Recenzija: Nokia Lumia 900

U veljači ove godine Nokia je za američko tržište najavila svoj adut među Windows Phone uređajima, Lumiju 900 koja bi trebala baciti novo svjetlo na dramatičnu promjenu strategije koju je Nokia odigrala i zaokružiti lepezu prvih Windows Phone uređaja. Nije dugo trebalo čekati reakciju iz Amerike koje ima značajan udio na tržištu mobilnih uređaja te veći broj Windows Phone fanova. Lumia 900 je bila razgrabljena u prvim satima prodaje, a u redovima su se našli i neki suosnivači suparničkih kompanija poput Steve Wozniaka.

S druge strane oceana Nokia fanovi su trebali pričekati još koji mjesec, točnije do svibnja, kada je najavljena i globalna verzija Lumije 900 koja za razliku od američke nema podršku za LTE odnosno 4G mreže. Nokia je odigrala na sigurno, pakirajući veliki 4.3“ AMOLED zaslon u već provjereno izuzetan i drugačiji dizajn Lumije 800, dajući Windows Phone platformi standardno pouzdanu kvalitetu izrade uređaja. Jedina stvar koja bi krajnjim korisnicima mogla zasmetati je sam operativni sustav kojem velika većina zamjera zatvorenost i ograničenost. Međutim, Nokia je tu doskočila i značajno utjecala na razvoj samog OS-a te pomalo razbila uniformnost sustava uključivanjem vlastitog softvera kojim se Lumia serija WP uređaja ističe od ostalih. Sada ćemo proletjeti kroz svaki dio Lumije 900 te vam pokušati približiti uređaj i otkriti sve mane i vrline.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 127.8 x 68.5 x 11.5 mm, 90 cm3

Masa: 160 g

Zaslon: 4.3“, AMOLED, 480 x 800 piksela (cca 217 ppi), Clear Black polarizirajući filter, Gorilla staklena površina, RGB matrica

Procesor: 1,4 GHz Scorpion,  Adreno 205 grafički procesor

Memorija: 512 RAM, 16 GB interne memorije

Kamera: Primarna 8 MP, 3264×2448 piksela, Carl Zeiss optika sa dual-LED bljeskalicom, Sekundarna: 1 MP

Video: 720p, 30 fps

Povezivanje: Micro USB, Bluetooth, WiFi

Ostalo: FM radio s RDS-om, A-GPS, kompas, žiroskop

Baterija: 1830 mAh

OS: Windows Phone 7.5 (Tango, 2175.2101.8779.12201)

Prednosti

– Dizajn,

– Polikarbonatno mono kučište,

– Vanjski zvučnik,

– Zaslon,

– 100 000 plus aplikacija na Marketplace-u

– Uskoro dostupna nadogradnja sa na WP 7.8 s WP 8 elementima

Nedostaci:

– Micro SIM (premda dostupna svugdje)

– Nema podršku za memorijske kartice

– USB ne podržava masovnu pohranu ni MTP

– Zatvoren i ograničen OS

– Razmjena sadržaja isključivo putem Zune aplikacije

– Cijena

Pakiranje

Sa Lumia serijom uređaja stiglo je novo pakiranje koje je praktično, relativno malih dimenzija i dobro osmišljeno. Uz Lumiju 900 dolaze elegantna utičnica, USB kabel za punjenje uređaja i prijenos podataka te obične slušalice. U paketu dolazi još ključ za otvaranje SIM ladice, ali o njemu malo kasnije. Bilo bi dobro da su kabel i punjač usklađeni s bojom uređaja, ali radi se o manje bitnom detalju jer je punjač dobro dizajniran, neprimjetan u zidnoj utičnici a kabel visoke kvalitete.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT