Recenzija: Nokia Lumia 610

Multimedija i povezivost

Jedno od većih ograničenja Windows Phone perativnog sustava je nepotrebno zakomplicirana razmjena sadržaja s računalom. Sve slike, video i zvučne datoteke s računalom možete razmjenjivati isključivo putem Zune aplikacije koju najprije morate preuzeti s Micorosoftove web stranice (111 MB) i instalirati na računalo. Po mom osobnom mišljenju Zune aplikacija je neintuitivna i nelogično organizirna, Kao da se Microsoft i ovdje natjecao s Appelom u disciplini „tko će gore“. Ipak, jednom kad se naviknete na sučelje Zunea i sve njegove „kerefeke“ sinkronizacija sadržaja odvijat će se prilično brzo. Zune sinkronizaciju možete koristiti putem USB kabela, ali i WiFi-a.
Dakle, zaboravite na “Mass storage” i MTP, jer Windows Phone to jednostavno ne podržava.

Galerija fotografija dio je Pictures huba koji objedinjuje i ostale aplikacije vezane uz same slike. U njemu možete vidjeti albume, fotografije organizirane po kontaktima, ali i integraciju s drugim servisima poput Facebooka.
Svaku fotografiju možete poslati MMS-om ili e-mailom te podijeliti na Facebooku, no ne u punoj veličini. Slike se u tom slučaju smanjuju, što je još jedno ograničenje Windows Phone operativnog sustava.

Video reprodukcija također se odvija unutar Pictures huba i dolazi s najosnovnijim funkcijama. Na bilo kakve DivX i Xvid formate video zapisa slobodno zaboravite jer na Windows Phone operativnom sustavu jednostavno nisu podržani.
Ovdje na scenu ponovo stupa Zune putem kojeg svaku video datoteku najprije morate rekodirati u .mp4 i tek tada prebaciti na uređaj. Ova radnja je prilično iritantna jer ovisno snazi vašeg računala konverzija može potrajati dulje od samog trajanja videa.
Da ne bude zabune, ovo nije karakteristično samo za Lumiju 610 već sve Windows Phone uređaje.

Glazbu je na uređaj također potrebno prebaciti preko Zunea, a preslušavati ju možete unutar Music huba koji opet nudi integraciju s video playerom, FM radiom i Marketplaceom. Glazbu je moguće organizirati po naslovima, izvođačima, playlistama i žanrovima, a sučelje je i ovdje vrlo jednostavno te ugodno za korištenje.

Kvaliteta reprodukcije i jačina zvuka ne može se svrstati u najvišu kategoriju, ali svakako odgovara prosjeku cjenovnog razreda u kojem se uređaj nalazi.

Kamera

Nokia Lumia 610 dolazi s 5 MP kamerom i LED bljeskalicom. Kao i kod ostalih Nokijinih WP modela sučelje kamere je vrlo jednostavno. Ponuđene opcije sadržavaju izbor scena, podešavanje kontrasta, izoštravanje slike, macro način i sl.
Odlična stvar kod Lumije 610 je posebna fizička tipka za koja kameru uključuje i kad je uređaj zaključan, a za sprečavanje slučajnog uključivanja brine se proximity senzor.
Kvaliteta snimljenih fotografija mogla bi se svrstati u prosjek, a nekoliko primjeraka slijedi u nastavku:

Video kamera nas vraća u prošlost jer najviše što nudi je snimanje VGA video isječaka. Ovim se Lumia 610 svrstava ispod prosjeka klase jer mnogi jeftiniji Androidi odavno imaju mogućnost snimanja 720p videa. S pozitivne strane treba istaknuti kontinuirani autofokus, ali ukupna kvaliteta videa zbog niskog bitratea neće pretjerano oduševiti.

Baterija

Kapacitet baterije od 1300 mAh sam po sebi ne predstavlja impresivan podatak, ali  Nokia Lumia 610 nije prevelik potrošač. Uz stalnu internetsku vezu (3G i WiFi), sinkronizaciju jednog mailboxa, dvadesetak minuta razgovora, sat vremena surfanja, pola sata preslušavanja glazbe, instalaciju nekoliko aplikacija te povremeno kopanje po izbornicima Nokia Lumia 610 izdržala je ukupno oko 30 sati. Naravno, svako intezivnije korištenje smanjit će autonomiju, a uštede prvenstveno možete postići ograničavanjem internetske veze i spajanjem po potrebi.

Zaključak

Nokia Lumia 610 u prvom je redu uređaj koji nas je oduševio dizajnom i kvalitetom izrade u tradicionalnom Nokijinom stilu. Sa softverske strane imamo ono što imamo, dakle relativno ograničeni Windows Phone operativni sustav, a sa hardverske nešto slabiji procesor i smanjenu količinu RAM-a. Ove dvije stavke uglavnom utječu na nemogućnost upotrebe određenih aplikacija kao što su Skype i Angry Birds, no ukupna fluidnost sustava nije narušena.
Nokia Lumia 610 svakako će se svidjeti manje zahtjevnim korisnicima, ali i većini ljubitelja Windows Phone platforme kojima financije ne dopuštaju kupovinu skupljih uređaja.
Kada govorimo o Windows Phone eko-sustavu treba reći da u Marketplace sada broji preko 100.000 aplikacija što nije zanemariv podatak. Sve važnije aplikacije koje imamo na drugim platformama polako stižu i na Windows Phone, no primjedba na zatvorenost i ograničenost i dalje stoji.

Nokia Lumia 610 uvrštena je u ponudu T-Mobilea po cijeni od  2.398,00 kuna, što ovaj uređaj svrstava u neki srednji cjenovni rang. O izravnoj konkurenciji bespredmetno je govoriti jer je za sada predstavlja jedini Windows Phone uređaj u kategoriji. S druge strane, za malo više novca možete kupiti Lumiju 710 i imati poptuno funkcionalan Windows Phone uređaj.

Konkurencija iz drugih platformi mogla vi se eventualno svesti na Sony Xperia U i LG Optimus L3.

 

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT