Recenzija: Nokia E6

Mobilni ured

Nokia E6, kao i ostali modeli iz serije E dolazi s QuickOffice alatom za pregled i uređivanje dokumenata. Tu je podrška za .doc (Word), .xls (Excel) i .ppt (PowerPoint) formate dokumenata i radnje s tim dokumentima protječu izuzetno brzo. Iako je uređivanje .docx dokumenata (Word 2007) podržano, ne protječe baš glatko kao što je to slučaj s prethodno nabrojanima, vjerojatno zbog većih zahtjeva za hardverskin resursima.

Zahvaljujući dodirnom zaslonu posebno nam se svidjela mogućnost zumiranja sadržaja „štipanjem“ (pinch-to-zoom), što pregled i uređivanje dokumenata na ovoj vrsti uređaja diže na jednu osjetno višu razinu. Ako se prisjetite kako je zumiranje dokumenata izgledalo na prethodnim modelima bez dodirnog zaslona, shvatit ćete o čemu govorim.

Za pregled .pdf dokumenata tu je već uobičajeni Adobe Reader.

Kalendar je, u odnosu na prethodnike, doživio izvjesne estetske izmjene, koje će se nekome svidjeti, a nekome ne. Bilo kako bilo, funkcionalno je ostao jednako upotrebljiv i jednostavan za korištenje.

Također, podržano je korištenje višestrukih kalendara (npr. privatni i službeni) i svakoga od njih moguće je označiti posebnom bojom.

Sinkronizacija kalendara omogućena je samo za Mail for Exchange uslugu, ali se zato  može koristiti s Google (Gmail) računima.

Dakle, ukoliko želite da se vaš Google kalendar sinkronizira s kalendarom Nokije E6 pri definiranju e-mail pretinca (u postavkama elektroničke pošte) morat ćete umjesto „Gmail“ odabrati „Mail for Exchange“ i upisati potrebne podatke. Napominjem da i korisničko ime morate upisati u obliku xxxxx@gmail.com, polje „domena“ ostavite prazno, a kad vas upita za server upišite m.google.com. Nakon toga odaberite koje stavke želite sinkronizirati (pošta, kalendar i obaveze) i kalendar je spreman za rad.

Naravno, tu je još mnoštvo drugih korisnih aplikacija kao što su Zip manager, Kalkulator, Diktafon i Zabilješke.

Web preglednik

Jedna od najvažnijih značajki novog operativnog sustava Symbian Anna svakako je prerađeni web preglednik, koji sada omogućuje jednostavnije i ugodnije surfanje. Prvo što primjećujemo jest adress bar prisutan u samom vrhu zaslona. Naime, jedna od najvećih zamjerki na prethodnim Symbianima bio je upravo nedostatak jednostavnog pristupa polju za upisivanje adrese, a da bi se započelo s upisom bilo je potrebno nekoliko koraka. Sada je to puno jednostavnije jer je za upis adrese i pokretanje pretrage dovoljan samo jedan korak. Kada se stranica učita adress bar se sakrije i time omogućuje bolju iskoristivost površine. Uostalom, isto kao na iOS-u i Androidu.

Slijedeće što se primjećuje je puno bolji rad s tabovima, odnsono prozorima preglednika, a tu je i uvijek prisutna „back“ tipka.

Na Nokiji E6 izostala je puna Flash podrška, ali je zato podržan Flash Lite 4.0 koji omogućuje reprodukciju većine Flash video zapisa koji se prikazuju unutar preglednika.

 

Društvene mreže

Kao i većina drugih Nokijinih modela E6 donosi apliakciju „Društvene mreže“ s podrškom za Facebook i Twitter gdje paralelno možete koristiti više računa. Aplikacija će svakako zadovoljiti osnovne potrebe vašeg prisustva na društvenim mrežama, a zbog dodirnog zaslona bit će znatno ugodnija za korištenje nego što je to bio slučaj na prethodnicima. Ipak, ukupan  doživljaj daleko je od onog na iOS i Android platformama. Naravno, društvenim mrežama uvijek možete pristupiti i putem njihovih mobilnih web stranica ili skoknuti u Ovi Store i  potražiti alternativna rješenja.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT