informacije. Kao i kod većine drugih uređaja podržani su POP3, IMAP i MS Exchange pretinci.

Što se tiče chata, odnsono instant poruka, Nokia E6 ne nudi poseban instant messaging klijent, no to ne predstavlja apsolutno nikakav problem budući da Ovi Store sadrži više nego dovoljan broj različitih 3rd party rješenja. Naravno, ponovo ćemo preporučiti Fring, jer troši iznimno malo podatkovnog prometa i štedi bateriju.

Mobilni uredNokia E6, kao i ostali modeli iz serije E dolazi s QuickOffice alatom za pregled i uređivanje dokumenata. Tu je podrška za .doc (Word), .xls (Excel) i .ppt (PowerPoint) formate dokumenata i radnje s tim dokumentima protječu izuzetno brzo. Iako je uređivanje .docx dokumenata (Word 2007) podržano, ne protječe baš glatko kao što je to slučaj s prethodno nabrojanima, vjerojatno zbog većih zahtjeva za hardverskin resursima.

Zahvaljujući dodirnom zaslonu posebno nam se svidjela mogućnost zumiranja sadržaja „štipanjem“ (pinch-to-zoom), što pregled i uređivanje dokumenata na ovoj vrsti uređaja diže na jednu osjetno višu razinu. Ako se prisjetite kako je zumiranje dokumenata izgledalo na prethodnim modelima bez dodirnog zaslona, shvatit ćete o čemu govorim.

Za pregled .pdf dokumenata tu je već uobičajeni Adobe Reader.

Kalendar je, u odnosu na prethodnike, doživio izvjesne estetske izmjene, koje će se nekome svidjeti, a nekome ne. Bilo kako bilo, funkcionalno je ostao jednako upotrebljiv i jednostavan za korištenje.Također, podržano je korištenje višestrukih kalendara (npr. privatni i službeni) i svakoga od njih moguće je označiti posebnom bojom.

Sinkronizacija kalendara omogućena je samo za Mail for Exchange uslugu, ali se zato  može koristiti s Google (Gmail) računima.

Dakle, ukoliko želite da se vaš Google kalendar sinkronizira s kalendarom Nokije E6 pri definiranju e-mail pretinca (u postavkama elektroničke pošte) morat ćete umjesto „Gmail“ odabrati „Mail for Exchange“ i upisati potrebne podatke. Napominjem da i korisničko ime morate upisati u obliku [email protected], polje „domena“ ostavite prazno, a kad vas upita za server upišite m.google.com. Nakon toga odaberite koje stavke želite sinkronizirati (pošta, kalendar i obaveze) i kalendar je spreman za rad.

Naravno, tu je još mnoštvo drugih korisnih aplikacija kao što su Zip manager, Kalkulator, Diktafon i Zabilješke.
Web preglednikJedna od najvažnijih značajki novog operativnog sustava Symbian Anna svakako je prerađeni web preglednik, koji sada omogućuje jednostavnije i ugodnije surfanje. Prvo što primjećujemo jest adress bar prisutan u samom vrhu zaslona. Naime, jedna od najvećih zamjerki na prethodnim Symbianima bio je upravo nedostatak jednostavnog pristupa polju za upisivanje adrese, a da bi se započelo s upisom bilo je potrebno nekoliko koraka. Sada je to puno jednostavnije jer je za upis adrese i pokretanje pretrage dovoljan samo jedan korak. Kada se stranica učita adress bar se sakrije i time omogućuje bolju iskoristivost površine. Uostalom, isto kao na iOS-u i Androidu.Slijedeće što se primjećuje je puno bolji rad s tabovima, odnsono prozorima preglednika, a tu je i uvijek prisutna „back“ tipka.

Na Nokiji E6 izostala je puna Flash podrška, ali je zato podržan Flash Lite 4.0 koji omogućuje reprodukciju većine Flash video zapisa koji se prikazuju unutar preglednika.

 
Društvene mreže

Kao i većina drugih Nokijinih modela E6 donosi apliakciju „Društvene mreže“ s podrškom za Facebook i Twitter gdje paralelno možete koristiti više računa. Aplikacija će svakako zadovoljiti osnovne potrebe vašeg prisustva na društvenim mrežama, a zbog dodirnog zaslona bit će znatno ugodnija za korištenje nego što je to bio slučaj na prethodnicima. Ipak, ukupan  doživljaj daleko je od onog na iOS i Android platformama. Naravno, društvenim mrežama uvijek možete pristupiti i putem njihovih mobilnih web stranica ili skoknuti u Ovi Store i  potražiti alternativna rješenja.

Multimedija

Music player, Video player, FM radio te Uređivač slika i videa. To su otprilike stavke koje ovaj uređaj čine donekle i multimedijalnim. Posebice želim istaknuti odličan video player, koji napokon podržava DivX i Xvid formate video zapisa pa čak i one u HD rezoluciji (720p). Naravno, na MKV možete slobodno zaboraviti, a istini za volju ovaj format zbog korištenih codeca nije podržan ni na kud i kamo skupljim uređajima.Galerija fotografija u odnosu na prethodne modele nije doživjela znatnije izmjene, no, logično, zbog prisutnosti dodirnog zaslona pregledavanje i zumiranje fotografija izuzetno je olakšano. Pored „štipanja“ zumiranje fotografija omogućeno je i uobičajenim dvostrukim dodirom.

 
GPS, Ovi mape i navigacijaJoš od prošle godine Nokia na svim svojim uređajima s GPS-om nudi besplatne Ovi karte kao i potpuno besplatnu navigaciju s glasovnim navođenjem. Budući da se radi u A-GPS modulu, kada je uključen podatkovni promet, pronalaženje satelita i lociranje traje nekoliko sekundi, no tu je i mogućnost offline navigacije (bez aktivne podatkovne veze), ali će inicijalno pronalaženje satelita potrajatinekoliko minuta, što u konačnici i nije loš rezultat. Naravno, ukoliko želite koristiti offline navigaciju prethodno se uvjerite da su vam instalirane potrebne mape. Ukoliko nisu, to uvijek možete učiniti direktno na samom uređaju, naravno, putem Wi-Fi-a. Ako ih pak ažurirate putem GPRS/3G mreže pripazite na račun jer mape vuku veliku količinu podataka.
Kamera i HD Video kamera

Nokia E6 ima ugrađenu 8-megapikeselnu kameru koja, sada već tradicionalno, dolazi bez autofokusa. Naime, još od modela C7 Nokia inzistira na kamerama s fiksnim fokusa, iz samo njima znanih razloga, čime je snimanje iz neposredne blizine praktički neupotrebljivo. Za kvalitetnu fotografiju najmanja razdaljina za snimanje ne bi smjela biti manja od 80 cm. Posebna pohvala ide dvostrukoj LED bljeskalici koja daje odlično osvijetljene snimke u potpunom mraku. Jedan takav primjer je i zadnja fotografija u nizu.

Opću kvalitetu fotografija mogli bismo smjestiti u prosjek, no budući da se radi o relativno skupom uređaju, ona je mogla biti i na višoj razini.

Dojam svakako popravlja odlična video kamera koja ima mogućnost snimanja HD video zapisa u rezoluciji 720p. Ukoliko ne snimate iz neposredne blizine kvaliteta video zapisa bit će na zavidnom nivou, a jedan od razloga je i izostanak kompresije videa koju u zadnje vrijeme upotrebljava sve više proizvođača. Naravno, danak kvaliteti videa plaća prostor u memoriji telefona ili na memorijskoj kartici, jer 1 minuta videa zauzima oko 100 MB.

Što se tiče sučelja kamere, ono je prilično konfuzno i zahtijevat će izvjesno vrijeme za  privikavanje, a s obzirom na opći trend, nepostojanje fizičke tipke za kameru više i ne možemo nazvati nedostatkom. Ipak, kamera za okidanje koristi D-pad čime je izbjegnuto okidanje pritiskanjem zaslona.Primjer HD video zapisa u rezoluciji 720p
Povezivost

Kad su u pitanju kablovi, Nokia E6 se na računalo spaja putem microUSB kabela, preko kojeg se može i puniti, no microUSB punjač u prodajnom paketu nije sadržan, već standardni Nokijin punjač.

USB on-the-go, tehnologija namijenjena pretvaranju uređaja u USB host podržana je, ali kabel, odsnono adapter ćete morati sami nabaviti.

Tu je još i 3,5 mm audio utor kao i odgovarajuće slušalice.

Što se tiče bežičnih mreža, Nokia E6, uz GSM/EDGE, podržava 3G HSDPA prijenos podataka s brzinama do 10,2 mbps u downloadu, odnosno 2.0 mbps u uploadu, kao i oubočajeni WiFi.

Bluetooth podržava prijenos sadržaja, a kad je audio u pitanju podržava i stereo zvuk.
Baterija

Proizvođači već cijelo desetljeće vrijednosti trajanja baterije iskazuju na način da napišu vrijeme na čekanju ili vrijeme u razgovoru. Budući da se ovdje radi o uređaju koji je u startu zamišljen tako da bude stalno spojen na internet te nam brojke neće puno pomoći.

Dakle, Nokia E6 dolazi s baterijom kapaciteta 1500 mAh i u uvjetima kada uređaj ima stalnu vezu s internetom (WiFi ili 3G) s uključenom sinkronizacijom e-mail klijneta, aktivnom chat aplikacijom i umjerenom korištenju ostalih funkcija i baterija može potrajati više od dva dana. Prebacivanjem rada s 3G mreže na 2G dodatno ćete uštedjeti pa bi se autonomija mogla produžiti i za 30%. Ukoliko pak Nokiju E6 koristite offline i na internet se spajate po potrebi baterija će potrajati dobrih 4 do 5 dana.
Zaključak

Nokijina serija E od samih početaka polako evoluira, no model E6 zbog ugrađenog zaslona osjetljivog na dodir postiže određeni kvantni skok i seriju E uvodi u jednu novu dimenziju. Nokia E6, kao što je već nekoliko puta rečeno, namijenjena je striktno ciljanoj publici koja, kad su komunikacijske sposobnosti u pitanju, ne pristaje na kompromise. Sad će mnogi reći, „a gdje je tu BlackBerry?“. Naravno, Nokijina serija E u startu je bila inspirirana Blackberry uređajima, no kvalitetom izrade, robusnošću i istrajnošću zasigurno je korak ispred, što mogu posvjedočiti iz vlastitog iskustva. BlackBerry, kao što je poznato, ima određene prednosti, no za korištenje e-mailova zahtijeva posebno plaćenu BlackBerry pretplatničku tarifu kod operatera, što je stvorilo jedan poprilično zatvoren eko-sustav, a ni sama tarifa nije jeftina.

Još jedna važna prednost pred BlackBerryjem jest postojanje hrvatskih dijakritičkih znakova na tipkovnici, što na BlackBerryjima spada u domenu znanstvene fantastike.

Za ugodno korištenje Nokije E6 dovoljan vam je jedan od podatkovnih paketa koje sada nude svi operateri i to po sasvim razumnim i prihvatljivim cijenama.

Nadalje, vidjeli smo da uređaji s ovakvom koncepcijom postaju popularni i na drugim platformama, pa kao konkurenciju možemo još navesti nadolazeći HTC ChaCha, dok za ostale kao što su Samsung Galaxy Pro ili LG Optimus Pro nismo sigurni da će biti dostupni na našem tržištu.

Kao u svim dosadašnjim recenzijama Nokia uređaja i ovdje ću napomenuti da Symbian operativni sustav za sinkronizaciju svih gore navedenih servisa koristi osjetno manje podatkovnog prometa nego iOS, a posebice Android, što je također svojevrsna prednost.

Nokia E6 bi se u prodaji trebala pojaviti u rujnu, a ocijeni je još prerano govoriti. Ipak, možemo pretpostaviti da će biti u razini o prethodnika (E72 i E5) u trenutku kada su se pojavili na tržištu.

Uređaj na testiranje ustupila: Nokia Hrvatska