Recenzija: Nokia E6

Multimedija

Music player, Video player, FM radio te Uređivač slika i videa. To su otprilike stavke koje ovaj uređaj čine donekle i multimedijalnim. Posebice želim istaknuti odličan video player, koji napokon podržava DivX i Xvid formate video zapisa pa čak i one u HD rezoluciji (720p). Naravno, na MKV možete slobodno zaboraviti, a istini za volju ovaj format zbog korištenih codeca nije podržan ni na kud i kamo skupljim uređajima.

Galerija fotografija u odnosu na prethodne modele nije doživjela znatnije izmjene, no, logično, zbog prisutnosti dodirnog zaslona pregledavanje i zumiranje fotografija izuzetno je olakšano. Pored „štipanja“ zumiranje fotografija omogućeno je i uobičajenim dvostrukim dodirom.

 

GPS, Ovi mape i navigacija

Još od prošle godine Nokia na svim svojim uređajima s GPS-om nudi besplatne Ovi karte kao i potpuno besplatnu navigaciju s glasovnim navođenjem. Budući da se radi u A-GPS modulu, kada je uključen podatkovni promet, pronalaženje satelita i lociranje traje nekoliko sekundi, no tu je i mogućnost offline navigacije (bez aktivne podatkovne veze), ali će inicijalno pronalaženje satelita potrajati

nekoliko minuta, što u konačnici i nije loš rezultat. Naravno, ukoliko želite koristiti offline navigaciju prethodno se uvjerite da su vam instalirane potrebne mape. Ukoliko nisu, to uvijek možete učiniti direktno na samom uređaju, naravno, putem Wi-Fi-a. Ako ih pak ažurirate putem GPRS/3G mreže pripazite na račun jer mape vuku veliku količinu podataka.

Kamera i HD Video kamera

Nokia E6 ima ugrađenu 8-megapikeselnu kameru koja, sada već tradicionalno, dolazi bez autofokusa. Naime, još od modela C7 Nokia inzistira na kamerama s fiksnim fokusa, iz samo njima znanih razloga, čime je snimanje iz neposredne blizine praktički neupotrebljivo. Za kvalitetnu fotografiju najmanja razdaljina za snimanje ne bi smjela biti manja od 80 cm. Posebna pohvala ide dvostrukoj LED bljeskalici koja daje odlično osvijetljene snimke u potpunom mraku. Jedan takav primjer je i zadnja fotografija u nizu.

Opću kvalitetu fotografija mogli bismo smjestiti u prosjek, no budući da se radi o relativno skupom uređaju, ona je mogla biti i na višoj razini.

Dojam svakako popravlja odlična video kamera koja ima mogućnost snimanja HD video zapisa u rezoluciji 720p. Ukoliko ne snimate iz neposredne blizine kvaliteta video zapisa bit će na zavidnom nivou, a jedan od razloga je i izostanak kompresije videa koju u zadnje vrijeme upotrebljava sve više proizvođača. Naravno, danak kvaliteti videa plaća prostor u memoriji telefona ili na memorijskoj kartici, jer 1 minuta videa zauzima oko 100 MB.

Što se tiče sučelja kamere, ono je prilično konfuzno i zahtijevat će izvjesno vrijeme za  privikavanje, a s obzirom na opći trend, nepostojanje fizičke tipke za kameru više i ne možemo nazvati nedostatkom. Ipak, kamera za okidanje koristi D-pad čime je izbjegnuto okidanje pritiskanjem zaslona.

Primjer HD video zapisa u rezoluciji 720p

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT