Recenzija: Nokia Lumia 800

Operativni sustav i sučelje

Budući da je Krešimir u recenziji Lumije 710 više-manje opisao sve što o Windows Phone Mangu trebate znati, imam potrebu dati moj osvrt na nekolicinu detalja. Ovo je moj prvi susret sa Windows Phone sustavom i moram priznati da me oduševila njegova brzina i fluidnost. Neovisno o tome što Lumia 800 ima klasični jedno-jezgreni procesor performanse su jednostavno vrhunske. Moglo bi se prigovoriti nekim detaljima kao što su zatvoren sustav, nedostatak vanjske memorije ili izostanak nekih aplikacija, no to će vjerojatno svatko doživjeti na svoj način. Zaslon se otključava pritiskom na fizičku tipku sa desne strane uređaja, no zbog četiri tipke na istoj ravini palac tu malo „šeta“ i bit će potrebno određeno privikavanje. Na zaključanom zaslonu pri samom su vrhu prikazani signal i baterija, a ispod njih se nalaze kontrole za glazbu. Malo je nezgodno što nakon uključivanja radija ili svirača kontrole na zaslonu ostaju sve dok ne resetirate uređaj. Na dnu su prikazani vrijeme i datum a ispod njih obavijesti o primljenoj poruci i e-mail-u…

Kada otključate zaslon prelaskom prstom prema gore pred vama se otvara karakteristično „Metro“ sučelje. Istina, potrebno je neko vrijeme dok se naviknete na ovakav operativni sustav ali je poprilično logičan i lako ga je savladati. Ono što nedostaje je mogućnost odabira veličine prikaza pločica aplikacija na početnom zaslonu, a ponuđene su samo dvije veličine, tj. kvadrat, odnosno pravokutnik. Interesantna je grafika određenih pločica koja unutar kocke ili pravokutnika prikazuje svoj sadržaj ili obavijesti. Drugim riječima, može se ponašati kao Widget na Symbianu ili Androidu.

Listanjem na lijevo otvara se novi zaslon u kojem su abecedno poslagane sve aplikacije u nizu. Bilo bi dobro dopustiti mogućnost uređivanja niza prema proizvoljnim kriterijima, ali ako instalirate veći broj aplikacija pritiskom na povećalo ispod navigacijske strelice možete koristiti pretraživanje.

Nadalje, potrebno je napomenuti razdijeljenost Nokia Maps i Nokia Drive apliakcija koje su na Symbian OS-u stopljene u jednu. Ovdje je to pomalo nejasno. Bilo bi logičnije da je to jedna aplikacija i da npr. kad odredite rutu aplikacija samo prijeđe u „drive mode“ i dobijete „trurn by turn“ glasovno navođenu navigaciju. Razlika je još u tome što Nokia Maps koristi podatkovnu vezu, dok je Nokia Drive offline navigacija. Prilikom prve upotrebe upitat će vas koje mape želite instalirati. Iz Nokije najavljuju da bi u slijedećim nadogradnjama te dvije aplikacije mogle biti spojene.

S druge strane, FM radio sam prilično dugo tražio jer nije izlistan kao samostalna aplikacija već je smješten unutar Music+videos huba. Ovaj hub sadrži Zune koji nudi servise poput Nokia Music i raznih podcasta, a ima i prečicu za pristup Marketplaceu.

Nadam se da će u budućim nadogradnjama radio i music player biti ostavljeni kao posebne aplikacije te još malo dorađeni. Nekima nebitno, ali nedostaje equalizer te neke opcije poput automatskog pretraživanja stanica ili uređivanja glazbenih datoteka.

Video prikaz rada s web preglednikom

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT