Recenzija: Nokia Lumia 900

Aplikacije

Ono što će zasigurno privući veliki broj Nokia fanova su Nokia aplikacije čiji se broj lagano povećava. Najvažnije su definitivno Nokia Maps i Nokia Drive koje su, premda i dalje razdvojene, vrlo fluidne i donose besplatnu turn-by-turn navigaciju. Navigacija putem Nokia Drive aplikacije je vrlo jednostavna, dostupna i u vanmrežnom načinu dok mape pokrivaju i najsitnije detalje pa i „kozje“ putove tako da je šansa da se izgubite ravna nuli. U aplikaciji možete odabrati 4 moguća prikaza mapa: klasični, satelitski, tranzit i javni prijevoz. Ono što nećete moći je koristiti uređaj za vrijeme navigacije jer WP ne podržava pravi multitasking, te će se u slučaju korištenja uređaja navigacija isključiti.

Vaše fotografije i filmovi su smješteni u „Pictures“ hubu u kojem možete pregledavati sav multimedijalni sadržaj. Dijeljenje istog je vrlo jednostavno te fotografiju ili video možete podijeliti sa svim društvenim mrežama ali u smanjenoj rezoluciji.

Još jedna velika prednost su Microsoft Office aplikacije koja je odlično uklopljena u OS te sadrži sve poznate aplikacije iz obitelji Office-a, Word, Excell, Powerpoint i One Note, koji vam mogu ponekad zatrebati premda je pregledavanje dokumenata neusporedivo sa pregledavanjem na računalu. Office je povezan sa Skydrive sustavom, tako da vaše dokumente možete pohraniti na besplatnih 7 GB dodatnog online prostora.

Glazbeni svirač je jednostavan i funkcionalan. Glazbu koju ste prenijeli putem Zunea možete sortirati po izvođaču ili nazivu pjesme. Reprodukcija glazbe je standardno izvrsna, a možda bi u sljedeće Lumije bilo dobro ubaciti Dolby zvuk što će dodatno poboljšati kvalitetu zvuka. Vanjski zvučnik je odličan, reprodukcija kvalitetna premda ne dostaje bas sekvence. Radio je vrlo osnovan te očekujemo značajno poboljšanje aplikacije u sljedećoj nadogradnji.

Sve igre su smještene u Games hubu, te se većina kvalitetnih igara, koje su inače besplatne na ostalim operativnim sustavima i njihovim trgovinama ovdje plaća.

Internet explorer obavlja jako dobru ulogu web preglednika. Premda ne podržava flash surfanje internetom je užitak. Nezgrapno je prelaženje iz taba u tab, ali je sam preglednik jako brz te učitava stranice bez problema. Zumiranje štipanjem, odnosno Pinch to zoom“ funkcija  vrlo je fluidna i usporediva s Androidima koje pogone dvojezgreni procesori. Zanimljivo je i vrlo korisno što IE možete koristiti u tri smjera, odnosno vertikalno te horizontalno na obje strane uređaja.

Da budete u toku s obvezama pobrinut će se kalendar koji je na WP sinkroniziran sa Windows Live računom. Također će vam prikazivati događanja sa društvenih mreža koje vi odaberete.

Baterija

Baterija kod Lumije 900, kao i kod Lumije 800 je unutrašnja te zamjenjiva jedino u servisu. Njenih 1830 mAh će potrajati uz intenzivno korištenje približno 28 sati dok ćete uz umjereno korištenje izvući koji sat više. Rezultati testiranja su dostupni na Forumu. Iskreno koji mili amper više bi dobro došao, ali autonomija je zadovoljavajuća i na razini sličnih uređaja s većim zaslonom.

Zaključak

Nokia Lumia 900 je došla na scenu kao završetak lepeze Lumia uređaja koje je Nokia ponudila svijetu kako bi opravdala promjenu strategije i prijelaz na Windows Phone platformu. Uređaj je postigao značajan uspjeh preko bare, no dolazak na Europsko tržište je pod velikom sjenom objave Microsofta kako postojeći modeli neće dobiti slijedeću značajnu nadogradnju WP operativnog sustava, odnosno Windows Phone 8 koji će donijeti prijeko potrebno osvježenje na taj zatvoren OS. Ta činjenica se odmah odrazila na prodaju Lumije 900 u SAD-u koja sada kao jedini, ali vrlo važan adut ima logo Nokije koja je postavila temelje mobilne industrije svojim uređajima. Međutim, trunku spasa će donijeti nadogradnja na Windows Phone 7.8 kojom će doći dobar dio WP8 detalja na „starijim“ uređajima uključujući i Lumiju 900. Windos Phone 7.8 će donijeti novi početni zaslon s promjenjivim dimenzijama pločica te razna druga poboljšanja, što možemo očekivati kroz koji mjesec, kada budu predstavljeni i prvi WP 8 uređaji. Pozitivna strana Windows Phone „ekosustava“ je upravo u trenutnom velikom ulaganju Microsofta, te interesu programera koji svakodnevno povećavaju broj aplikacija na Marketplace-u koji sada već broji više od 100 000 aplikacija.

Uređaj sam po sebi vas neće razočarati svojim performansama te će definitivno plijeniti pažnju i skretati poglede na njega. Ipak je Nokia izgradila svoje ime na kvalitetnim i lijepo dizajniranim uređajima punim inovacija. Nokia bi možda trebala razmisliti o prilagođavanju cijene na našem tržištu jer za 4498,00 kn, koliko uređaj stoji bez ugovorne obaveze u T-Mobile pomudi, možete nabaviti najjače i trenutno popularnije Androide

Detaljne specifikacije potražite na službenim stranicama, a u nastvku pogledajte video recenziju u dva dijela.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT