Recenzija: Nokia Lumia 900

Zaslon

Nokia već standardno ugrađuje odlične zaslone u svoje uređaje. Kod Lumije 900 se radi o kvalitetnom AMOLED zaslonu koji ima RGB matricu. Više o matricama pogledajte ovdje. Prikaz boja je izvrstan, pogotovo na Suncu, zahvaljujući CBD „Clear Black Display“ tehnologiji, odnosno polarizirajućem filteru koji se nalazi iznad zaslona te omogućuje kvalitetan prikaz crne boje i dobru vidljivost pri jakom vanjskom osvjetljenju. Kod rezolucije Nokia nije imala previše izbora jer je ona određena Microsoftovim uvjetima za izradu Windows Phone uređaja, a iznosi 480 x 800 piksela što na dijagonali od 4,3“ daje gustoću piksela od mršavih, ali sasvim dovoljnih 217 ppi.

Važno je napomenuti kako je tipkanje poruka na ovom zaslonu izrazito ugodno te je virtualna tipkovnica jako dobro konstruirana. O odazivu zaslona je danas besmisleno razglabati, međutim kod Lumije 900 se radi o odlično baždarenom zaslonu sa taktilnim odazivom na visokoj razini uz izvrstan prikaz boja.

Kamera

Kamera na Lumiji 900 ima senzor jačine 8 MP koji daje fotografije od maksimalnih 3264×2448 piksela. Za kvalitetu fotografija je odgovoran dugogodišnji Nokijin partner Carl Zeiss koji je vodeći proizvođač optičkih sustava. Za noćne snimke je zadužena dvostruka LED bljeskalica koja svoju dužnost obavlja sasvim solidno. Noćni snimci bi mogli biti kvalitetniji, jer na otvorenijim prostorima LED osvjetljenje ipak nije doraslo Xenon tehnologiji pa se na takvim fotografijama primijeti određena doza šuma, dok su noćne fotografije na manjim udaljenostima zadovoljavajuće. Iznenađujuće dobra je 1 MP prednja kamera koja daje jako čistu sliku te je odlična za video pozive. Kamera podržava snimanje videa u HD rezoluciji (720p) pri 30 fps. Također je moguće koristiti LED osvjetljenje za noćne snimke.

Sučelje kamere je vrlo jednostavno. Pritiskom na „settings“ ukazuje se izbornik s dodatnim funkcijama, dok prelaženjem prsta s lijeva nadesno ulazite u galeriju posljednjih snimki. Sa Tango nadogradnjom postala je dostupna Nokijina aplikacija „Camera extras“ koja daje nove mogućnosti snimanja poput panorame, odbrojavanja i slično ali nažalost još nije dostupna za hrvatski Marketplace.

U nastavku slijede primjeri fotografija…

… i video isječaka snimljenik Nokijom Lumia 900

Operativni sustav

Na testnoj Lumiji imali smo Tango verziju verziju (WP 7.5) OS-a koja je donijela dijeljenje Internetske veze putem WiFi-a, odnosno „WiFi Hotspot“ te neke detalje poput novih pozadina za početni zaslon i slično, no neke veće promjene su izostale. Tako i dalje ne možete staviti vlastitu melodiju zvona bez preuzimanja aplikacije. Još jedna mana OS-a, premda meni osobno nebitna, je što nedostaje podrška za većinu jezika pa tako i za Hrvatski.

Nakon što pritisnete tipku za otključavanje pojavi se fotografija na zaključanom zaslonu sa osnovnim informacijama (vrijeme, kalendar, poruke). Povlačenjem zaslona prema gore dolazite na početni zaslon. Cijelo korisničko sučelje je bazirano na pločicama odnosno hubovima pritiskom kojih otvarate aplikaciju. Osim uloge otvaranja aplikacije, pločice služe kao widgeti te vam pokazuju informacije poput broja pristiglih poziva, poruka itd.

OS je standardno fluidan te je hardver jako dobro iskorišten, a korištenje nativnih aplikacija poput pregledavanja e-pošte je čista ugoda. Međutim, kod 3rd party aplikacija poput WhatsApp, Viber, NokiaMaps i sl. osjeti se zastoj od gotovo sekunde dok aplikacija proradi, što ne ide na ruku Windows Phone OS-u koji slovi kao jedan od najbržih.

Nadalje, sinkronizacija sadržaja je jedino moguća putem Zune softvera koji je prilično glomazan i nepregledan, no budući da nemate puno izbora služit će vam za prebacivanje glazbenih datoteka i ostalih multimedijskih sadržaja. Također, velika je mana izostanak podrške za DivX i Xvid sadržaje na uređajima jer nisu podržani od strane Windows Phone OS-a. Naravno, ovdje na scenu ponovo stupa Zune koji će svaku video datoteku rekodirati i prebaciti u Windows Phoneu prihvatljiv format.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT