Recenzija: Nokia Lumia 610

Operativni sustav, sučelje, performanse…

Nokia Lumia 610 zasnovana je na Windows Phone 7.5 operativnom sustavu, verziji kodnog naziva Tango. Jedna od glavnih karakteristika Tanga je mogućnost pokretanja na uređajima slabijeg hardvera nego što je to slučaj bio s prvom verzijom koja je zahtijevala minimalno procesor takta 1 GHz i 512 MB RAM-a.

Operativni sustav sam po sebi dobro se nosi s ovim hardverom. Sučelje je i dalje vrlo fluidno, a aplikacije se u pravilu otvaraju jednako kao i na hardverski jačim modelima. Ono što će na ovom uređaju svakako biti problem su one aplikacije koje za pokretanje jednostavno zahtijevaju više RAM-a, a jedna od takvih je popularni Skype. Naime, ovu aplikaciju i neke slične nije moguće niti instalirati jer Marketplace u startu daje poruku da nije kompatibilna s vašim uređajem.

Usporedbe radi, na mojoj staroj Nokiji E63 s 369 MHz procesorom i 120 MB RAM-a Skype pozivi rade besprijekorno. Naravno, nema mogućnosti video poziva, no i glasovni su u većini slučajeva sasvim dovoljni.
Naravno, Skype aplikacija za Windows Phone kreirana je za jače uređaje i u trenutku lansiranja nije bila predviđena za slabije, no ako već postoji apliakcija za Symbian te cijeli sijaset raznih Android varijanti ne vidim razloga da Lumia 610 ne dobije svoju verziju Skypea. Na kraju krajeva, Micorosft je vlasnik Skypea.

Metro sučelje s karakterističnim pločicama zaštitni je znak Windows Phone uređaja i kao takav jedinstven u svijetu smartphonea. Za razliku od klasičnog izgleda ikonica koje viđamo na ostalim platformama pločice Metro sučelja su pravilnog pravokutnog oblika, a u ovoj verziji operativnog sustava dolaze u dvije veličine.
Pločice u pravilu predstavljaju prečice do aplikacija, a mogu se ponašati i kao widgeti, dakle kao žive pločice. Ove potonje u pravilu pokazuju broj pristiglih poruka, neodgovorenih poziva, stavke kalendara i sl.
Za razliku od Androida, Windos Phone sučelje nema više početnih zaslona koji se skrolaju lijevo-desno, već neku vrstu trake koja se pomiče gore-dolje. Kako dodajete nove pločice na početni zaslon tako se traka produžuje.
Listanjem početnog zaslona u lijevu stranu dolazimo do popisa svih aplikacija i općenito postavki uređaja.

Multitasking na Widnows Phone 7 platformi riješen je slično kao na iOS-u, dakle aplikacije ne rade u pozadini već su suspendirane i ponovnim pozivanjem vraćaju se u onaj stadij u kojem su bile “zamrznute”. Jedini istinski rad u pozadini imaju e-mail klijent, instant messaging i aplikacije koje koriste GPS.

Upotrebljivost i aplikacije

Nokia Lumia 610 dolazi sa standardnim setom aplikacija koje operativni sustav nudi sam po sebi, ali i instaliranim dodatnim aplikacijama kao što su npr. Nokia mape i Nokia Drive.

Kao i na svim ostalim Nokijinim pametnim telefonima Nokia Mape i Nokia Drive na Lumiji 610 donose potpuno besplatnu glasovno navođenu turn-by-turn navigaciju. Same mape je moguće vidjeti u tri različita načina pregleda: klasični, satelitski i javni prijevoz, a ovaj potonji na našim prostorima nije u potpunosti podržan.
Za razliku od Nokia Maps aplikacije, Nokia Drive omogućuje korištenje mapa i navigacije u offline načinu, tako da željene lokacije prethodno preuzmete na uređaj.

Mobilni Microsoft Office standardna je oprema Windows Phone uređaja i kao takav predstavlja najbolju moguću integraciju obrade dokumenata s pametnim telefonom. Dakle, moguće je pregledavati, kreirati i uređiavati Word, Excel, PowerPoint i OneNote dokumente, a za sinkronizaciju se brine integrirani Microsoftov SkyDrive cloud servis koji u startu nudi 7 GB besplatnog prostora za pohranu.
Svjesni smo činjenice da uređivanje dokumenata na ovako malom zaslonu neće baš predstavljati užitak, ali u određenom trenutku može dobro doći.

Za organizaciju radnog i slobodnog vremena brine se kalendar koji je moguće sinkronizirati s vašim Windows Live kalendarom, no ne i Goolge kalendarom kao na modelu Lumia 710.

Internet Explorer zadužen je za pregledavanje web stranica. Dolazi s vrlo jednostavnim sučeljem koje svu površinu ostavlja prikazu web stranica. Za razliku od ostalih mobilnih preglednika adresna traka je smještena u donjem dijelu zaslona, pa ako dolazite s neke druge platforme možda će vam zatrebati određeno vrijeme prilagodbe. Dodatni izbornik donosi pregled tabova, povijest, favorite i postavke. Internet Explorer radi uglađeno i, ovisno o internetskoj vezi, prilično brzo. Opći dojam surfanja je solidan, a dojam donekle kvari nedostatak podrške za Flash.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT