Recenzija: Nokia Lumia 800

Pozivi, poruke…

Aplikacija za pozive prilikom pokretanja nudi povijest poziva, ali bilo bi puno praktičnije da ponudi recimo numeričku tipkovnicu. U dnu zaslona nalaze se virtualne tipke, tj. one za glasovne poruke, tipkovnicu, kontakte i pretraživanje. Tipkovnica je dobro dizajnirana, a s obzirom na veličinu tipki vjerojatnost od pogreške je mala. Kontakti su kao i na svim Windows Phone uređajima povezani s nekim od online servisa, pa osim pozivanja možete poslati mail, poruku na Facebook, Twitter i sl. „History“, osim popisa poziva, pozvanih kontakta i poruka nudi ispis mailova, odnsono događaja vezanih uz pojedini kontakt.

Tipkanje poruka i teksta općenito ide lako premda se u početku treba priviknuti na tipkovnicu. Iako je u principu dovoljno komotna oni s debljim prstima mogli bi imati izvjesnih problema.

Kamera

Nokia Lumia 800 opremljena je 8 MP kamerom, 22 mm širokom Carl Zeiss lećom, koja snima fotografije u maksimalnoj rezoluciji 3264×2448 piksela (4:3, 8 MP; 16:9, 7 MP). Tu je i mogućnost snimanja videa u 720p rezoluciji pri 30 fps. Fizička tipka za pokretanje kamere, odnosno okidanje odličan je dodatak kojeg na novijim generacijama uređaja ne nalazimo. Dobra stvar je što se dugim pritiskom na ovu tipku kamera može pokrenuti dok je ekran zaključan, međutim potrebna je sekunda dok se aplikacija pokrene. Svijetlo za noćne snimke omogućuje dual LED bljeskalica koja inače nešto jača od one na modelu N9. Isto tako LED se može koristiti i kod snimanja videa.

Video prikaz rada s kamerom


Samo sučelje kamere je jednostavno. S desne strane se nalaze softverske tipke za kontrolu snimanja, zumiranje i podešavanja dok je s lijeve smještena galerija. Jednostavnim povlačenjem prsta s lijeva na desno možete pregledavati zadnju snimljenu fotografiju. Unutar galerije kada „uštipnete“ ekran otvara se prikaz slika u smanjenom formatu. Dugim pritiskom na sliku ili pritiskanjem na oznaku „…“ ulazite u izbornik iz kojeg možete postaviti fotografiju na društvene mreže ili poslati mailom. Možete ih koristiti kao pozadinu zaključanog zaslona, izbrisati ili napraviti „auto fix“ fotografije gdje će vam je uređaj automatski popraviti.

Fotografiju možete snimiti pritiskom na fizičku tipku na boku ili virualnom na ekranu. U opcijama su prikazani standardni parametri i mogućnosti podešavanja npr. fokusa, rezolucije i sl.

Kad je video u pitanju ovo je jedan od boljih snimača na Windows telefonima i neće vas razočarati kvalitetom. Slijede primjeri video isječaka:

Baterija

Unutrašnja baterija Lumie 800 od 1450 mAh (BV-5JW) bila je izvor negodovanja korisnika te joj ne bi škodila još koja stotina miliamper sati. U međuvremenu je Nokia izdala softversku nadogradnju (1600.2487.8107.12070) kojom je Lumia 800 dobila još koji sat autonomije tako da možete računati na nekih 30 do 35 sati intezivnog korištenja uz konstantnu povezanost na internet bilo putem mobilne mreže ili putem WiFi-a. Cijelo vrijeme testiranja bila je uključena opcija Battery saver što podrazumijeva podešenost osvijetljenosti ekrana na automatski način.

Zaključak

Nokia Lumia 800 ima težak zadatak, privući trenutne Nokia i Symbian fanove te dovući nove korisnike na Windows Phone platformu. U svakom slučaju Windows Phone je još mlad i na njemu treba poraditi kako bi postao ozbiljna konkurencija iOS-u i Androidu. Ono što veseli je polagana „Nokifikacija“ samog sustava, odnosno ugradnja nekih elemenata prisutnih na Symbian i MeeGo sustavima koji će naći mjesto u slijedećoj verziji WP 8 „Apollo“. Ovaj drugi dio bit će puno lakši, jer je Nokia napravila iznimno lijep i kvalitetan uređaj koji svojim izuzetnim dizajnom i odličnim zaslonom omogućuje ugodnije korištenje uređaja u nadolazećim dužim sunčanim danima. Nokia Lumia 800 bi se u prodaji trebala pojaviti u nadolazećim tjednima, a cijena za sada još nije poznata.

Tehnilčke detalje potražite ovdje.

Uređaj na testiranje ustupila: Nokia Hrvatska

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT