Recenzija: Nokia E6

Zaslon

Eto, zaslon osjetljiv na dodir stigao je i na E seriju, zapravo možemo reći da je stigao općenito na ovaj koncept uređaja, jer, vidjeli smo, da i RIM na jesen izbacuje BlackBerry 9900 koji također sadrži zaslon osjetljiv na dodir. Možemo reći da je kombinacija ovih dviju osobina pun pogodak jer zaslon dodatno olakšava rad na već ionako prilično funkcionalnom uređaju.

Nadalje, zaslon sa svojom preciznošću i odazivom zaista oduševljava i moram priznati da mu je funkcionalnost iznad očekivanja. Možda će se nekom učiniti nezgodno pipkati prstima po, uvjetno rečeno, malom zaslonu, no navika će i tu učiniti svoje.

TFT-LCD zaslon u svojoj je kategoriji jedan od najboljih. Uz to što ima odličan kontrast, dubinu boja i čitljivost na suncu, zaslon Nokije E6 ima rezoluciju od 640×480 točaka, što s obzirom na veličinu (dijagonala 2,46“) daje gustoću od 326 dpi (točaka po inču) što odgovara gustoći na Retina zaslonu iPhonea 4.

 

OS, sučelje, preformanse…

Nokia E6 dolazi s novim „Symbian Anna“ operativnim sustavom koji u mnogočemu ispravlja nedostatke prethodnika, odnosno Symbiana 3. Prvo što ćete primijetiti su nove ikonice ovalnog oblika. Promjena se očito mora dogoditi da se dobije i na vizualnom planu,  a ovaj stil ikonica Nokia koristi i na nedavno predstavljenom  MeeGo uređaju N9.

Dakle, nove ikonice možda izgledaju osvježavajuće, no ako mene pitate bile su mi draže one stare iz jednostavnog razloga jer je svaka imala svoj specifičan oblik što je olakšavalo razlikovanje. Naime, nove su ikonice previše slične jedna drugoj što otežava snalaženje, posebice u samom početku. Naravno, i ovdje možemo upotrijebiti uobičajenu poštapalicu: „navika će učiniti svoje“.

Dodatni problem za privikavanje, pogotovo ako imate velike prste, može biti širina stavki u opcijama izbornika, jer je su ostale jednake kao one iz prethodnih modela bez dodirnog zaslona. Stvar, naravno, spašava mogućnost navigacije D-pad tipkom.

Druga novost je izmijenjeni početni zaslon koji se sada sastoji od 6 polja, od kojih je na 3 moguće izmjenjivati sadržaj (prečice aplikacija, widgeti i sl.) Na ostala tri polja koja su veličinom manja nalazi se sat, profil i jedno za obavjesti o prukama i propuštenim pozivima.

Sustav izbornika nije mijenjan, dakle ostala je ista hijerarhijska struktura zbog kojih je moguće kreirati mape i podmape te ikone po želji organizirati unutar tih mapa.

Kad govorimo o performansama, važno je napomenuti da Symbian OS ima osjetno manje zahtjeve za memorijom i procesorskim vremenom nego što je to slučaj kod Androida i iOS-a pa je 256MB RAM-a ugrađenih u Nokiju E6 i ARM procesor taka 680 MHz sasvim dovoljno za ugodan i nesmetan rad.

E-mail, društvene mreže, chat …

U uvodu smo već konstatirali da je Nokia E6 namijenjena poslovnim korisnicima (u punom smislu riječi), ali i svim ovisnicima o mailovima, SMS-u i chatanju.

Otprije poznati Nokijin e-mail klijent dobio je izvjesnu dozu jednostavnosti, jer kao i u mnogim drugim aplikacijama, dodirni zaslon smanjuje broj potrebnih koraka za obavljanje određene radnje.

Automatske postavke e-mail pretinaca podržane su za sve poznatije servise, a za ostale trebat će unijeti dodatne potrebne informacije. Kao i kod većine drugih uređaja podržani su POP3, IMAP i MS Exchange pretinci.

Što se tiče chata, odnsono instant poruka, Nokia E6 ne nudi poseban instant messaging klijent, no to ne predstavlja apsolutno nikakav problem budući da Ovi Store sadrži više nego dovoljan broj različitih 3rd party rješenja. Naravno, ponovo ćemo preporučiti Fring, jer troši iznimno malo podatkovnog prometa i štedi bateriju.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT