Recenzija: Nokia Lumia 900U veljači ove godine Nokia je za američko tržište najavila svoj adut među Windows Phone uređajima, Lumiju 900 koja bi trebala baciti novo svjetlo na dramatičnu promjenu strategije koju je Nokia odigrala i zaokružiti lepezu prvih Windows Phone uređaja. Nije dugo trebalo čekati reakciju iz Amerike koje ima značajan udio na tržištu mobilnih uređaja te veći broj Windows Phone fanova. Lumia 900 je bila razgrabljena u prvim satima prodaje, a u redovima su se našli i neki suosnivači suparničkih kompanija poput Steve Wozniaka.

S druge strane oceana Nokia fanovi su trebali pričekati još koji mjesec, točnije do svibnja, kada je najavljena i globalna verzija Lumije 900 koja za razliku od američke nema podršku za LTE odnosno 4G mreže. Nokia je odigrala na sigurno, pakirajući veliki 4.3“ AMOLED zaslon u već provjereno izuzetan i drugačiji dizajn Lumije 800, dajući Windows Phone platformi standardno pouzdanu kvalitetu izrade uređaja. Jedina stvar koja bi krajnjim korisnicima mogla zasmetati je sam operativni sustav kojem velika većina zamjera zatvorenost i ograničenost. Međutim, Nokia je tu doskočila i značajno utjecala na razvoj samog OS-a te pomalo razbila uniformnost sustava uključivanjem vlastitog softvera kojim se Lumia serija WP uređaja ističe od ostalih. Sada ćemo proletjeti kroz svaki dio Lumije 900 te vam pokušati približiti uređaj i otkriti sve mane i vrline.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 127.8 x 68.5 x 11.5 mm, 90 cm3

Masa: 160 g

Zaslon: 4.3“, AMOLED, 480 x 800 piksela (cca 217 ppi), Clear Black polarizirajući filter, Gorilla staklena površina, RGB matrica

Procesor: 1,4 GHz Scorpion,  Adreno 205 grafički procesor

Memorija: 512 RAM, 16 GB interne memorije

Kamera: Primarna 8 MP, 3264x2448 piksela, Carl Zeiss optika sa dual-LED bljeskalicom, Sekundarna: 1 MP

Video: 720p, 30 fps

Povezivanje: Micro USB, Bluetooth, WiFi

Ostalo: FM radio s RDS-om, A-GPS, kompas, žiroskop

Baterija: 1830 mAh

OS: Windows Phone 7.5 (Tango, 2175.2101.8779.12201)

Prednosti

- Dizajn,

- Polikarbonatno mono kučište,

- Vanjski zvučnik,

- Zaslon,

- 100 000 plus aplikacija na Marketplace-u

- Uskoro dostupna nadogradnja sa na WP 7.8 s WP 8 elementima

Nedostaci:

- Micro SIM (premda dostupna svugdje)

- Nema podršku za memorijske kartice

- USB ne podržava masovnu pohranu ni MTP

- Zatvoren i ograničen OS

- Razmjena sadržaja isključivo putem Zune aplikacije

- Cijena

Pakiranje
Sa Lumia serijom uređaja stiglo je novo pakiranje koje je praktično, relativno malih dimenzija i dobro osmišljeno. Uz Lumiju 900 dolaze elegantna utičnica, USB kabel za punjenje uređaja i prijenos podataka te obične slušalice. U paketu dolazi još ključ za otvaranje SIM ladice, ali o njemu malo kasnije. Bilo bi dobro da su kabel i punjač usklađeni s bojom uređaja, ali radi se o manje bitnom detalju jer je punjač dobro dizajniran, neprimjetan u zidnoj utičnici a kabel visoke kvalitete.Kućište
Nokia je kod Lumije 900 napravila dizajnerski odličan posao, maksimalno izduživši kućište Lumije 800 bez narušavanja ljepote i jednostavnosti. Zamjerka ide na upotrebu ravnog zaslona za razliku od zaobljenog kojeg smo imali priliku vidjeti kod Lumije 800. Samo kućište, kao i kod Nokije N9/Lumije 800 izrađeno je u jednom dijelu od polikarbonata sa matiranom završnom obradom, osim u bijeloj varijanti kod koje je kućište glatko. Lumia 900 na hrvatskom tržištu je dostupna u crnoj i bijeloj verziji, a uskoro možemo očekivati neonsko plavu (Cyan) te rozu (Pink) verziju.S prednje strane dominira 4,3“ AMOLED ravan zaslon omeđen laganim uzdignućem koje dodatno naglašava glavni adut uređaja. Iznad zaslona, u lijevom uglu se smjestila 1 MP kamera zavidne kvalitete, gotovo nevidljivi senzori blizine te automatskog osvjetljenja, dok su na sredini logo Nokije a iznad njega duža perforacija slušalice. Ispod zaslona su smještene tri standardne funkcijske kapacitivne tipke: strelica za natrag i „multitasking“, Windows tipka za povratak na početni zaslon koja služi za govorno upravljanje i pretraživanje te tipka za Bing tražilicu. Tipke su dobro kalibrirane i brzo odgovaraju na dodir.S gornje strane su se smjestili 3,5 mm utor za slušalice, do njega drugi mikrofon, potom utor za micro USB koji služi i za pujenje te ladica za MicroSIM karticu.

Najveća zamjerka je upravo upućena Micro SIM ladici koja kod testnog uređaja nije bila najbolje izvedena (moguće da je problem uočen samo kod našeg testnog uređaja jer do sada nismo naišli na slične zamjerke kod postojećih korisnika). Naime gornji pokrovni dio je iskrivljen te vratašca ne brtve dobro, što ne ostavlja najbolji dojam na uređaj ovog kalibra. Također, ladica šuška zbog pokretnog dijela mehanizma otvaranja koji se, usput rečeno, teže otvara. Da bi otvorili Micro Sim ladicu, Nokia je za razliku od Lumije 800 promijenila mehanizam te upotrijebila unutrašnji mehanizam otvaranja kojeg trebate pritisnuti ključem koji dolazi u paketu (slično kao kod HTC-a One X). Mana tome je što ključ, ako niste pažljivi, možete lako zagubiti, a rezervnog nema. Nadamo se da će Nokia promijeniti način umetanja Micro Sim kartice na budućim WP8 uređajima.

Sa desne strane uređaja nalaze se kontrolne tipke glasnoće zvuka (zvono, poziv, glazba), izvedene u jednom dijelu, a ispod njih je tipka za zaključavanje/otključavanje te gašenje uređaja. Na dnu desne strane se nalazi tipka koja ukljuluje kameru te vrši okidanje. Tipka kamere je mogla biti neznatno viša što bi olakšalo fokusiranje i okidanje fotografije.

Na donjem djelu uređaja se nalazi velika elipsasta rešetka koja krije vrlo glasan vanjski zvučnik. Također, tu su još i oznake uređaja koje su inače standardno smještene ispod baterije. No kako kod Lumije 900 vađenje baterije nije moguće, Nokia je napravila kompromisno rješenje pa oznake ne dolaze do izražaja.Lijeva strana uređaja je ostala čista te služi kao oslonac u ruci dok vašim palcem upravljate uređajem. Poleđinom dominira kromiran modul 8 megapikselne kamere iznad koje je smješteno dvostruka LED bljeskalica. Na modulu su istaknuti logo Nokije te ime proizvođača optike Carl zeiss. Logo je podložan ogrebotinama te bi bilo dobro nabaviti zaštitnu masku kako bi općenito izbjegli oštećenja.Premda kućište teži 160g, dobro je izbalansirano te uređaj upravo zahvaljujući kućištu iz jednog dijela ostavlja dojam iznimne čvrstoće. Ergonomski je jako dobro izvedeno te je rukovanje uređajem jednostavno. Naravno, zbog sve većih dimenzija kojima se danas teži u mobilnoj industriji vaš palac će se kvalitetno rastegnuti te preći dobru kilometražu.

Razgovori su poprilično kvalitetni zahvaljujući ugrađenom drugom mikrofonu koji poništava okolnu buku kako bi vaš govor bio kristalno. Reprodukcija zvuka iz slušalice na visokoj je razini, a vanjski zvučnik je vrlo glasan te iskoristiv za hands free pozive.

Zaslon


Nokia već standardno ugrađuje odlične zaslone u svoje uređaje. Kod Lumije 900 se radi o kvalitetnom AMOLED zaslonu koji ima RGB matricu. Više o matricama pogledajte ovdje. Prikaz boja je izvrstan, pogotovo na Suncu, zahvaljujući CBD „Clear Black Display“ tehnologiji, odnosno polarizirajućem filteru koji se nalazi iznad zaslona te omogućuje kvalitetan prikaz crne boje i dobru vidljivost pri jakom vanjskom osvjetljenju. Kod rezolucije Nokia nije imala previše izbora jer je ona određena Microsoftovim uvjetima za izradu Windows Phone uređaja, a iznosi 480 x 800 piksela što na dijagonali od 4,3“ daje gustoću piksela od mršavih, ali sasvim dovoljnih 217 ppi.Važno je napomenuti kako je tipkanje poruka na ovom zaslonu izrazito ugodno te je virtualna tipkovnica jako dobro konstruirana. O odazivu zaslona je danas besmisleno razglabati, međutim kod Lumije 900 se radi o odlično baždarenom zaslonu sa taktilnim odazivom na visokoj razini uz izvrstan prikaz boja.

Kamera
Kamera na Lumiji 900 ima senzor jačine 8 MP koji daje fotografije od maksimalnih 3264x2448 piksela. Za kvalitetu fotografija je odgovoran dugogodišnji Nokijin partner Carl Zeiss koji je vodeći proizvođač optičkih sustava. Za noćne snimke je zadužena dvostruka LED bljeskalica koja svoju dužnost obavlja sasvim solidno. Noćni snimci bi mogli biti kvalitetniji, jer na otvorenijim prostorima LED osvjetljenje ipak nije doraslo Xenon tehnologiji pa se na takvim fotografijama primijeti određena doza šuma, dok su noćne fotografije na manjim udaljenostima zadovoljavajuće. Iznenađujuće dobra je 1 MP prednja kamera koja daje jako čistu sliku te je odlična za video pozive. Kamera podržava snimanje videa u HD rezoluciji (720p) pri 30 fps. Također je moguće koristiti LED osvjetljenje za noćne snimke.

Sučelje kamere je vrlo jednostavno. Pritiskom na „settings“ ukazuje se izbornik s dodatnim funkcijama, dok prelaženjem prsta s lijeva nadesno ulazite u galeriju posljednjih snimki. Sa Tango nadogradnjom postala je dostupna Nokijina aplikacija „Camera extras“ koja daje nove mogućnosti snimanja poput panorame, odbrojavanja i slično ali nažalost još nije dostupna za hrvatski Marketplace.

U nastavku slijede primjeri fotografija...

... i video isječaka snimljenik Nokijom Lumia 900
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Dbx7lTWOfHw&version=3&hl=hr_HR]

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=mKFBdI5BwKU&version=3&hl=hr_HR]

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=z4NbPdbo8QM&version=3&hl=hr_HR]

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=-mhOyzJBBOA&version=3&hl=hr_HR]

Operativni sustav
Na testnoj Lumiji imali smo Tango verziju verziju (WP 7.5) OS-a koja je donijela dijeljenje Internetske veze putem WiFi-a, odnosno „WiFi Hotspot“ te neke detalje poput novih pozadina za početni zaslon i slično, no neke veće promjene su izostale. Tako i dalje ne možete staviti vlastitu melodiju zvona bez preuzimanja aplikacije. Još jedna mana OS-a, premda meni osobno nebitna, je što nedostaje podrška za većinu jezika pa tako i za Hrvatski.Nakon što pritisnete tipku za otključavanje pojavi se fotografija na zaključanom zaslonu sa osnovnim informacijama (vrijeme, kalendar, poruke). Povlačenjem zaslona prema gore dolazite na početni zaslon. Cijelo korisničko sučelje je bazirano na pločicama odnosno hubovima pritiskom kojih otvarate aplikaciju. Osim uloge otvaranja aplikacije, pločice služe kao widgeti te vam pokazuju informacije poput broja pristiglih poziva, poruka itd.

OS je standardno fluidan te je hardver jako dobro iskorišten, a korištenje nativnih aplikacija poput pregledavanja e-pošte je čista ugoda. Međutim, kod 3rd party aplikacija poput WhatsApp, Viber, NokiaMaps i sl. osjeti se zastoj od gotovo sekunde dok aplikacija proradi, što ne ide na ruku Windows Phone OS-u koji slovi kao jedan od najbržih.

Nadalje, sinkronizacija sadržaja je jedino moguća putem Zune softvera koji je prilično glomazan i nepregledan, no budući da nemate puno izbora služit će vam za prebacivanje glazbenih datoteka i ostalih multimedijskih sadržaja. Također, velika je mana izostanak podrške za DivX i Xvid sadržaje na uređajima jer nisu podržani od strane Windows Phone OS-a. Naravno, ovdje na scenu ponovo stupa Zune koji će svaku video datoteku rekodirati i prebaciti u Windows Phoneu prihvatljiv format.

Aplikacije
Ono što će zasigurno privući veliki broj Nokia fanova su Nokia aplikacije čiji se broj lagano povećava. Najvažnije su definitivno Nokia Maps i Nokia Drive koje su, premda i dalje razdvojene, vrlo fluidne i donose besplatnu turn-by-turn navigaciju. Navigacija putem Nokia Drive aplikacije je vrlo jednostavna, dostupna i u vanmrežnom načinu dok mape pokrivaju i najsitnije detalje pa i „kozje“ putove tako da je šansa da se izgubite ravna nuli. U aplikaciji možete odabrati 4 moguća prikaza mapa: klasični, satelitski, tranzit i javni prijevoz. Ono što nećete moći je koristiti uređaj za vrijeme navigacije jer WP ne podržava pravi multitasking, te će se u slučaju korištenja uređaja navigacija isključiti.

Vaše fotografije i filmovi su smješteni u „Pictures“ hubu u kojem možete pregledavati sav multimedijalni sadržaj. Dijeljenje istog je vrlo jednostavno te fotografiju ili video možete podijeliti sa svim društvenim mrežama ali u smanjenoj rezoluciji.


Još jedna velika prednost su Microsoft Office aplikacije koja je odlično uklopljena u OS te sadrži sve poznate aplikacije iz obitelji Office-a, Word, Excell, Powerpoint i One Note, koji vam mogu ponekad zatrebati premda je pregledavanje dokumenata neusporedivo sa pregledavanjem na računalu. Office je povezan sa Skydrive sustavom, tako da vaše dokumente možete pohraniti na besplatnih 7 GB dodatnog online prostora.

Glazbeni svirač je jednostavan i funkcionalan. Glazbu koju ste prenijeli putem Zunea možete sortirati po izvođaču ili nazivu pjesme. Reprodukcija glazbe je standardno izvrsna, a možda bi u sljedeće Lumije bilo dobro ubaciti Dolby zvuk što će dodatno poboljšati kvalitetu zvuka. Vanjski zvučnik je odličan, reprodukcija kvalitetna premda ne dostaje bas sekvence. Radio je vrlo osnovan te očekujemo značajno poboljšanje aplikacije u sljedećoj nadogradnji.

Sve igre su smještene u Games hubu, te se većina kvalitetnih igara, koje su inače besplatne na ostalim operativnim sustavima i njihovim trgovinama ovdje plaća.Internet explorer obavlja jako dobru ulogu web preglednika. Premda ne podržava flash surfanje internetom je užitak. Nezgrapno je prelaženje iz taba u tab, ali je sam preglednik jako brz te učitava stranice bez problema. Zumiranje štipanjem, odnosno Pinch to zoom“ funkcija  vrlo je fluidna i usporediva s Androidima koje pogone dvojezgreni procesori. Zanimljivo je i vrlo korisno što IE možete koristiti u tri smjera, odnosno vertikalno te horizontalno na obje strane uređaja.Da budete u toku s obvezama pobrinut će se kalendar koji je na WP sinkroniziran sa Windows Live računom. Također će vam prikazivati događanja sa društvenih mreža koje vi odaberete.

Baterija


Baterija kod Lumije 900, kao i kod Lumije 800 je unutrašnja te zamjenjiva jedino u servisu. Njenih 1830 mAh će potrajati uz intenzivno korištenje približno 28 sati dok ćete uz umjereno korištenje izvući koji sat više. Rezultati testiranja su dostupni na Forumu. Iskreno koji mili amper više bi dobro došao, ali autonomija je zadovoljavajuća i na razini sličnih uređaja s većim zaslonom.

Zaključak


Nokia Lumia 900 je došla na scenu kao završetak lepeze Lumia uređaja koje je Nokia ponudila svijetu kako bi opravdala promjenu strategije i prijelaz na Windows Phone platformu. Uređaj je postigao značajan uspjeh preko bare, no dolazak na Europsko tržište je pod velikom sjenom objave Microsofta kako postojeći modeli neće dobiti slijedeću značajnu nadogradnju WP operativnog sustava, odnosno Windows Phone 8 koji će donijeti prijeko potrebno osvježenje na taj zatvoren OS. Ta činjenica se odmah odrazila na prodaju Lumije 900 u SAD-u koja sada kao jedini, ali vrlo važan adut ima logo Nokije koja je postavila temelje mobilne industrije svojim uređajima. Međutim, trunku spasa će donijeti nadogradnja na Windows Phone 7.8 kojom će doći dobar dio WP8 detalja na „starijim“ uređajima uključujući i Lumiju 900. Windos Phone 7.8 će donijeti novi početni zaslon s promjenjivim dimenzijama pločica te razna druga poboljšanja, što možemo očekivati kroz koji mjesec, kada budu predstavljeni i prvi WP 8 uređaji. Pozitivna strana Windows Phone „ekosustava“ je upravo u trenutnom velikom ulaganju Microsofta, te interesu programera koji svakodnevno povećavaju broj aplikacija na Marketplace-u koji sada već broji više od 100 000 aplikacija.

Uređaj sam po sebi vas neće razočarati svojim performansama te će definitivno plijeniti pažnju i skretati poglede na njega. Ipak je Nokia izgradila svoje ime na kvalitetnim i lijepo dizajniranim uređajima punim inovacija. Nokia bi možda trebala razmisliti o prilagođavanju cijene na našem tržištu jer za 4498,00 kn, koliko uređaj stoji bez ugovorne obaveze u T-Mobile pomudi, možete nabaviti najjače i trenutno popularnije Androide

Detaljne specifikacije potražite na službenim stranicama, a u nastvku pogledajte video recenziju u dva dijela.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=eJeJF-0pOUg&version=3&hl=hr_HR]

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=82V96O0irp4&version=3&hl=hr_HR]