Recenzija: Nokia E6

Povezivost

Kad su u pitanju kablovi, Nokia E6 se na računalo spaja putem microUSB kabela, preko kojeg se može i puniti, no microUSB punjač u prodajnom paketu nije sadržan, već standardni Nokijin punjač.

USB on-the-go, tehnologija namijenjena pretvaranju uređaja u USB host podržana je, ali kabel, odsnono adapter ćete morati sami nabaviti.

Tu je još i 3,5 mm audio utor kao i odgovarajuće slušalice.

Što se tiče bežičnih mreža, Nokia E6, uz GSM/EDGE, podržava 3G HSDPA prijenos podataka s brzinama do 10,2 mbps u downloadu, odnosno 2.0 mbps u uploadu, kao i oubočajeni WiFi.

Bluetooth podržava prijenos sadržaja, a kad je audio u pitanju podržava i stereo zvuk.

Baterija

Proizvođači već cijelo desetljeće vrijednosti trajanja baterije iskazuju na način da napišu vrijeme na čekanju ili vrijeme u razgovoru. Budući da se ovdje radi o uređaju koji je u startu zamišljen tako da bude stalno spojen na internet te nam brojke neće puno pomoći.

Dakle, Nokia E6 dolazi s baterijom kapaciteta 1500 mAh i u uvjetima kada uređaj ima stalnu vezu s internetom (WiFi ili 3G) s uključenom sinkronizacijom e-mail klijneta, aktivnom chat aplikacijom i umjerenom korištenju ostalih funkcija i baterija može potrajati više od dva dana. Prebacivanjem rada s 3G mreže na 2G dodatno ćete uštedjeti pa bi se autonomija mogla produžiti i za 30%. Ukoliko pak Nokiju E6 koristite offline i na internet se spajate po potrebi baterija će potrajati dobrih 4 do 5 dana.

Zaključak

Nokijina serija E od samih početaka polako evoluira, no model E6 zbog ugrađenog zaslona osjetljivog na dodir postiže određeni kvantni skok i seriju E uvodi u jednu novu dimenziju. Nokia E6, kao što je već nekoliko puta rečeno, namijenjena je striktno ciljanoj publici koja, kad su komunikacijske sposobnosti u pitanju, ne pristaje na kompromise. Sad će mnogi reći, „a gdje je tu BlackBerry?“. Naravno, Nokijina serija E u startu je bila inspirirana Blackberry uređajima, no kvalitetom izrade, robusnošću i istrajnošću zasigurno je korak ispred, što mogu posvjedočiti iz vlastitog iskustva. BlackBerry, kao što je poznato, ima određene prednosti, no za korištenje e-mailova zahtijeva posebno plaćenu BlackBerry pretplatničku tarifu kod operatera, što je stvorilo jedan poprilično zatvoren eko-sustav, a ni sama tarifa nije jeftina.

Još jedna važna prednost pred BlackBerryjem jest postojanje hrvatskih dijakritičkih znakova na tipkovnici, što na BlackBerryjima spada u domenu znanstvene fantastike.

Za ugodno korištenje Nokije E6 dovoljan vam je jedan od podatkovnih paketa koje sada nude svi operateri i to po sasvim razumnim i prihvatljivim cijenama.

Nadalje, vidjeli smo da uređaji s ovakvom koncepcijom postaju popularni i na drugim platformama, pa kao konkurenciju možemo još navesti nadolazeći HTC ChaCha, dok za ostale kao što su Samsung Galaxy Pro ili LG Optimus Pro nismo sigurni da će biti dostupni na našem tržištu.

Kao u svim dosadašnjim recenzijama Nokia uređaja i ovdje ću napomenuti da Symbian operativni sustav za sinkronizaciju svih gore navedenih servisa koristi osjetno manje podatkovnog prometa nego iOS, a posebice Android, što je također svojevrsna prednost.

Nokia E6 bi se u prodaji trebala pojaviti u rujnu, a ocijeni je još prerano govoriti. Ipak, možemo pretpostaviti da će biti u razini o prethodnika (E72 i E5) u trenutku kada su se pojavili na tržištu.

Uređaj na testiranje ustupila: Nokia Hrvatska

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT