Recenzija: Nokia Lumia 900

Kućište

Nokia je kod Lumije 900 napravila dizajnerski odličan posao, maksimalno izduživši kućište Lumije 800 bez narušavanja ljepote i jednostavnosti. Zamjerka ide na upotrebu ravnog zaslona za razliku od zaobljenog kojeg smo imali priliku vidjeti kod Lumije 800. Samo kućište, kao i kod Nokije N9/Lumije 800 izrađeno je u jednom dijelu od polikarbonata sa matiranom završnom obradom, osim u bijeloj varijanti kod koje je kućište glatko. Lumia 900 na hrvatskom tržištu je dostupna u crnoj i bijeloj verziji, a uskoro možemo očekivati neonsko plavu (Cyan) te rozu (Pink) verziju.

S prednje strane dominira 4,3“ AMOLED ravan zaslon omeđen laganim uzdignućem koje dodatno naglašava glavni adut uređaja. Iznad zaslona, u lijevom uglu se smjestila 1 MP kamera zavidne kvalitete, gotovo nevidljivi senzori blizine te automatskog osvjetljenja, dok su na sredini logo Nokije a iznad njega duža perforacija slušalice. Ispod zaslona su smještene tri standardne funkcijske kapacitivne tipke: strelica za natrag i „multitasking“, Windows tipka za povratak na početni zaslon koja služi za govorno upravljanje i pretraživanje te tipka za Bing tražilicu. Tipke su dobro kalibrirane i brzo odgovaraju na dodir.

S gornje strane su se smjestili 3,5 mm utor za slušalice, do njega drugi mikrofon, potom utor za micro USB koji služi i za pujenje te ladica za MicroSIM karticu.

Najveća zamjerka je upravo upućena Micro SIM ladici koja kod testnog uređaja nije bila najbolje izvedena (moguće da je problem uočen samo kod našeg testnog uređaja jer do sada nismo naišli na slične zamjerke kod postojećih korisnika). Naime gornji pokrovni dio je iskrivljen te vratašca ne brtve dobro, što ne ostavlja najbolji dojam na uređaj ovog kalibra. Također, ladica šuška zbog pokretnog dijela mehanizma otvaranja koji se, usput rečeno, teže otvara. Da bi otvorili Micro Sim ladicu, Nokia je za razliku od Lumije 800 promijenila mehanizam te upotrijebila unutrašnji mehanizam otvaranja kojeg trebate pritisnuti ključem koji dolazi u paketu (slično kao kod HTC-a One X). Mana tome je što ključ, ako niste pažljivi, možete lako zagubiti, a rezervnog nema. Nadamo se da će Nokia promijeniti način umetanja Micro Sim kartice na budućim WP8 uređajima.

Sa desne strane uređaja nalaze se kontrolne tipke glasnoće zvuka (zvono, poziv, glazba), izvedene u jednom dijelu, a ispod njih je tipka za zaključavanje/otključavanje te gašenje uređaja. Na dnu desne strane se nalazi tipka koja ukljuluje kameru te vrši okidanje. Tipka kamere je mogla biti neznatno viša što bi olakšalo fokusiranje i okidanje fotografije.

Na donjem djelu uređaja se nalazi velika elipsasta rešetka koja krije vrlo glasan vanjski zvučnik. Također, tu su još i oznake uređaja koje su inače standardno smještene ispod baterije. No kako kod Lumije 900 vađenje baterije nije moguće, Nokia je napravila kompromisno rješenje pa oznake ne dolaze do izražaja.

Lijeva strana uređaja je ostala čista te služi kao oslonac u ruci dok vašim palcem upravljate uređajem. Poleđinom dominira kromiran modul 8 megapikselne kamere iznad koje je smješteno dvostruka LED bljeskalica. Na modulu su istaknuti logo Nokije te ime proizvođača optike Carl zeiss. Logo je podložan ogrebotinama te bi bilo dobro nabaviti zaštitnu masku kako bi općenito izbjegli oštećenja.

Premda kućište teži 160g, dobro je izbalansirano te uređaj upravo zahvaljujući kućištu iz jednog dijela ostavlja dojam iznimne čvrstoće. Ergonomski je jako dobro izvedeno te je rukovanje uređajem jednostavno. Naravno, zbog sve većih dimenzija kojima se danas teži u mobilnoj industriji vaš palac će se kvalitetno rastegnuti te preći dobru kilometražu.

Razgovori su poprilično kvalitetni zahvaljujući ugrađenom drugom mikrofonu koji poništava okolnu buku kako bi vaš govor bio kristalno. Reprodukcija zvuka iz slušalice na visokoj je razini, a vanjski zvučnik je vrlo glasan te iskoristiv za hands free pozive.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT